Srijeda, 16. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

SJEĆANJE

Obitelj, prijatelji i suborci prisjetili se ratnog zapovjednika Željka Kurtova Buša

Autor: Doris Babić

15.10.2024. 15:28
Obitelj, prijatelji i suborci prisjetili se ratnog zapovjednika Željka Kurtova Buša

Foto: MISLAV KLANAC



Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom na mjesnom groblju u Pakoštanima danas su se obitelj, prijatelji i suborci prisjetili Željka Kurtova Buša, ratnog zapovjednika i saborskog zastupnika, koji je preminuo 2020. godine, u 66 godini života. Buš je dragovoljac Domovinskog rata, u Akciji Maslenica bio je zapovjednik III. Zbornog područja. Za svoj doprinos u obrani RH dobio je dva državna odlikovanja, Red hrvatskog pletera i Red Nikole Šubića Zrinskog te čin bojnika Hrvatske vojske.


Najprije čovjek


Silvio Butić, prvi ratni zapovjednik Samostalne satnije Zemunik Donji, započeo je kazavši kako su se okupili da se sjete svog prijatelja, suborca, ratnog zapovjednika i naglasivši kako je on uvijek s njima te da će tako ostati sve dok budu živi.


– Imao je prevažne dužnosti u ratu, bio je zapovjednik na jako teškim terenima, moram naglasiti da, gdje god je on zapovjedao, nijedan teren nije pao. Bio je dobar čovjek, dobar zapovjednik, da nije bilo njega, ne bi ni nas ovdje bilo, kazao je Butić.




Pavle Kalinić, dragovoljac Domovinskog rata, stručnjak za sigurnost i međunarodne odnose, publicist, književnik i političar, istaknuo je kako je riječ najprije o dobrom čovjeku.


– Trebamo se sjećati naših ljudi, mi smo svi već izbrisani kao gumicom, ali Buš je odradio veliki posao, držao je najvažnije točke oko grada Zadra, držali smo Zemunik koji je bio ključan u to vrijeme. No, ono što je za mene važno je to da je Buš prvenstvno bio čovjek, to što je bio zapovjdenik dogodilo se u tom trenutku i svaka mu čast na tome. Međutim, on je bio čovjek i prije toga i za to vrijeme i nakon toga. Zahvaljujem mu se na svemu i beskrajno mi je drago što sam ga upoznao, rekao je Kalinić, a složio se prijatelj i suborac Tome Gulan koji je kazao kako mu je bila posebna čast i zadovoljstvo upoznati Buša, najprije kao zapovjednika i još bitnije – kao čovjeka.


– Doista je bio i čovjek i prijatelj, ne samo suborac. Zaslužuje ovo, čak i puno više, no ovo je prisjećanje minimum koji možemo dati u ovom trenutku, nadam se da će tako i ostati, rekao je Gulan.


FOTO: MISLAV KLANAC


Plemenit i hrabar


Bušova supruga, gospođa Biserka Kurtov najprije je zahvalila svima što ga se sjećaju te emotivno opisala u čemu je bila njegova veličina.


– Svi će se zasigurno složiti da je Buš bio plemenit, hrabar i snažan čovjek, ali njegova je veličina bila u tome što je tu svoju snagu i hrabrost prenosio na svoju okolinu, svoju obitelj, svoje prijatelje i svoje suborce. Bio je nesretan kad nekome nije mogao pomoći, ali svima je davao bar dio svoje snage. Dizao je moral, širio pozitivnu energiju… Svi ovi ljudi neka se prisjete bar jednog momenta kad su to doživjeli od njega, kazala je gospođa Biserka.


Podsjetimo, Buš je bio veliki prijatelj sumještanina, generala Ante Gotovine. Svom suborcu 16. studenog 2012., nakon oslobađajuće presude u Haagu, na konferenciji zadarskog HNS-a, čestitao je na oslobađajućoj presudi te je rekao kako još nije svjestan činjenice da je Gotovina slobodan čovjek i da će već danas biti u Hrvatskoj.


– S ovom je presudom završio je drugi dio oslobađajućeg Domovinskog rata. Neka nam ona ulije nadu i neka nam bude podstrek da idemo dalje, rekao je Buš tada.


Također, bio je veliki prijatelj pokojne Savke Dabčević Kučar te se politički angažirao u HNS-u. Od 22. prosinca 2003. do 11. siječnja 2008. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Kao hrvatski branitelj u Hrvatskom saboru zalagao se za javnu objavu registra branitelja kojom bi se spriječila korupcija i davanje privilegija onima koji su lažni branitelji, onima koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu. Bio je član Odbora za ratne veterane i Odbora za poljoprivredu i šumarstvo te član u međuparlamentarnim skupinama prijateljstva: Bosna i Hercegovina, Izrael i SAD.


FOTO: MISLAV KLANAC


Skromno i pošteno


S obzirom na svoj ratni i politički imidž, mogao je, dakako, izabrati onaj lagodniji životni put – put politike, ali vratio se zemlji, poljoprivredi i tržištu. Na poljoprivrednom imanju kod Vranskog jezera na površini od 15 tisuća metara četvornih uzgajao je vrhunske sorte rajčica, krastavaca, balancane i paprike, a i stotinjak stabala voćnjaka s najrazličitijim kulturama.


– Nisam ja za klasičnu političku karijeru, ne mogu biti profesionalni političar. Ne bih mijenjao paprike i balancane ni za kakvu političku karijeru. Neizrecivo je zadovoljstvo kad vidite biljku koja se zdravo razvija zahvaljujući vašem radu i brizi, to meni ne može zamijeniti nikakva politika, rekao je Buš za Zadarski list na jesen 2016.


Župu Uzašašće Gospodinovo Pakoštane obilježava crkveno-vjerska tradicija u kojoj su jedan od temelja bratovštine ili skule. Željko Kurtov Buš bio je istaknuti član Bratovštine svetog Roka.


Bio je velikodušan i nije bio zlopamtilo. Sa svojom Biserkom, djecom i unučadi živio je tiho, skromno, pošteno.


Laka mu hrvatska zemlja koju je toliko volio…


FOTO: MISLAV KLANAC