Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

LOKALNI IZBORI

Županijski odbor HDZ-a predložio imena za župana i gradonačelnika, doznajemo koja

Autor: Iva Bucić

10.10.2024. 07:00
Županijski odbor HDZ-a predložio imena za župana i gradonačelnika, doznajemo koja

Foto: Luka Jeličić



Uoči lokalnih izbora zakazanih za 18. svibnja sljedeće godine u javnosti se odavno špekulira o imenima potencijalnih kandidata za zadarskog gradonačelnika i župana. Naime, sukladno njihovim medijskim istupima, za pretpostaviti je da se ni Branko Dukić ni Božidar Longin neće kandidirati za treći mandat, a kako stvari zasad stoje, nije izgledna niti kandidatura njihovih glavnih protukandidata na prošlim lokalnim izborima – Marko Vučetić, koji je 2021. godine osvojio svega 1.881 glas manje od Dukića, drži da bi njegova ponovna kandidatura za zadarskog gradonačelnika imala smisla jedino kad bi građane suočilo s istim izborom (on ili Dukić), a Ivica Žuvela, koji je prije tri godine osvojio 1.449 glasova manje od Longina, ocjenjuje da bi ponovno natjecanje za funkciju župana bilo Sizifov posao.




No, iako navodi da trenutno ima druge prioritete, još uvijek smatra da može »sebe dati i izvan zidova svog doma i ambulante«.


Vučetić nije Heraklit


Aktualni predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Marko Vučetić, koji se na prošlim lokalnim izborima kao nezavisan kandidat za zadarskog gradonačelnika natjecao na listi SDP-a, AM-a, HSS-a, Glasa i Centra, u više je navrata već kazao da ga javne funkcije više ne zanimaju.


To konkretno, kako tumači, znači konačan kraj njegova političkog i javnog djelovanja, što znači da bi se potpuno »javno ugasio i nastavio živjeti svojim individualnim životom«, koji je sam sebi osigurao »snagom i varkom uma«.




– Ja sam na prošlim lokalnim izborima ulaskom u drugi krug rekao da me u politici zanima način na koji možemo promijeniti javni um, a javni um nezavisni pojedinci mogu mijenjati putem ironije, a ne putem političkih struktura.





Nalazim se već u životnoj dobi gdje ulazim u treću fazu očekivanog vijeka trajanja ljudskog života, a budući da ja već sada živim životom za koji sam se u politici zalagao, da takvom kvalitetom žive građani RH, odlučio sam tu zadnju trećinu života posvetiti isključivo uživanju u izborima koje sam do sada u životu učinio.


S obzirom na to da mi je jedno dijete punoljetno, a drugo će uskoro biti, ne smatram da sam više u poziciji osobe koja bi trebala uređivati život budućim generacijama, jer to rade samo politički paraziti, kazuje Vučetić.


No, naglašava pritom da to ne isključuje neka iznenađenja koja bi ga mogla potaknuti da na koncu ipak odigra neku političku ulogu, no to sasvim sigurno neće biti politička uloga ponavljanja onoga što se već dogodilo.


– Nisam Heraklit da svaki put uđem u drugu stvarnost i budem drugačiji, nego je isključivo riječ o idejno-ideološkoj, a ne aktivnoj politički-operativnoj ulozi.


Ponavljanje bi eventualno imalo smisla kad bi građane suočili s istim izborom, da se kandidira Dukić recimo na sljedećim lokalnim izborima, možda bi to moglo biti filozofski – a ne politički – zanimljivo, da građane opet suočimo s istim izborom.


Ali ne vidim nekih velikih mogućnosti da ponavljam nešto što se već zbilo, kazuje Vučetić.



Složnost u skupštini


Ivica Žuvela, koji je prije tri godine umalo HDZ-u preoteo fotelju župana Zadarske županije, ocjenjuje da ni vladajući ni birači nisu na temelju prošlih lokalnih izbora izvukli nikakve pouke.


