Subota, 19. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

REKONSTRUKCIJA

U Donjoj Suvaji mijenja se tehnologija uzgoja pastrva

Autor: Goran Šimunov

19.10.2024. 07:30
U Donjoj Suvaji mijenja se tehnologija uzgoja pastrva

Foto: ADRIATIC FARMING



Tvrtka Adriatic Farming d.o.o. iz Zadra, čiji je većinski vlasnik tvrtka Nordic Fish Farming AS iz Osla u Norveškoj, kreće s rekonstrukcijom njihova ribogojilišta slatkovodne ribe Donja Suvaja nedaleko Srba, u okviru čega će se promijeniti i tehnologija uzgoja ribe. Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije predali su zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš.


Prema Registru dozvola u akvakulturi objedinjenom dozvolom Adriatic Farmingu dopušten je uzgoj kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss), potočne pastrve (Salmo trutta) i atlantskog lososa (Salmo salar). Ova tvrtka trenutačno uzgaja losos i pastrvu i to na dvije lokacije, u slatkoj vodi i u moru, što ovisi o uzrastu ribe. U listopadu 2022. stekli su i 80,6 posto udjela tvrtke Ribarstvo Donji Srb.


Dva vodozahvata


Ribnjak Suvaja nalazi se u mjestu Donja Suvaja u općini Gračac. Ribogojilište zahvaća vodu iz dviju lokacija međusobno udaljene oko 550 metara. Vodozahvat 1 duljine 650 metara dovodi vodu do ribogojilišta, koju zahvaća iz rijeke Une 300 m nizvodno od izvora Une. Vodozahvat 2, dodatni zahvat vode, nalazi se 30 m uzvodno od lokacije ispusta, a aktivira se isključivo u periodu kada nema dovoljnih količina vode s postojećeg uzvodnog vodozahvata 1. Voda iz ribogojilišta ispušta se kanalom dužine oko 300 m koji se spaja s rijekom Unom.




Za dio zahvata dodatnog zahvaćanja vode naziva »Korištenje dijela kopnenih voda iz vodotoka rijeke Une putem mobilne crpke radi obavljanja djelatnosti akvakulture na ribogojilištu Donja Suvaja«, što se odnosi na vodozahvat 2, proveden je postupak prethodne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu te je ocijenjeno kako se ne može isključiti mogućnost značajnih negativnih utjecaja. Za njega je obvezna provedba Glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu.


Prema Vodopravnim uvjetima koje su izdale Hrvatske vode određena je maksimalna količina zahvaćanja vode za navedeno ribogojilište, te je određen biološki minimum nizvodno od vodozahvata 1. Ako protok u vodotoku Une padne ispod određenog biološkog minimuma, ribogojilište je dužno trenutačno zaustaviti zahvaćanje vode. Nositelj zahvata također je obvezan u svakom trenutku propuštati određenu količinu vode kako bi bio osiguran biološki minimum, koji je jednak na objema lokacijama vodozahvata.


Izrada Elaborata zaštite okoliša za ovaj zahvat temelji se na idejnom rješenju iz siječnja 2024. godine koje je izradila tvrtka Arhitektura Square d.o.o. iz Zadra.


Elaborat zaštite okoliša obuhvaća promjenu tehnologije uzgoja slatkovodne ribe na postojećem ribogojilištu koja uključuje izgradnju zatvorenog ribogojilišta, RAS, sustava s recirkulacijom na mjestu postojećeg ribogojilišta s otvorenim bazenima. Nakon izgradnje objekta za primjenu RAS tehnologije, ribogojilište će u cijelosti organizirati uzgoj u izgrađenom objektu, a napustit će se postojeći uzgoj u vanjskim bazenima na ribogojilištu. Vanjski bazeni prenamijenit će se za potrebe pročišćavanja otpadnih voda koje nastaju u tehnološkom procesu uzgoja.


Hala s četiri bazena


Zbog izmjene tehnologije na dijelu ribogojilišta gdje su sada ribnjaci izgradit će se filtar drvne sječke i to na lokaciji postojećeg ribnjaka. Filtar drvne sječke i postojeće lagune, koje se nalaze izvan građevine RAS-a, koristit će se za obradu otpadnih voda. Zbog primjene triju razina pročišćavanja vode u RAS-u (mehanički filtar, biofiltar i filtar s drvnom sječkom u postojećim lagunama na ribogojilištu) smanjit će se količina svih onečišćujućih tvari koje će se ispuštati u rijeku Unu.


Zbog smanjene količine vode koja je potrebna za RAS sustav u kojem dio vode recirkulira unutar sustava za potrebe ribogojilišta koristit će se samo vodozahvat 1, a vodozahvat 2 se više neće koristiti.


Planirana je gradnja prizemne samostojeće građevine ribnjaka. Unutar hale smještena su četiri bazena s popratnom opremom, svaki veličine 340 metara kubnih te prostor za spremište hrane i opreme. Vanjske dimenzije zatvorenog ribogojilišta iznose 55×46 metra, a bruto površina iznosi 2.530 m2. U objektu će se urediti i prostori kao što su uredi, blagovaonice, sanitarni čvorovi i spremišta.


Prema planu proizvodnje, u ribogojilištu će biti moguća ukupna proizvodnja od 500.000 salmonida prosječne mase 100 grama po ribi, što ukupno iznosi 50 tona godišnje. Godišnja proizvodnja podijeljena je u pet serija od kojih svaka broji 100.000 salmonida. Navedeni godišnji kapacitet uzgoja je jednak maksimalnom kapacitetu ribogojilišta prema Prostornom planu uređenja Općine Gračac.


GRAĐEVINA RIBNJAKA


Planirana je gradnja prizemne samostojeće građevine ribnjaka. Unutar hale smještena su četiri bazena s popratnom opremom, svaki veličine 340 metara kubnih te prostor za spremište hrane i opreme. Vanjske dimenzije zatvorenog ribogojilišta iznose 55×46 metra, a bruto površina iznosi 2.530 m2. U objektu će se urediti i prostori kao što su uredi, blagovaonice, sanitarni čvorovi i spremišta