ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zadrani u Europi

Modrić opet ispisao povijest, Tomasov pogurao do slavlja

Autor: Alen Plahinek

23.10.2024. 10:18
Modrić opet ispisao povijest, Tomasov pogurao do slavlja

Foto: Miguel Vidal



Konačno vikend koji će se pamtiti, što se tiče Zadrana na zelenim travnjacima. U ovotjednom presjeku zbivanja nogometaša iz Donatovog grada koji svoj »kruh« zarađuju na nogometnim terenima diljem Europe, ali i Azije, vidjeli smo čak tri izravna sudjelovanja kod pogodaka. Marin Tomasov poentirao je u pobjedi Astane, dok su Luka Modrić i Roko Mišlov asistirali.


Godine samo broj


Luka Modrić ponovo je oduševio nogometni svijet. Real Madrid nije izgledao naročito posebno, kao što se to moglo očekivati protiv Celta Viga, pa je Carlo Ancelotti morao posegnuti za »džokerom zovi«. Ušao je Modrić u 63. minuti, u 66. vrhunski podvalio loptu u for za Viniciusa koji zabija za pobjedu »Kraljeva« 2:1.


– Teška utakmica. Patili smo kao ekipa i odnijeli važnu pobjedu. Viniju uvijek govorim da će doći do lopte bude li tako utrčavao u kazneni prostor jer je brz pa mu ju je lako dodati – rekao je Modrić za klupske stranice.




Ono što je ipak »iznad« vrhunske asistencije je činjenica da je Modrić postao najstariji igrač Reala u njegovoj 122-godišnjoj povijesti. Luka je proteklog vikenda imao 39 godina i 40 dana, čime je prestigao dotad najstarijeg Ferenca Puškaša koji je zadnji puta nastupio s 39 godina i 36 dana, dokazavši da su godine uistinu samo broj i ništa više od toga.


– Jako sam ponosan što sam ostvario taj povijesni rekord i što nastavljam igrati za najbolji klub na svijetu. Ne sviđa mi se što me se pamti po godinama, ali to jest impresivno. Fizički se dobro osjećam. Igram, a upravo je to ono što želim. No najvažnija je ekipa pa kada igram dajem sve od sebe kako bih joj pomogao da pobijedi – sumirao je Modrić.


Iskusni 37-godišnji napadač Astane, rodom iz Dobropoljane na Pašmanu zabio je za 2:0 u ukupnoj 3:0 pobjedi Astane nad donedavno vodećim Yelimay Semeyjom. Tomasov je do pogotka došao nakon jedne presječene lopte na sredini terena, koju je poveo Camara, uposlio nekadašnjeg nogometaša Zadra koji »šmekerski« potkopava loptu u situaciji jedan na jedan i loba protivničkog vratara. Bio je to ukupno peti pogodak Tomasova u ovoj sezoni, drugi u dva vezana susreta što upućuje na uzlaznu putanju u formi, a ona dolazi u pravo vrijeme, tik pred gostovanje kod velškog TNS-a u drugom kolu Konferencijske lige. Tomasovu nije strano zabijati u europskim natjecanjima ove sezone, s obzirom na to da je kroz kvalifikacije zabio tri puta. Astana se s tri boda u Semeyju stacionirala na treće mjesto Premier lige Kazahstana s dva boda manje od vodećeg Ordabasyja, ali i utakmicom manje.



Konačno debitirao


Hertha Wels Roka Mišlova s 4:1 sa svojeg je terena »isprašila« Ried II i preuzela drugo mjesto trećeg razreda austrijskog nogometa. Kapetan Mišlov odradio je cijeli susret, a upisao je i asistenciju za drugi pogodak Welsa. Mišlovu je ovo bila prva asistencija sezone. Debi u ovoj sezoni upisao je Lovre Rogić. Vranjanin koji stoji između vratnica Sarajeva odradio je svoju prvu utakmicu i to protiv Veleža u kojoj je zadržao »clean sheet«. Bilo je sigurnih 4:0 za treću momčad bosanskohercegovačke lige.


Vjerojatno najgori vikend od Zadrana imao je Dominik Livaković čiji je Fenerbahče odigrao 2:2 kod Samsunspora. Momčad Josea Mourinha čuvala je tri boda do 88. minute kada domaćini zabijaju za izjednačenje, podjelu bodova i rušenje Fenera na četvrto mjesto lige. Livakovića i Fener sutra dočekuju Manchester United u trećem kolu Europske lige što će biti prava, ali zahtjevna prilika za popravak dojma kako i za remi sa Samsunsporom tako i za onaj protiv Twentea početkom mjeseca. Nastup je još upisao i Lovre Knežević kojem su pripale 33 minute u remiju Zakakioua s Doxom. Novi Kneževićev klub nakon pet kola drži četvrto mjesto u poretku 2. ciparske lige.


Poraz je upisao Buxoro Frane Ikića kod kuće s Kokandom čime nisu iskoristili kiks vodećeg Mash’ala te su ostali na drugom mjestu lige. Do kraja lige ostala su još tri kola, a upravo u posljednjem susretu vjerojatno će dvije vodeće momčadi međusobnim ogledom odlučiti tko će ići izravno, a tko u kvalifikacije za Prvu ligu. U toj Prvoj ligi Uzbekistana, Frane Čirjak je s klupe odgledao pobjedu Bunyodkora protiv Lokomotiv Tashkenta (3:2). Treća je to pobjeda Bunyodkora u četiri zadnja susreta čime su se bodovno izjednačili s Andijanom na 11. mjestu lige, koje nosi siguran ostanak. Renato Pantalon drugi susret zaredom bio je izvan sastava Rio Avea, koji je nakon 1. rujna došao do pobjede (3:1 kod Atletica). Doduše, bila je to pobjeda u trećem kolu Kupa Portugala. Izvan sastava bili su i Martin Erlić i Ivan Prtajin, zbog ozljeda.