– Još uvijek smatram da mogu sebe dati i izvan zidova svog doma i ambulante, ali to je Sizifov posao. U protekle četiri godine (u Županijskoj skupštini Zadarske županije, op.a.) sam nastojao biti konstruktivan, do te mjere da sam prvu godinu uvjetno i podržao proračun. Ali, modus operandi je ostao isti.


Nadao sam se da će se iz proteklih lokalnih izbora izvući neke pouke, ali ih nisu izvukli niti vladajući, a sudeći po parlamentarnim izborima, niti dobar dio birača, kazuje Žuvela koji je nakon parlamentarnih izbora najavio povlačenje iz politike jer, kako je tada ustvrdio, ne želi biti dio političke kaljuže.


– Što se kolega iz oporbe tiče, iako smo pokazali veću dozu složnosti od Gradskog vijeća, u nekoliko navrata sam doživio neugodna iskustva. Nekome sam poslužio kao odskočna daska, nekome kao predmet ad hominem napada.


Na njihovu dušu, ja sam prema svima nastojao biti korektan. Od svih mojih prijedloga (a bilo ih je puno) prihvaćen je samo jedan. Neka dežurni stomatolog vikendom i blagdanom ostane moja ostavština. Sada imam druge prioritete, zaključuje Žuvela.



Plenkovićeva zadnja


Prema neslužbenim informacijama, nakon što je HDZ proveo anketu o najpopularnijim kandidatima za zadarskog gradonačelnika i župana, u »igri« su za gradonačelničku fotelju ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, zamjenik gradonačelnika Ante Babić i dva gradska pročelnika – Ante Ćurković i Darko Kasap.


Za poziciju župana u HDZ-u bi mogli kandidirati Božidara Kalmetu (koji je trenutno usred ponovljenog suđenja za korupciju) ili pak državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, koji kaže da je trenutno »u potpunosti skoncentriran na obavljanje odgovorne dužnosti državnog tajnika«.


– U tijeku je realizacija brojnih projekata, kao i najava mnogih novih koji će pridonijeti ispunjavanju ciljeva koje je postavila Vlada RH, kazuje Bilaver.


Iako se o Erliću i Bilaveru već duže vrijeme špekulira kao o najizglednijim HDZ-ovim kandidatima za gradonačelnika Zadra i župana Zadarske županije, zadnju će riječ imati središnjica, kojoj je Županijski odbor predložio više imena, a na šefu je stranke, odnosno Andreju Plenkoviću, da donese odluku.


Imena bi se, prema više izvora, trebala objelodaniti do kraja mjeseca.


Lukićev program


Prema anketi provedenoj među čitateljima Zadarskog lista na našem portalu, Erliću bi za gradonačelničku fotelju konkurenciju mogao predstavljati Mate Lukić iz HSP-a, koji je trenutno HDZ-u u Zadru koalicijski partner. Ipak, bitno je naglasiti kako je anketa, kao takva, podložna manipulacijama. Iako su izbori još daleko, a o predizbornim koalicijama tek treba ozbiljnije porazgovarati, Lukić ne isključuje ni mogućnost da samostalno izađu na izbore.


– Nedavno smo radili internu anketu koja je pokazala da su građani zainteresirani za naš program »Zadar kao centar Dalmacije, kulture i tradicije«, koji se fokusira na stambeno zbrinjavanje mladih, zadržavanje mladih u gradu Zadru i smanjenje uvoza strane radne snage.


Na taj bi način ispravili nepravdu koja se događa u gradskim poduzećima, da radnik iz naprimjer Slavonije radi za 1000 eura i sam sebi plaća stan 600 eura, a da stranim radnicima firma plaća hranu i smještaj.


Uostalom, više od pola prijava za POS-ove stanove u Zadru stigle su izvan županije, to nam pokazuje da nema potrebe za stranim radnicima, samo trebamo dovesti mlade obitelji iz ostalih dijelova Hrvatske.


Prema rezultatima te ankete, mi stojimo jako dobro, a iako ćemo razgovarati sa svima od centra prema desno – pri čemu naš program mora biti sastavni dio eventualnog koalicijskog programa, to je neupitno – ne isključujem mogućnost ni da samostalno izađemo na izbore, zaključuje predsjednik HSP-a Zadarske županije.