Četvrtak, 17. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

FRA VLADIMIR Vidović

Popularni franjevac osumnjičen za spolno zlostavljanje, udaljen iz službe

Autor: Portal ZL

17.10.2024. 14:12
Popularni franjevac osumnjičen za spolno zlostavljanje, udaljen iz službe

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL



Fra Vladimir Vidović sa zagrebačkog Svetog Duha udaljen je sa svih dužnosti, objavila je Hrvatska franjevačka provincija sv. Jeronima. Jučer mu je fra Miljenko Hontić izrekao privremenu mjeru zabrane javnog vršenja svećeničke službe, svih dužnosti te mu izrekao privremenu mjeru javnog djelovanja povezanog sa sakramentom svetog reda.


Kako neslužbeno doznaje Večernji, razlog je prijava za spolno zlostavljanje te su se morale primijeniti smjernice Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za zaštitu maloljetnika i ostalih ranjivih osoba.


“Nakon obavijesti o mogućem kaznenom djelu i prikupljanja osnovnih podataka provincijal je podnio i prijavu nadležnim kanonskim institucijama i Državnom odvjetništvu te je otvoren za potpunu suradnju s civilnim vlastima.


Brojne druge dužnosti




Poštivajući interes javnosti, provincija poziva medije da se prilikom izvještavanja o ovom događaju suzdrže od otkrivanja detalja mogućeg kaznenog djela kako bi poštivali sve zakonske odredbe i zaštitili sve dionike te civilnim vlastima omogućili provedbu sveobuhvatne istrage u čemu će imati punu podršku i suradnju cijele Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca”, piše u priopćenju provincije koje prenosi Izvještajna katolička agencija IKA.


“Budući da je fra Vladimir Vidović, uz svećeničke, obnašao i brojne druge dužnosti unutar provincije te je bio definitor, predsjednik Uredničkog vijeća Veritasa i ravnatelj Doma sv. Antuna Padovanskog, iste će privremeno biti povjerene drugoj braći franjevcima.


Provincija ovom prigodom izražava žaljenje radi cijeloga slučaja, nudi ispriku ukoliko se istragom i postupkom utvrdi kaznena odgovornost fra Vladimira Vidovića”, navodi se u priopćenju