ponedjeljak, 21. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NOVO PRIZNANJE

MEĐU NAJBOLJIMA! Još jedno laskavo turističko priznanje stiglo na Dugi otok

Autor: Nikolina Lucić

21.10.2024. 09:25
MEĐU NAJBOLJIMA! Još jedno laskavo turističko priznanje stiglo na Dugi otok

Foto: TZO DUGI OTOK



Još je jedno laskavo turističko priznanje stiglo na Dugi otok. Uvršten je, naime, među najboljie destanacije održivog turizma po izboru »Green destinationsa«.


Direktorica TZ-a Sali Ivana Čarić pohvalila nam se kako su se na natječaj prijavili jer je PP Telašćica u ožujku ove godine postao nositelj certifikata »Green destinations«.


Zahtjevan postupak


– Potaklo nas je to da i mi, odnosno cijeli Dugi otok pokušamo aplicirati za certifikat. U tome su nam pomogli iz »Tourism Laba«, zastupnik za provođenje »Green destinations« programa za Hrvatsku, jer i oni su prepoznali naš potencijal. Odlučili smo aplicirati na TOP 100 i mogu vam reći da je postupak vrlo zahtjevan. Što je i uredu za takvu organizaciju. Trebali smo obrazložiti, dokazati i potkrijepiti primjerima da udovoljavamo uvjetima u 15 zahtjevnih kriterija. Od popisa turističkih resursa i atrakcija, preko strategije upravljanja s istima, vrednovanja i očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine, do smanjenja emisija iz prometa i poticanja održivih načina kretanja, plana za očuvanje okoliša, poštivanja ljudskih prava. Bilo je to puno posla, ali uspjeli smo! I jako smo ponosni, osobito što sve sami odrađujemo kroz naš ured, naravno, uz podršku lokalne samouprave. Jer, da jednako ne razmišljamo na razini TZ-a i lokalne samouprave, teško bismo postigli ovakve rezultate. Dugi otok, oduvijek, nekako predstavlja destinaciju održivog turizma, u čemu nam je svakako pomogla i njegova netaknuta priroda, zaštićena područja na otoku – Telašćica, Značajni krajobraz, botanički rezervat, Natura 2000, a i sam položaj, trebalo je samo »slušati« prirodu, poručila je Čarić.




Oduvijek su, ističe, poticali održivost na Dugom otoku, jer sve drugo bi bio grijeh. Trude se da se ne zadire previše u prirodni prostor, educiraju i uključuju lokalnu zajednicu u razvoj turizma, potiču održivo kretanje po otoku, odnosno uređuju i promoviraju biciklističke, pješačke, arheološke staze i staze ljekovitog bilja.


Ivana Čarić, direktorica TZ-a Sali


Cjelogodišnji turizam


– Svi naši napori i aktivnosti su usmjereni upravo u poticanje uživanja u prirodi bez velikog zadiranja i zagađenja. Koristimo ono što imamo u prostoru, bez većih intervencija. Od samog početka sudjelujemo u projektu »Hrvatska prirodno tvoja«, Ministarstva turizma, te uredno svake godine sadimo stabla u suradnji s mjesnim odborima i udrugama. Potičemo i pomažemo lokalnim OPG-ovima na ishodovanju markice HOP i naše oznake »Kvalitetno Dugi otok«, omogućujemo im plasman proizvoda kroz sajmove, ugostiteljske objekte, te svakodnevne direktne prodaje ispred našeg ureda u suradnji s Općinom Sali. U suradnji s Telašćicom smo još 2016. godine zajedno donijeli Plan upravljanja održivog turizma, koji nam je vodilja, a slogan pročitamo svako malo da ne zaboravimo kako je Dugi otok nadaleko poznata turistička destinacija, sinergija jedinstvene prirode, tradicionalnih i kulturnih običaja, gdje posjetitelji mogu uživati u raznovrsnoj i autentičnoj otočnoj ponudi te pritom doprinijeti održivom razvoju lokalne zajednice. A posjetitelji će sigurno poštovati naša »pravila«, ako vide da ih i mi poštujemo, uvjerena je Čarić.


Održivi turizam podrazumijeva cjelogodišnju orijentaciju turizmu i smanjenje opterećenja tijekom vršnog dijela ljetne sezone. Posezonom su zato, naglašava, zadovoljni, rezultati su dobri i turisti im i dalje pristižu.


– Posjetitelji koji dolaze u pred i posezoni su pravi ljubitelji prirode i Dugog otoka i uživaju u svim njegovim blagodatima. Šetaju našim stazama, bicikliraju po panoramskim stazama, istražuju naše arheološke putove, otkrivaju uvale i uvalice, škrape i stijene. Nama je oduvijek fokus na programe i manifestacije za pred i posezonu. Tako da se sve naše veće manifestacije održavaju izvan sezone. Od Dana ljekovitog bilja, Traila, triatlona i prvog »Archipelago trail runa«, koji je održan na tri otoka zadarskog arhipelaga ovog vikenda, zaključila je Čarić.