ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SAJAM KNJIGA

Zadarski autori na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu

Autor: Portal ZL

23.10.2024. 09:20
Zadarski autori na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu

Foto: MARIJANA DOKOZA



Iza nas je sadržajno bogat tjedan 76. Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu, najvećeg sajma knjiga u svijetu. Kao i ranijih godina i ove godine ljubitelji književnosti okupili su se u Frankfurtu kako bi razgovarali o najnovijim dostignućima i najboljim publikacijama na polju književnosti. Tijekom nekoliko dana službenog programa sajma stručni su posjetitelji mogli proširiti svoje znanje, otkriti trendove i razmijeniti ideje s ključnim ljudima u knjižarskoj industriji. Mnogi su sklopili unosne poslove, prodali prava na autorska djela ili ih kupili.


Sajam je trajao od 16. do 20. listopada, a od petka poslijepodne otvorio se program za širu javnost s uzbudljivim događanjima, nizom književnih mogućnosti, autori su potpisivali knjige…


Hrvatska već tradicionalno ima svoj štand, ove godine predstavili su se u paviljonu 4.1, uz treći paviljon, jednom od najposjećenih paviljona na sajmu knjiga. Među autorima čija su djela bila zastupljena na ovom renomiranom sajmu su i djela zadarskih autora autora Marijane Dokoza, Frane Herenda, Petre Marušić i Mirjane Mrkela.




Književnica te urednica Fenix-magazina Marijana Dokoza na Sajmu je bila s engleskim i hrvatskim izdanjem romana Njegova žena, pritom je najavila i talijansko izdanje knjige, potom zbirkom poezije „Prijestupnici“ koju je pisala s pjesnikom Josipom Horvatom Macadom (J.H.Macado) te romanom na njemačkom jeziku Die Stimme (Glas) koji je osim na hrvatskom štandu, bio zastupljen i u 3. paviljonu gdje je svoj štand imao njemački izdavač Marijane Dokoza, Dietrich Verlag. Zanimanje su pobudila i djela ostalih zadarskih pisaca Frane Herenda (Beskonačna šuma, Opsada Zadra 1202. roman i slikovnica o križarskoj opsadi Zadra koju je ilustrirao Tomislav Košta), Mirjane Mrkela (Optimis oko Zadra) i Petre Marušić (Kako su slova stvorila riječi).


Nastup Hrvatske na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga i ove je godine organizirala Hrvatska gospodarska komora u sklopu Zajednice nakladnika i knjižara (ZNK HGK).


Nikica Micevski koji je uz Antonijelu Bonačić Novosel predstavljao Hrvatsku ispred ZNK HGK, zadovoljan je nastupom Hrvatske. Istaknuo je veliko zanimanje stranih izdavačkih kuća za hrvatske autore.


-Prvi put nakon nekoliko godina imamo osjećaj da smo na sajmu kakav je nekada bio, prije problema oko Ukrajine, Palestine, Izraela, pandemijskih godina. Još nismo na priželjkivanim razinama, ali je puno bolje nego ranijih godina, kaže Nikica Micevski.


Po prvi put je ove godine na hrvatskom štandu bila mogućnost i „Online kupnje“. Naime, putem internetske stranice  znk.hr/hrvatski-nakladnici/, čitatelji  mogu pratiti ponudu i kupiti knjigu koju žele.


Sajam je u nekoliko dana posjetilo 230.000 posjetitelja. Prema podatcima organizatora, na 76. sajmu knjiga bilo je više od 3.300 događanja. Lani ih je bilo 2.600. Broj izlagača porastao je s 4.100 na više od 4.300, unatoč porastu, brojke su još uvijek daleko od razine prije pandemije. U 2019. godini Frankfurtski sajam knjiga imao je više od 300.000 posjetitelja i 7.450 izlagača.


Na 76. Frankfurtskom sajmu knjiga fokus je bio na žanru “New Adult” – a time i na mladim čitateljima.


Njemačku nagradu za mir dobila je američko-poljska novinarka i povjesničarka Anne Applebaum koja je kazala kako je njezino poimanje mira da „svatko zapravo stvara mir braneći i štiteći svoje ideje i ideale“. U svom se govoru dotaknula i ruskog rata protiv Ukrajine. – Svatko tko poziva Ukrajinu da se odrekne teritorija, naroda i temeljnih demokratskih vrijednosti nije ništa naučio iz povijesti 20. stoljeća, rekala je Anne Applebaum.


Ove godine zemlja gost je bila Italija, a sljedeće godine to će biti Filipini, zemlja u kojoj se govori preko 180 jezika. Otočna država svoju književnost želi predstaviti pod motom “Mašta nadahnjuje zrak”. Direktor sajma knjiga u Frankfurtu Jürgen Boos raduje se “različitim utjecajima 183 jezika koji se govore na 7641 otoku Filipina.


PIŠE: MARIJANA DOKOZA