Četvrtak, 17. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OBITELJSKI SMJEŠTAJ

Iznajmljivačica iz grada Paga o poreznoj reformi: 'Odredila sam dobru cijenu po kojoj iznajmljujem'

Autor: Goran Šimunov

17.10.2024. 07:30
Iznajmljivačica iz grada Paga o poreznoj reformi: 'Odredila sam dobru cijenu po kojoj iznajmljujem'

Foto: TZ GRADA PAGA



Vladinom poreznom i zakonskom reformom, koja je u tijeku, iznajmljivačima se stavlja daleko veći teret nego dosad. Mijenja se cijeli niz zakona, pa se tako i visina paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu drastično povećava.




U Vladi su izračunali da donja granica za turistički najrazvijenije gradove i općine raste čak 653,4 posto. Ipak, konačnu odluku dat će lokalne samouprave, odnosno vijeća na koje je država prebacila odluku o konkretnom iznosu unutar ovih granica određenim ovom reformom.


Mijenjat će se i Zakon o porezu na imovinu koji bi trebao zamijeniti oporezivanje kuća za odmor. Ovaj porez će se plaćati za sve nekretnine koje su u kratkoročnom najmu, što znači za iznajmljivanje dulje od dva mjeseca godišnje, a davanje bi trebalo biti od 0,8 eura do najvećih osam eura po metru kvadratnom. Kuće za odmor su do sada, pak, bile oporezovane s maksimalnih pet eura po »kvadratu«.


Samo kritiziraju


I dok mnogi koji se bave ovom djelatnošću oštro kritiziraju ove porezne i zakonske izmjene, iznajmljivačica obiteljskog smještaja iz grada Paga, Ivana Zec, kaže kako će ono što je određeno da se plati ona i platiti.




– Voljna sam platiti sve obveze za kratkoročno iznajmljivanje. Imam jedan apartman i jednu sobu koju iznajmljujem, mali sam, obiteljski iznajmljivač. Odredila sam dobru cijenu po kojoj iznajmljujem. Želim to pošteno i korektno raditi. Nisam za bojkot plaćanja obveza državi, nisam kao svi sada, nesuvislo protiv, moramo sve točno na papir staviti, kako bi se vidjelo što, kako i zašto, koja su nam davanja. Porez moramo plaćati, no još uvijek ne znamo što ćemo sve morati plaćati. U gradu Pagu smo dosad godišnji porez po krevetu plaćali 50 eura. Još uvijek ne znamo koliki iznos će biti za sljedeću godinu. Nisam sigurna kako će za nas u Pagu povećanje biti spomenutih 630 posto, budući da nemamo svi iste poreze. Koliko god da bude povećanje, morat ćemo to platiti, napominje Ivana dodajući kako joj bavljenje obiteljskim smještajem donosi dopunski prihod uz mirovinu te kako se iznajmljivanjem bavi časno i odgovorno.


Dodatni prihod uz mirovinu


– Cijelog života sam bila privatnica, u našem gradu sam 30 godina bila poduzetnica, ugostitelj, tako da jako dobro znam o čemu govorim, i plaćala sam porez. Bila bih najsretnija da moram plaćati sve moguće poreze. Za mojih 38 godina radnog staža imam minimalnu mirovinu od 370 eura. Treba netko plaćati kako bismo mi umirovljenici primali mirovinu, ističe ova iznajmljivačica koja je rekla kako bi trebali poraditi na tome da se obiteljski smještaj u turizmu izdigne na jednu višu razinu i da oni koji prijavljuju sve svoje goste budu priznati i poštovani ljudi.




– Kod nas u Pagu ima jako puno neprijavljenih apartmana, previše se radi na crno te nam se zato ovo i događa. Postoje državne i lokalne službe koje trebaju nadzirati rad iznajmljivača, neka onda pročešljaju teren i natjeraju one koji rade nezakonito da prijavljuju goste. Oni koji trenutačno rade nelegalno ruše nam kvalitetu, cijene i uzimaju novac gostima. U Pagu imamo i poljske državljane koji su vlasnici apartmana i kuća te ih daju u kratkoročno iznajmljivanje, no nitko od njih ne prijavljuje taj smještaj ni goste u njemu, otkriva Ivana.


Slabo oporezivanje stranaca


Pitanje nerezidenata, stranaca koji su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, sve je izraženije. Nerezidenti u nas ne plaćaju porez, već u zemlji u kojoj žive. Strani vlasnici nekretnina će u okviru ove reforme biti zahvaćeni samo porezom na imovinu te će im se davanja povećati sa sadašnjih pet eura na najviše osam eura po »kvadratu«. No, s druge strane nad njima se ne provodi, iako bi trebao, Zakon o turističkoj pristojbi koji nalaže da svi ti prazni stanovi trebaju biti proglašeni kućama za odmor i da bi se vlasnici trebali između 1. srpnja i 1. rujna prijaviti u eVisitor, platiti simboličnu paušalnu turističku pristojbu za vlasnike i članove obitelji te isto tako prijaviti svakog posjetitelja, rođaka i prijatelja i za njih platiti turističku pristojbu.


– Treba više aktivirati komunalne redare pri gradovima i općinama. Ni turistička inspekcija i Porezna uprava pri nadzoru iznajmljivača ne mogu ni ući u objekte koji nisu prijavljeni, na kojima država gubi puno novca. I onda, umjesto da nadziru nelegalne iznajmljivače, nadziru nas koji imamo sve uredno registrirano. To je najveći problem ove države, siva ekonomija, kaže ova Paškinja dodajući kako ona na većinu stvari gleda pozitivno, pozitivna je osoba te poručuje sugrađanima kako ne treba po svemu pljuvati i da nije sve tako loše.


– Cijelog života putujem po svijetu pa sam imala prigodu doživjeti da unajmim apartmane i sobe šarolike kvalitete. Sebi smo najveći problem zato što pljujemo po sebi. Moramo biti pozitivni. Gosti u mojem smještaju mi daju odlične recenzije, svi su zadovoljni i sretni kod mene, moramo goste dočekati i primiti. Sama čistim i spremam apartmane, sama primim svoje goste, sama sam odgovorna za sve što je loše. Svi mi se gosti vraćaju, kazala je Zec.