Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

vrijedna udruga

"Društvo ignorira muškarce kao žrtve obiteljskog nasilja"

Autor: Doris Babić

09.10.2024. 18:38

Foto: Pixabay



Oko nas su, htjeli mi to priznati ili ne, brojne tužne životne priče ispunjene nasiljem. Slušajući ih u svom frizerskom salonu 30 godina, Melita Tomašević godinama je razmišljala koliko su u gradu potrebne grupe u kojima će svi kojima je potrebna ruka podrške i razumijevanje shvatiti da nisu sami.


Nasilje ne poznaje spol


U skladu s tim, uz podršku Mate Lukića koji je, kako kaže, pokazao empatiju i sluh za društvene probleme, pokrenula je grupe podrške koje se sastaju nedjeljom u prostorijama HSP-a. Osim što je ustupio prostor, odlučio je odvojiti dio sredstava od nadolazeće kampanje za ovu inicijativu.


No, odmah valja istaknuti kako nije riječ o politički obojenoj inicijativi te da završavaju statut i uskoro možemo očekivati hvalevrijednu udrugu simboličnog imena Lakše je kad nisi sam.




Melita na početku ističe kako podršku ne trebaju samo zlostavljane žene, samohrane majke, već svi koji su zlostavljani u obitelji ili usamljeni.


Nerijetko su to i muškarci, djeca koja ne moraju nužno biti fizički zlostavljana, nego su zapuštena, roditelji ne brinu dovoljno o njima, a ima i zapuštenih starijih i nemoćnih koji, otkriva nam Melita, prepišu nekretninu u zamjenu za uzdržavanje nakon čega su prepušteni na milost i nemilost onima kojima su vjerovali.


– Obiteljsko nasilje u kojem su žrtve muškog spola još je uvijek obavijeno šutnjom i pomalo sramom. Većina se muškaraca ne usudi uopće progovoriti o tome zbog uvriježenog mišljenja kako samo žene mogu biti žrtve, od straha da im nitko neće vjerovati, da će ih društvo ismijavati i da neće dobiti adekvatnu zaštitu.


Najčešći oblici obiteljskog nasilja koje muškarci trpe su psihološka i ekonomska nasilja, a ne izostaje ni fizičko nasilje.


Žene su sklone verbalnoj i emocionalnoj manipulaciji, a nerijetko u tome koriste djecu kao glavno oružje, govori Tomašević i naglašava kako je vrlo važno ojačati svijest i sluh institucija, kao i čitavog društva, o ovome sve češćem problemu koji je nedovoljno prepoznat.


– Mi se svi borimo za ravnopravnost spolova, a ne priznajemo nasilje nad muškarcima, dodaje.


Sve u svemu, nasilje ne poznaje ni spol ni dob, a interes za grupe koje se sastoje od deset osoba kako bi se osiguralo sigurno okruženje i individualan pristup, saznajemo od Tomašević, porazno je velik.


Svi zainteresirani, ističe Tomašević, mogu joj se javiti na broj 091/505-81-48.


Javilo se 37 osoba


– Nalazimo se jednom tjedno, najčešće nedjeljom, nakon sastanaka ljudi mi šalju poruke koliko se bolje osjećaju, a to je najbolji znak da radimo pravu stvar.


Zasad imamo tri grupe i još jednu za muškarce, javilo nam se ukupno 37 ljudi, a tek smo krenuli…, govori Tomašević i dodaje kako su veliki problemi suvremenog doba psihička maltretiranja koja ostavljaju snažne posljedice, kao i to da je danas generalno u društvu došlo do zatiranja tradicionalnih vrijednosti, razumijevanja, poštovanja…, a na pijedestal je uzdignuta jurnjava za materijalnim.


Vrlo je važno, u borbi protiv nasilja, osigurati veće sigurne kuće, ali isto tako i priliku za zapošljavanje zlostavljanim osobama kako bi si mogle osigurati egzistenciju.


Prema informacijama »iz prve ruke« najviše slučajeva zapne u Centru za socijalnu skrb, stoga Melita nastoji i s Centrom ostvariti suradnju, a već im se pridružila i stavila na raspolaganje psihijatrica dr. Belinda Vuksan, kao i policijska djelatnica te Suzy Josipović Redžepagić, društveno aktivna poduzetnica iz Zagreba.


– Previše je zla na koje ne možemo utjecati, no možemo utjecati na svoje okruženje, obitelj, brak i bliske prijatelje, zato velika pohvala za ovu hvalevrijednu i hrabru udrugu, rekla nam je Josipović Redžepagić, s kojom će udruga surađivati u budućnosti održavajući brojne korisne radionice.


Dr. Belinda Vuksan ističe kako je sve više nasilja, posebno nasilja u obitelji koja bi trebala biti temelj društva.


– U svojoj praksi susrećem, osim zlostavljanih žena, i druge žrtve obiteljskog nasilja, a malo govorimo o muškarcima, starim i nemoćnim osobama i djeci koja su sudionici ili akteri u ovakvim situacijama. Jako mi je drago što ova udruga prepoznaje taj problem i ozbiljno pristupa pomaganju i umanjenju posljedica nasilja, kaže dr. Vuksan.