Subota, 19. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

deseci ubijenih Palestinaca

Izraelci tenkovima upali u izbjeglički kamp, ponovno ubili i djecu

Autor: Hina

19.10.2024. 08:47
Izraelci tenkovima upali u izbjeglički kamp, ponovno ubili i djecu

Foto: Reuters



Najmanje 33 osobe su ubijene, a 85 je ranjeno u izraelskim napadima u petak u Džabaliji, najvećem od osam povijesnih izbjegličkih kampova u Gazi, rekli su liječnici, dok su stanovnici opisali da su Izraelci paljbom iz tenkova uništili ceste i kuće. Medijski ured vlade u Gazi, kojim upravlja Hamas, rekao je da bi broj žrtava napada mogao porasti jer se vjeruje da su neki ljudi zarobljeni ispod ruševina, a palestinska službena novinska agencija WAFA rekla je da među ubijenima ima i djece.


Zasad nije bilo izraelskih komentara na ta izvješća.


U drugim izraelskim napadima u petak ubijeno je najmanje 39 Palestinaca diljem Gaze, od kojih još 20 u Džabaliji, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.




Stanovnici Džabalije rekli su da su izraelski tenkovi stigli do srca kampa nakon probijanja kroz predgrađa i stambene četvrti. Dodali su da izraelska vojska svakodnevno uništava desetke kuća, iz zraka i sa zemlje, te postavljanjem bombi u zgrade i detoniranjem na daljinu.


Izraelska vojska priopćila je da su njezine snage, koje su djelovale u Džabaliji posljednja dva tjedna, ubile desetke militanata u borbi iz neposredne blizine u četvrtak, izvele zračne napade i demontirale vojnu infrastrukturu.


Izrael je u četvrtak priopćio da je ubio najvećeg neprijatelja zemlje, vođu Hamasa Jahju Sinvara, kojeg je optužio da je naredio napad na Izrael 7. listopada – najsmrtonosniji u povijesti izraelsko-palestinskog sukoba.


Izraelska vojska kaže da njena operacija u Džabaliji ima za cilj zaustaviti pregrupiranje boraca Hamasa za nove napade.


Stanovnici su rekli da su izraelske snage izolirale gradove Beit Hanun, Džabaliju i Beit Lahiju sjeverno od grada Gaze, blokirajući kretanje svima osim obiteljima koje su poslušale naredbe za evakuaciju i napustile tri grada.


Rekli su da su komunikacijske i internetske usluge prekinute, što je poremetilo operacije spašavanja.


U petak su zdravstveni dužnosnici apelirali da se gorivo, medicinske potrepštine i hrana odmah pošalju u tri bolnice u sjevernom pojasu Gaze koje su pretrpane brojem pacijenata i ozlijeđenih.


Izrael je rekao da je u petak poslao oko 30 kamiona pomoći u sjevernu Gazu, uključujući hranu, vodu, medicinske potrepštine i opremu za skloništa. “Mi se borimo protiv Hamasa, ne borimo se protiv naroda Gaze”, rekao je vojni glasnogovornik Nadav Shoshani novinarima na internetskom brifingu.


Hamas i zdravstveni dužnosnici kažu da pomoć nije stigla do najteže pogođenih područja, uključujući tri izolirana grada.