Srijeda, 16. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PAŠKA GASTRONOMIJA

"Pag na meniju" dobio nagradu Ministarstva

Autor: Nikolina Lucić

15.10.2024. 09:09

Foto: SŠ B. Kašića Pag



Srednjoj školi Bartula Kašića Pag stigla je nagrada Ministarstva turizma i sporta! Temeljem Javnog poziva srednjim strukovnim, umjetničkim i mješovitim školama za jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam – »promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2023« te Odluke o odabiru najboljih triju projekta srednjih strukovnih i umjetničkih škola u 2023. godini, paška Srednja škola Bartula Kašića osvojila je jedno od tri prva mjesta prema odluci Ministarstva turizma i sporta za svoj projekt »Pag na meniju, 2. faza« na kojem su učenici i voditelji dviju srednjih škola – Bartula Kašića iz Paga te škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra intenzivno radili kroz 2024. godinu.


Prestižna oznaka


– Ovo nam priznanje puno znači. Godinama radimo na razvijanju ovog projekta i vrlo smo brzo stekli povjerenje lokalne zajednice i ugostitelja. Dobiti priznanje s nacionalne razine novi nam je poticaj da nastavimo i dalje uspješno raditi.


Od 2019. godine imali smo brojne uspone i padove, pandemija koronavirusa donijela je svoje probleme, a od prošle smo godine napokon punom snagom krenuli prema naprijed i započeli s jakom promocijom projekta, kazala je ravnateljica Marija Pećirko dodavši kako im slijedi nastavak promotivnih aktivnosti i povećanje vidljivosti projekta.




– Nadamo se dobiti nove partnere i sudionike na projektu, kao i financijska sredstva koja će nam pomoći u realizaciji zacrtanih planova. Projekt »Pag na meniju« škola, u suradnji s partnerima, provodi od 2019. godine, a 2024. godine su provedene razne promotivne aktivnosti kako bi projekt postigao veću vidljivost i pristupačnost, dodala je Pećirko.


Projektom se, u prvom redu, želi promovirati tradicionalna gastronomija otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine kako bi ista bila više zastupljena u gastronomskoj ponudi ugostiteljskih objekata na otoku Pagu te prepoznata od posjetitelja otoka, kazala nam je ravnateljica Pećirko dodavši kako je u prvoj fazi projekta, još 2019. godine izrađen pravilnik za dobivanje certifikata Pag na meniju i do danas tu oznaku nosi trinaest renomiranih ugostiteljskih objekata na otoku Pagu.



U drugoj fazi su učenici, njihovi nastavnici i partneri radili na promotivnim aktivnostima. U tu su svrhu izradili promotivni sadržaj za ugostiteljske objekte, OPG-ove i slično, na području otoka Paga, koji su nositelji oznake Pag na meniju, koji u svojoj ponudi imaju domaća i tradicionalna jela i pića.


Nakon što su cijelu godinu učenici i njihovi mentori iz obje škole naporno radili, mogu se pohvaliti uspješnim rezultatima.


Promocija i motivacija


– Projekt »Pag na meniju« sada ima svoju web-stranicu, snimljen je i objavljen promotivni video, učenici ugostiteljskog usmjerenja škole iz Paga imaju nove kuharske pregače i kravate s logom projekta koje su dizajnirali i sašili njihovi kolege iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, majice s logom projekta i QR kodom koji vodi na web-stranicu, 500 letaka o projektu dizajniranih i tiskanih u matičnj školi, naljepnice s QR kodom na web-stranicu projekta za ploče nositelja certifikata i partnera projekta.


Pridruženi partneri u ovoj 2. fazi projekta bili su TZ grada Paga, TZ općine Kolan i hotel Pagus iz Paga kojima od srca zahvaljujemo na povjerenju i podršci, istaknula je Pećirko.


Ovaj projekt služi jačanju kompetencija i podizanju kvalitete ljudskih potencijala – učenika srednjih strukovnih škola kroz motiviranje mladih za rad u turizmu, podizanje razine svijesti kod učenika i nastavnika o turizmu kao multisektorskom resoru, međusektorsko gospodarsko povezivanje kroz obrazovni proces, upoznavanje učenika strukovnih škola iz drugih obrazovnih sektora s mogućnostima realizacije projekata u turizmu, povezivanje obrazovnih institucija i privatnog sektora, razvijanje projektnog načina razmišljanja kod učenika, razvijanje poduzetničkog duha i timskog rada kod učenika.


Nagrađeni učenici i profesori


U Srednjoj školi Bartula Kašića Pag nagrađeni su: nastavnici Toni Herenda, Ivan Cimperman, Teo Bukša, Daria Paro i ravnateljica Marija Pećirko te učenici: Ivana Babačić, Borna Ćosić, Lana Perković, Luka Radan, Teo Radaš, Marina Babačić, Mihael Cik, Lucija Datković, Valentino Đurkin, Ana Maria Mrkonjić, Gabrijel Oštarić, Patricia Rupnik, Ante Zubatović, Ana Čemeljić, Lovro Festini, Ivan Horvat, Luka Horvat, Victoria Orsag, Ivano Paladina i Roko Rukavina.


U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna nagrađeni su nastavnica Sandra Bačić i učenici: Ana Baričević, Leonarda Budak, Nika Grginović, Rahela Ljubanović, Tara Marinović, Lucija Ombla, Zara Stojanov, Lorena Škunca i Goa Traživuk.