Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

najavljen prosvjed građana

Hoće li hotel ugroziti nekad najljepši park?

Autor: Doris Babić

11.10.2024. 09:09
Hoće li hotel ugroziti nekad najljepši park?

Foto: Luka Jeličić



Stanari kvarta Maraska park obratili su se javnosti, s posebnim apelom gradskim vlastima da se istoimeni park sačuva, obnovi i uredi. Svjedoci smo betonizacije Zadra i ne žele postati još jedan takav primjer, u skladu s tim, zahtijevaju da izgradnja hotela Hyatt i pratećeg sadržaja ne ugrozi stari Maraskin park. S obzirom na to da se trenutno završava prva faza projekta izgradnje hotela i pratećeg sadržaja, cilj im je, kako navode, otvoriti oči i probuditi savjest gradskim ocima.


Stari sjaj parka


Traže da između budućeg kompleksa i Maraska parka ostane zid jer po trenutnom stanju na terenu izgleda da je turski investitor naumio svoj dio staviti u beton, a svoj beton zakamuflirati s povijesnim gradskim parkom.


Zatim, nakon dugogodišnje nebrige i devastacije, ističu stanari, Maraska park treba urediti onako kakav je bio za vrijeme Luxarda, zasaditi kompletnu nekadašnju floru, prema starim slikama i mapi sa svim stablima i grmovima nekadašnjeg perivoja Luxardo, obnoviti stare putiće obrubljene kamenom, obnoviti nekadašnje fontane te mu tako vratiti povijesni izgled i sjaj.




Prva je faza gradnje kompleksa pri kraju i po tom se pitanju nažalost ne može više puno mijenjati, no druga faza još uvijek nije ušla u Prostorni plan.


– Nemojmo dozvoliti da se u reprezentativnom dijelu grada ponovi Betonik, Vitrenjak i Borik! Zašto ne bi na tom dijelu proširili park? Umjesto dvije zgrade napravili jednu? Smanjili broj katova s pet na tri?


Zašto ne bismo inzistirali na 40 % prave zelene površine, ali da se u zelenu površinu ne računaju pitari ili krovovi obojeni u zeleno, pitaju organizatori mirnog prosvjeda.


Park, po kojem je kvart dobio ime, nekad je bio perivoj obitelji Luxardo, vlasnika istoimene tvornice iz koje je poslije 1945. nastala Maraska.


Prekrasan park s raznovrsnim, stablima i grmovima, labirintima od šimšira, dvjema fontanama, s lijepim putićima ograđenim biljem i ukrasnim kamenjem ništa nije zaostajao za ostalim gradskim perivojima, čak kažu da je bio najljepši!



Dnevni boravak građana


Koliko je tu ljudi ostavilo dio svog djetinjstva igrajući se i uživajući u ovoj zelenoj oazi? Štićenici Osnovne škole Voštarnica redovno šeću parkom u pratnji svojih odgojitelja, baš kao i umirovljenici iz Doma za starije i nemoćne osobe.


Obližnji su ga sportski klubovi, boksači i jedriličari, koristili kao vježbalište, na livadi u donjem dijelu parka organizirali su se dječji rođendani, a vlasnici kućnih ljubimaca izvode u park svoje pse trudeći se održati ga čistim.


– Nažalost, višedesetljetnom nebrigom Grada Maraskin je park devastiran, a sad se nad njim nadvila nova prijetnja koja bi ga mogla potpuno uništiti, stoga pozivamo građane da nam se pridruže u srijedu 16. listopada, u 16 sati na mirnom prosvjedu!


Krenut ćemo s igrališta u kvartu Maraska park 2, odakle ćemo prošetati do parka, gdje ćemo iznijeti svoje zahtjeve te zasaditi tri stabla, pozivaju organizatori i dodaju kako je zaista vrijeme da svi skupa izrazimo svoje nezadovoljstvo i iznesemo zahtjeve gradskoj vlasti.


Silvija Jurin, jedna od stanovnica, naglašava kako se Zadar iz prekrasnog grada pretvara u – beton.


– Pokušava se, a i očito i uspijeva, zaobići zakon o 20 % zelene površine, na kraju ispadne da su to pitari. Zelenila nema, a to najviše osjeća ljeti, kad od vrućine ne možemo disati ni izaći iz kuće.


Kada bismo imali zelenila, to bi nas štitilo, stvaralo hlad, bila bi lijepa vizura, mogli bismo živjeti puno ugodnije. Svjesni smo da Nasadi daju sve od sebe, no to nije dovoljno, gradi se sve više, ruši više nego sadi, tumači Jurin i ističe kako je potrebno puno više brige.