Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je prije godinu dana kada je skupina koju podržava Iran otvorila vatru u znak podrške palestinskoj militantnoj skupini Hamas na početku rata u Gazi.


Dramatično se intenzivirao posljednjih tjedana kada je Izrael krenuo bombarati južna predgrađa Bejruta, jug i dolinu Bekaa te ubio mnoge od najviših vođa Hezbolaha.




Wafiq Safa, koji vodi Hezbolahovu jedinicu za vezu i koordinaciju odgovornu za rad s libanonskim sigurnosnim agencijama, bio je na meti Izraela u četvrtak navečer, ali je preživio, rekli su sigurnosni izvori za Reuters.


Izraelski udari pogodili su gusto naseljenu stambenu četvrt stambenih zgrada i malih trgovina u srcu Beiruta.


Izrael nije izdao upozorenja o evakuaciji prije napada i nije prethodno napao to područje, koje je udaljeno od južnih predgrađa Bejruta gdje je Izrael više puta bombardirao sjedište Hezbolaha.


Libanonsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 22 mrtvih i 117 ranjenih, a među poginulima je i osmeročlana obitelj.


Pokušaj ubojstva Safe, čija uloga spaja sigurnosna i politička pitanja, označio je širenje izraelskih meta među dužnosnicima Hezbolaha jer su prethodno bili usredotočeni na vojne zapovjednike i najviše vođe skupine.


Izrael nije odmah komentirao incident. Međutim, Izrael je objavio da je ubio Muhammada Abdullaha, vođu mreže Islamskog džihada u palestinskom izbjegličkom kampu Nur Shams.