Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

EKO ZADAR

Odabrana banka preko koje će se financirati dovršenje CGO-a

Autor: Goran Šimunov

12.10.2024. 18:05
Odabrana banka preko koje će se financirati dovršenje CGO-a

Foto: EKO ZADAR



Tvrtka Eko Zadar d.o.o., koja upravlja Centrom za gospodarenje otpadom (CGO) u Biljanima Donjim, donijela je odluku o izboru najpovoljnije ponude za nabavu kredita u iznosu od čak 15 milijuna eura. U obrazloženju Odluke o odabiru u Eko Zadru navode kako je, nakon izvršenog pregleda i ocjene ponuda, ocijenjeno kako je Zagrebačka banka d.d. s ukupnom cijenom od 3.775.287,67 eura udovoljila kriteriju najniže cijene.




Na Javni poziv ove tvrtke pristigle su dvije ponude, od kojih je ona Privredne banke Zagreb bila značajno skuplja s iznosom od 5.756.343,83 eura.


Foto: Luka Jeličić


Hipoteka na zemljište


Ovako velik iznos novca Eko Zadru je potreban kako bi se izvođaču radova na izgradnji CGO-a, slovenskom konzorciju RIKO-u, nadoknadilo puno novca koji su utrošili za dovršenje svih radova. Konzorcij RIKO, koji upravlja CGO-om do ishodovanja uporabne dozvole za rad za Eko Zadar, još je u svibnju 2022. godine podnio zahtjev za financijsko povećanje ugovora zbog utjecaja pandemije i velikog rasta cijena. Vlada RH i Fond za zaštitu okoliša taj su zahtjev odobrili.


Direktor Eko Zadra Toni Kozina najavio nam je kako se njihova Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za kreditno zaduženje sada mora staviti na dnevne redove sjednica gradskih vijeća Zadra i Benkovca te Županijske skupštine koji trebaju izglasati ovu odluku. Gradovi Zadar i Benkovac te Zadarska županija su osnivači i vlasnici Eko Zadra.




– Kad ova dva gradska vijeća i Županijska skupština odobre ovaj prijedlog, naša tvrtka se može kreditno zadužiti. Zagrebačka banka traži kao kolateral za kredit zemljište na kojem se nalazi CGO, koje je država darovala vlasnicima, a vijeća i Skupština moraju dati dozvolu Eko Zadru da možemo dati banci kolateral, odnosno hipoteku na zemljište. Trnovit je put do odluke vijeća i Skupštine za ovo zaduženje, ali sam optimističan. Svakom je jasno što je Centar za gospodarenje otpadom, što se dosad i na koji način radilo s otpadom, a što će se u budućnosti raditi, napominje Kozina.


Toni Kozina, direktor Eko Zadra/Foto: Luka Jeličić


Poskupljenje projekta


Projekt CGO-a Biljane Donje vrijedan je 87,2 milijuna eura, od čega su 76 posto bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda EU-a, 14 posto dolazi iz državne blagajne, a preostalih 10 posto namaknulo se iz proračuna Grada Zadra, Grada Benkovca i Zadarske županije.




Konačan iznos projekta CGO-a znat će se krajem ove godine po odluci Vijeća za rješavanje sporova koje će odlučivati o potraživanju izvođača, konzorcija RIKO za postrojenje mehaničko-biološke obrade (MBO) otpada. U konačnici bi se iznos potraživanja RIKO-a mogao popeti na 15 milijuna eura, kazao nam je svojedobno direktor Kozina. Utvrdi li VRS da se RIKO-u treba platiti još 15 milijuna eura, to će cijeli projekt poskupiti za čak 17 posto.


Rok otplate kredita za Eko Zadar iznosio bi 15 godina, uključujući 18 mjeseci počeka, grace perioda. Kredit bi se otplaćivao u deset polugodišnjih rata. Eko Zadar servisirao bi kredit iz svog redovnog poslovanja, iz dijela koji će naplaćivati komunalnim poduzećima koja dovoze otpad u CGO.