Srijeda, 16. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NA PREDJELU PRIMORJE

U naselju Kožino gradit će se komunalna lučica s 56 vezova

Autor: Goran Šimunov

16.10.2024. 16:16
U naselju Kožino gradit će se komunalna lučica s 56 vezova

Foto: GRAD ZADAR



Grad Zadar planira na dijelu obale u prigradskom naselju Kožino izgraditi komunalnu lučicu, uz koju će biti i gat za privez broda za dužobalni linijski prijevoz putnika. Grad je Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije podnio zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš izgradnje luke otvorene za javni promet Kožino. Detalji o zahvatu nalaze se u Elaboratu zaštite okoliša koji je u ožujku 2024. godine izradio ovlaštenik Zeleni servis d.o.o. iz Splita.


Područje gdje bi se gradila lučica nalazi se u obalnom središnjem dijelu naselja Kožino, predjelu Primorje. Karakterizira ga umjetna i prirodna obala koju čine stijene i nekoliko mulova za privez brodica. Uz središnji i zapadni obalni pojas nalazi se pristupna cesta.


Određeno UPU-om


Ovaj zahvat je određen Urbanističkim planom uređenja (UPU) Luka Kožino – Primorje. Realizirao bi se u jednoj fazi te je predviđeno izdavanje jedinstvene građevinske i uporabne dozvole.




Prostor obuhvaćen zahvatom je površine oko 1,89 hektara, od čega 0,18 ha kopna i 1,71 ha mora i nepravilnog je oblika. Gradit će se obalni dio, pristupni gat i lukobranski objekt.


Obalni dio sastoji se od prometne površine, zaštitno – spojne zelene površine i komunalnog dijela luke za privez i odvez brodica te izvlačenje plovila. Komunalni dio luke sa sjeverozapadne strane je kopneni dio namijenjen za stalni vez komunalnih plovila. Dužina privezne obale je oko 90 m. Na jugoistočnoj strani nalazi se rampa za izvlačenje plovila. Obalna konstrukcija obalnog dijela luke planirana je kao rasponska konstrukcija s podvučenom školjerom. Za potrebe prometa u mirovanju predviđene su dvije površine uz sjeverozapadnu granicu obuhvata s oko 30 parkirališnih mjesta.


Pristupni gat imat će približnu širinu od devet metara s propusnim kanalima za cirkulaciju mora. Dužina pristupnog gata je oko 51 m.


Planiran je lukobranski objekt kojim se štite vezovi brodica od vjetrovalnih valova. Lukobran je lomljene trase, položen u smjeru sjeverozapad – jugoistok, a razvijene dužine oko 140 m. Širina lukobrana varira dužinom. Širina lukobrana na spoju s pristupnim gatom je sedam metara, a nakon 38,5 metara širina se smanjuje na pet metara. S obzirom na položaj obrambenog kamenog nasipa, širina lukobrana na glavi lukobrana iznosi osam metara.


Obala će biti opremljena svom priveznom i uslužnom opremom za potrebe brodova. U akvatoriju marine predviđen je smještaj za 56 plovila dužine do 13,5 metara.


Prijevoz putnika


Sjeverozapadni bazen pružat će punu zaštitu brodova privezanih uz lukobranski objekt, kao i brodova privezanih uz obalu. Na jugoistočnoj strani pristupnog gata planiran je privez broda dužobalnog linijskog prijevoza putnika dužine 20 metara.


Za izgradnju luke potrebno je provesti ograničeno nasipavanje mora kako bi se ostvario planirani zahvat. Manipulativna površina za potrebe priveza, manevra i manipulacije brodica u luci iznosit će oko 10.600 metara četvornih. Površina gata, lukobrana i školjere iznosi oko 2.042 m2, dok će ukupne kolno-pješačke površine u obuhvatu zahvata luke iznositi 2817 m2.


Izgradnjom luke zauzima se 5.980 m2 površine morskog dna uključujući i nasipavanje s lijeve i desne strane luke za ublažavanje valova.


Priključenje luke na postojeće prometne površine izvodi se na mjestu uklopa na postojeće stanje. Prometna mreža u obuhvatu UPU-a sastoji se od postojećih prometnica, Puta Velikog mula i obalne šetnice te od planiranih površina unutar prostora luke otvorene za javni promet.


Za osvjetljenje parkirališta predviđena je rasvjeta na stupovima visine pet metara. Planirano je pet rasvjetnih stupova na parkiralištu te jedan rasvjetni stup na sjeverozapadnom dijelu luke.