Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

zanimljivo predavanje

Proputovao više od 70 zemalja spavajući na - tuđim kaučima

Autor: Đurđa Baljak

09.10.2024. 17:42
Proputovao više od 70 zemalja spavajući na - tuđim kaučima

Foto: Mate Komina



U sklopu projekta Udruge CINAZ, Info centar za mlade Zadar, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar i u okviru »Time To Move« kampanje Eurodeska, koja potiče mlade na istraživanje mogućnosti za putovanja i volontiranje u inozemstvu, na Odjelu za mlade GKZD održano je zanimljivo putopisno predavanje Igora Tomića pod nazivom »Couchsurfing – Totalno drugačije putovanje«.


Malo novca, puno želja




U svom predavanju je istaknuo kako preko couchsurfinga jedan mladi čovjek, bilo to iz Splita ili Zadra, može bez puno novca i uz malo kreativnosti obići svijet. On do sada u svom impresivnom putničkom opusu bilježi više od sedamdeset zemalja na šest kontinenata.


– Do svoje šesnaeste godine nikad nisam bio izvan Hrvatske, a nakon toga sam prije jedno desetak godina, uz pomoć couchsurfinga, stopiranja i svih mogućih snalaženja, uspio posjetiti nekih sedamdesetak zemalja, priča Tomić prisjećajući se početaka.


– Imao sam sreću što sam u pravo vrijeme upoznao prave prijatelje i prijateljice. Svi smo bili u sličnoj situaciji; nismo imali puno novca, ali smo željeli putovati. Kada smo otkrili couchsurfing, sve je krenulo. Počelo je s jednostavnim putovanjima još 2011. godine, kada smo s osamnaest godina putovali desetak dana po Grčkoj koristeći couchsurfing, kazao je Tomić.




Za one koji ne znaju što je couchsurfing, ovaj je strastveni putnik objasnio o čemu je riječ.


– Couchsurfing je društvena mreža čija je primarna svrha da, kada putuješ na novo mjesto, nađeš nekoga tko će te besplatno ugostiti kod sebe na kauču. Međutim, nije stvar samo u besplatnom smještaju, jer uvijek ima jeftinih hostela; stvar je u tome da upoznaš lokalce.





Netko tko će te odvesti kod svoje bake na ručak, upoznati s prijateljima, izaći s tobom i omogućiti ti da se osjećaš kao domaći, govori Tomić, dodajući da je i on sam primao ljude preko couchsurfinga kod sebe doma.


– Nekad, kad si u svojoj svakodnevici ako primaš nekog putnika i podružiš se s njim nekoliko dana, to bude kao malo putovanje. Zapravo, ništa se ne očekuje kod couchsurfinga, nema obaveze da ti nekoga primiš; to je više stvar dobre volje, priča ovaj avanturist.


Iskoristi svaku priliku


Ispričao je i kako uspijeva izdvojiti vrijeme za velika putovanja s obzirom na studiranje ili posao te ostale životne obaveze.


– Veliki dio tih putovanja dogodio se prije studija, kad bi se prijatelji i ja potrudili organizirati sve tijekom godine kako bi nam ljeto ostalo slobodno za putovanje. Naravno, trebalo je raditi i uštedjeti novac.


Pa bismo uvijek preko ljeta, ta tri mjeseca, putovali. Iako je sada prošlo desetak godina od toga, i dalje iskoristim svaku moguću priliku za putovanja, ističe ovaj svjetski putnik.


Budući da danas radi kao znanstvenik na jednom švicarskom fakultetu, ističe kako ima sreću da može spojiti posao s putovanjima.



– Bavim se znanošću, točnije potresnim inženjerstvom, pa me i posao već nekoliko puta odveo u Pakistan, u seizmičku zonu sjevera zemlje. Ponovno idem za mjesec dana, ali još uvijek ima mnogo mjesta koja želim posjetiti.


Također, imao sam priliku poslovno živjeti i u Japanu nekoliko mjeseci, gdje sam sreo Gorana Milića. Volio bih posjetiti jug Čilea, Argentine, a definitivno i Antarktiku.


No, to je skupo i tamo nema couchsurfinga u znanstvenim bazama, ali doći će i to na red, govori Tomić koji se tijekom svojih putovanja trudi iskoristiti vrijeme i za planinarenje i slične aktivnosti koje iziskuju više napora.


– Iako se dobar dio mog predavanja odnosi na putovanja koja sam imao prije desetak godina, sada me posao veže za Švicarsku, pa nemam više toliko slobodnog vremena. Ali uvijek iskoristim što mogu.


Primjerice, Alpe nude mogućnost planinarenja, ali onog ozbiljnijeg, na većim visinama, iznad 3.000 metara, iznad ledenjaka, tako da mi to sada zamjenjuje putovanja.


Život u trenutku


Izdvojio je i neka putovanja koja su mu posebno ostala u sjećanju.



– Možda mi je najdraže putovanje iz 2014. godine, kada sam s dvojicom prijatelja putovao četrdesetak dana po Srednjoj Americi – Kostarika, Nikaragva, Salvador, Gvatemala, sve uz couchsurfing. Na tom putovanju smo upoznali puno zanimljivih lokalaca.


Srednja Amerika definitivno mi je ostala u sjećanju kao posebno mjesto, a naravno i Indija, koja je kao drugi planet, prisjetio se Tomić osvrnuvši se i na opasne situacije.


– Imao sam priliku biti u favelama u Rio de Janeiru i nekim rizičnim krajevima. No, rekao bih da je to opasno samo ako se ponašaš kao muha bez glave, kao tipičan turist. Ali s lokalcima, pogotovo preko couchsurfinga, kad te ugosti netko tko živi u toj faveli, pa makar to bila i nespecificirana favela Maré u Brazilu, rizici su ipak minimalni.


Za kraj, ovaj se putnik pun zanimljivih priča osvrnuo na ključne prednosti koje donosi couchsurfing.


– Kada čovjek putuje, živi u trenutku. To je osjećaj koji sve filozofije i religije pokušavaju postići, ali kad putuješ, to dolazi prirodno. Upoznaješ ljude, puno učiš, zabavljaš se, i naravno, sve predrasude padaju u vodu.


Pogotovo kad putuješ preko couchsurfinga, vidiš kako ljudi razmišljaju, zašto tako razmišljaju i kako žive diljem svijeta.


To je zaista jedno veliko bogatstvo, zaključuje Tomić, koji je tijekom svojih putovanja boravio kod najrazličitijih domaćina, od kraljevske palače u Jordanu, preko hipijevke u predgrađu grada, pa sve do Japanke u Tokiju i stana od 20 kvadrata s niskim stropovima.