Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

MotoSurf

Ponajbolji svjetski surferi na motoriziranim daskama stigli u Zadar

Autor: Nikolina Lucić

12.10.2024. 16:45
Ponajbolji svjetski surferi na motoriziranim daskama stigli u Zadar

Foto: Andrej Brašnjić



Nevjerojatne akrobacije na vodi mogu se ovog vikenda vidjeti na plaži i obalnom području ispred Falkensteiner Premium Campinga Zadar na Boriku, jer u grad se vratio UIM MotoSurf World Championship nakon iznimno uspješnih Grand Prix natjecanja 2021., 2022. i 2023. godine.


Inspirirano svjetskim utrkama motoriziranog surfanja, okupljeno oko entuzijasta utrka na motoriziranim daskama, prvenstvo je preraslo u profesionalnu sportsku razinu s vozačima koji se utrkuju u kategorijama juniora, žena, mastera, challengera i Electric Challengea.



Više od 110 sportaša




MotoSurf je prvi put službeno priznat kao sportska disciplina za nadolazeće 2025 »World Games«, što čini ovaj događaj ključnim za sve natjecatelje koji sanjaju o plasmanu na natjecanje u Kini. Na spektakularnom Falkensteiner Resorts GP of Croatia očekuje se dolazak više od 110 vrhunskih sportaša iz 21 zemalja, s četiri kontinenta, spremnih odmjeriti snage u adrenalinskoj borbi. Gledatelje očekuje vikend prepun uzbuđenja, akcije i neviđenih performansi, koji će Zadar ispuniti sportskim duhom.


Martin Jančálek, direktor natjecanja kazao nam je kako su na petoj etapi svjetskog prvenstva, nakon natjecanja u Švedskoj, Poljskoj, Italiji i Saudijskoj Arabiji, u Zadru okupili ponajbolje svjetske surfere na motoriziranim daskama, koji su na zadarskoj obali ponovno odmjerili snage kako bi skupili što više bodova do kraja natjecateljske sezone.


– Naša je sljedeća postaja Macao u Kini. Kao jedina smo motorizirana disciplina uvršteni u natjecateljski program nadolazećih »World Gamesa«, dodao je Jančálek. Višešportsko je to natjecanje, namijenjeno sportovima koji nisu sastavni dio Olimpijskih igara.



Spoj adrenalina, vještine i nevjerojatnih performansi, ova se zabavna rekreacija vrlo brzo pretvorila u profesionalni natjecateljski sport.


U petak su na rasporedu bili slobodni treninzi i kvalifikacije, a danas će se održati utrke po grupama, dok je nedjelja rezervirana za utrke po grupama i finale.


Odmjeravanje snaga


Na ovogodišnjem UIM MotoSurf World Championshipu natjecatelji će odmjeriti snage u osam kategorija, uključujući Elite, Women, Stock, Stock R, Junior Boys, Junior Girls, Masters i Electric Challenge.


– Svaka kategorija ima svoje osobitosti, a za nas je ovo vrlo kompetitivan sport, koji je nakon godina rekreativnog djelovanja sada dio elitnog sporta. Kroz godine smo se trudili sport dignuti na viši profesionalni nivo, a ulazak u program »World Gamesa« to i dokazuje. 110 natjecatelja iz 21 zemlje daje legitimitet ovom sportu i cijeloj natjecateljskoj sezoni, pojasnio je Jančálek.



U elitnoj klasi pažnju će zasigurno plijeniti Matyáš Novotný iz Češke, trenutni lider svjetskog prvenstva, koji svojom brzinom i tehnikom postavlja nove standarde u MotoSurfingu. U Stock klasi, borba za vrh bit će posebno napeta – Minseong Kim iz Južne Koreje, aktualni svjetski prvak i trenutačni lider, pokušat će obraniti svoju titulu, dok će Antony Squire, američki prvak, dati sve od sebe da mu to ne pođe za rukom. Među ženama dominantna je Eliska Matouskova, koja s punim pravom drži status trenutne liderice. Njezina borbenost i odlučnost čine je jednom od najzanimljivijih natjecateljica ovogodišnjeg prvenstva u Zadru.


– MotoSurf je u Hrvatskoj još uvijek oblik rekreacije, više nego natjecanje. Posjetitelji vaše obale i dalje preferiraju laganu plovidbu brodovima, jedrenje i mirni odmor. Mi donosimo dozu adrenalina i uzbuđenja kakva se na hrvatskoj obali rijetko vidi. Sport je najpopularniji u Českoj, gdje je i kao sport započeo, te Južnoj Koreji i Kini, a sve više i u SAD-u i Kanadi. Kina je jedno od najbrže rastućih tržišta našeg sporta, a sve ga više vole i u zaljevskim zemljama – Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rezimirao je Jančálek, koji se u budućnosti nada MotoSurf dovesti do olimpijske razine.



– Jako smo mladi sport i nemamo povijest i tradiciju kao rukomet ili nogomet. Ali imamo iznimno kompetitivne natjecatelje, koji svojim uspjesima sport dižu na nove razine. »World Games«, uz punopravno su članstvo u međunarodnoj federaciji, prva stepenica koju smo na putu do Olimpijskih igara dosada prešli. Prvi su nam cilj Olimpijske igre mladih, a potom i same Olimpijske igre, zaključio je Jančálek.


Događaj se odvija na plaži i obalnom području ispred Falkensteiner Premium Campinga Zadar, stoga ste svi pozvani da se pridružite i osobno doživite strast, brzinu i uzbuđenje koje MotoSurf donosi u Zadar.