Guterres je, govoreći na tiskovnoj konferenciji na marginama samita Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Laosu, također osudio izraelske napade u kojima su ranjeni priadnici misije UN-a.


Rekao je da mirovne snage moraju biti zaštićene.




Izraelske snage i u petak su pucale na položaje koje koriste mirovne snage UN-a u južnom Libanonu, ranivši dvoje, rekao je izvor iz UN-a.


Treći dan zaredom mirovne snage su izvijestile da Izrael puca na njihove položaje dok vodi rat protiv Hezbolaha.


U izraelskom napadu u četvrtak navečer u srcu Bejruta ubijene su 22 osobe, a više od 100 ih je ozlijeđeno, objavile su libanonske vlasti.


Meta je bio visoki dužnosnik Hezbolaha koji je preživio, prema tri sigurnosna izvora.


Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je prije godinu dana kada je skupina koju podržava Iran počela s napadima u znak podrške palestinskoj militantnoj skupini Hamas na početku rata u Gazi.


Dramatično se intenzivirao posljednjih tjedana, s izraelskim bombardiranjem predgrađa Bejruta i drugih područja pri čemu su ubijeni mnogi od najviših vođa Hezbolaha.


Izvor iz UN-a rekao je da se osmatračnica mirovnih snaga UNIFIL-a koja se u petak našla pod izraelskom vatrom nalazi u glavnoj bazi snaga u Nakuri.


U četvrtak je UNIFIL rekao da su još dva pripadnika mirovnih snaga ranjena kada je izraelski tenk pucao na osmatračnicu u istoj bazi, pogodivši je i uzrokujući njihov pad.


Izvor UN-a rekao je da su izraelske snage u petak također probile perimetar drugog položaja UNIFIL-a na koji su pucale u četvrtak.


U New Yorku je izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon rekao da Izrael preporučuje UNIFIL-u da se preseli 5 km sjeverno “kako bi se izbjegla opasnost dok se borbe intenziviraju”.


Izraelska vojska je u četvrtak objavila da su njezine snage djelovale u području Nakure “pored baze UNIFIL-a”.


Dodaje se da je vojska dala upute snagama UN-a u tom području da “ostanu u zaštićenim prostorima, nakon čega su otvorile vatru u tom području”.