Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

PODUZETNIČKA ZONA

NOVA RADNA MJESTA Počeo veliki poduzetnički projekt u Sv. Filipu i Jakovu

Autor: Nina Vigan

11.10.2024. 16:06
NOVA RADNA MJESTA Počeo veliki poduzetnički projekt u Sv. Filipu i Jakovu

Foto: Arhiva ZL



Općina Sv. Filip i Jakov započela je projekt usmjeren k poboljšanju poslovanja lokalnih obrtnika i poduzetnika. Naime, u tijeku su radovi na izgradnji nove Zone zanatskih i servisnih djelatnosti. Poduzetnička zona, smještena je sjeveroistočno od naselja, a uključuje proizvodne, prerađivačke, zanatske i servisne djelatnosti. Kako kažu iz Općine, cilj ovog projekta je racionalizacija poslovanja i stvaranje povoljnijih uvjeta za poslovanje, što bi trebalo potaknuti gospodarski rast i razvoj.


Načelnik Općine Zoran Pelicarić istaknuo je brojne pozitivne učinke koje će ova zona imati na lokalno stanovništvo s ciljem poboljšanja kvalitete života.


Veliki interes


– Projekt je započeo donošenjem Prostornog plana uređenja i Odluke o osnivanju zone koje je donijelo Općinsko vijeće, a vrijedan je 796.285,57 eura što se zasad osigurava iz lokalnog proračuna. Uređenjem infrastrukture, preoblikovanjem i izgradnjom ove zone stvaraju se preduvjeti za otvaranje velikog broja radnih mjesta, što je stimulativni čimbenik u demografskom razvoju općine, ali i okolnog ruralnog prostora. Otvaranjem planiranih poslovnih sadržaja trebali bi se stvoriti uvjeti za zapošljavanje na teritoriju općine. Bolja prometna povezanost sa Zadrom, kao administrativnim, privrednim, trgovačkim, zdravstvenim, kulturnim, srednjoškolskim i visokoškolskim centrom, daje veće mogućnosti za ostanak i povratak u naselja općine, kao stalnih mjesta stanovanja, kazao je Pelicarić dodavši kako je velik interes i velika potreba poduzetnika za ovom poduzetničkom zonom.


Foto: OPĆINA SV. FILIP I JAKOV




– Primili smo dosta zahtjeva i upita, s obzirom na to da je postojeća zona od 20-ak hektara cijela prodana. Tu će sad biti postupno osigurana infrastruktura, zatim stavljena u funkciju i idemo dalje s proširenjem zone. Izgradnja infrastrukture unutar zone uključivat će prometne i komunalne objekte te energetsku infrastrukturu, kazao je Pelicarić te dodao kako je u projekt uključeno postavljanje pristupnih cesta, vodoopskrbnih i komunalnih instalacija, oborinske odvodnje i kanalizacije, trafostanica, javne rasvjete i električnih priključaka, a završna faza projekta predviđa potpuno opremanje zone.


Područje obuhvata


– Prema Urbanističkom planu veličina obuhvata je cca 20,09 ha dok veličina proširenja iznosi 9,77 ha. Prostor zone obrastao je mediteranskom makijom, a povezan je s okolnim naseljima samo makadamskim putevima. Na području obuhvata nema izgrađenih struktura, pa se s obzirom na sve činjenice može smatrati da je planirano područje pogodno za izgradnju predviđenih sadržaja, kazao je Pelicarić dodavši kako će se uskoro na Vijeću donijeti i nova odluka o proširenju zone.


Općina Sv. Filip i Jakov još od 2015. godine radi na unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture. Proširenjem ove zone, svoj dom naći će poduzetnici iz nautike, hotelijerstva i turizma, zanatlije, razni servisi i proizvođači. Općina u suradnji sa Zadarskom županijom i Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine priprema svu potrebnu dokumentaciju kako bi na spremno zemljište smjestili hale za poduzetnike, a osim stvaranja uvjeta za lokalne poduzetnike, očekuje se kako će nova poslovna zona privući i strane investitore, stvarajući uvjete za poticanje osnivanja novih tvrtki te podržavajući rast i razvoj postojećih gospodarskih subjekata.