Četvrtak, 17. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TREĆA DOB

Grad će sufinancirati smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne osobe

Autor: Goran Šimunov

17.10.2024. 07:00
Grad će sufinancirati smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne osobe

Foto: MYRINNE SNOEK/ DE BELEEFTV



Starije i nemoćne osobe s područja grada Zadra, koje su već smještene u privatnim domovima, a koje nemaju mirovinu veću od određenog cenzusa, uskoro će moći računati kako će njihove troškove smještaja sufinancirati Grad Zadar. Ovakav Nacrt prijedloga izradio je Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo, a gradonačelnik Branko Dukić uputio ga je u savjetovanje s javnošću, nakon čijeg završetka će se naći pred Gradskim vijećem koje treba donijeti odluku.




Obrazlažući Nacrt prijedloga ovaj gradski upravni odjel navodi kako danas sve veći broj umirovljenika ostatak života želi provesti u domovima za starije i nemoćne. Međutim, zapreka njihovim željama leži u činjenici da je smještaj u dom preskup i da su smještajni kapaciteti u domovima daleko ispod željenih.


Mirovine i cijene smještaja


– Prosječna mjesečna cijena smještaja u »državnim« domovima iznosi 625 eura mjesečno, dok u privatnim domovima diljem Hrvatske cijene dostižu iznose i više od 1.500 eura. Imajući u vidu činjenicu da prosječna hrvatska mirovina trenutačno iznosi oko 500 eura, jasno je da veliki broj umirovljenika ne može sebi priuštiti boravak u domu bez nadoplate od strane članova obitelji, a da ne spominjemo i ostale životne troškove, ističu u Gradu dodajući kako umirovljenike najviše bole duge liste čekanja za smještaj. Na području Zadarske županije, pored ustanova za smještaj starijih i nemoćnih osoba čiji je osnivač RH ili Županija, djeluje još 26 privatnih domova u kojima je smješteno ukupno oko 1.200 starih i nemoćnih osoba.


– Usprkos tome na listama čekanja trenutačno ih je nešto manje od 4.000, a od prijave do smještaja protekne čak i do deset godina. S obzirom na to da Grad Zadar ne može utjecati na visinu mirovina ni na cijenu smještaja u domu, valja iznalaziti alternativna rješenja kojima bi se ublažio problem. Razliku između niskih mirovina i cijena smještajnih kapaciteta moguće je ublažiti jedino participacijom u pokriću dijela troškova smještaja u domu. To nije nikakav presedan, budući da Grad Zadar iz svog proračuna već financira brojne aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvalitete života starijim i nemoćnih osobama, kao što su besplatni javni gradski prijevoz, novčane pomoći u vidu uskrsnica ili božićnica, novčane pomoći za Dan grada, pomoć u kući, halo pomoć, financiranje programa udruga koje okupljaju osobe treće životne dobi, itd., pojašnjavaju u ovom gradskom Odjelu.




Prijedlog Odluke o sufinanciranju smještaja starijih i nemoćnih osoba u privatnom smještaju utemeljen je na Zakonu o socijalnoj skrbi.


Promjenjivi iznos pomoći


U Gradu napominju kako bi se Prijedlogom Odluke iznos mjesečne novčane pomoć za sufinanciranje smještaja starijih i nemoćnih osoba određivao Zaključkom gradonačelnika posebno za svaku proračunsku godinu. A to pravo imale bi osobe s prebivalištem u Zadru koje su smještene u jednom od privatnih domova na području Zadarske županije.




Novčanu pomoć u vidu refundacije troškova u privatnom smještaju mogu ostvariti starije i nemoćne osobe, pod uvjetom da imaju prebivalište na području grada Zadra najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva, da nemaju mirovinu veću od cenzusa određenog posebnim aktom kojega donosi gradonačelnik za svaku proračunsku godinu posebno i da nemaju sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Novčanu pomoć ne mogu ostvariti ni korisnici smještaja koji ovu pomoć ostvaruju od strane nadležnog ministarstva, Zavoda za socijalni rad ili po nekoj drugoj osnovi te koji su smješteni u ustanovama čiji je osnivač RH, Županija ili druga pravna osoba s javnom ovlasti.


– Za očekivati je da će, pored novčane pomoći za smještaj starih i nemoćnih koju isplaćuje Zadarska županija, uvođenjem iste mjere od strane Grada Zadra, značajno porasti interes za smještajem u privatnim domovima, čime bi se osjetno smanjile liste čekanja, poručuju u ovom gradskom Odjelu.


Pojedinci ili skupine građana mogu svoja mišljenja, primjedbe i prijedloge dostaviti zaključno do 4. studenoga na adresu elektroničke pošte: [email protected].


NA ČEKANJU 4.000 OSOBA


Na listama čekanja trenutačno je nešto manje od 4.000 osoba, a od prijave do smještaja protekne čak i do deset godina. S obzirom na to da Grad Zadar ne može utjecati na visinu mirovina ni na cijenu smještaja u domu, valja iznalaziti alternativna rješenja kojima bi se ublažio problem