Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

KONFERENCIJA

Bogata sezona u HNK Zadar

Autor: Đurđa Baljak

09.10.2024. 09:21
Bogata sezona u HNK Zadar

Foto: IVA PEJKOVIĆ



U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnje kazališne sezone te su najavljene dvije premijere i dva koncerta. Kazališna sezona, kako ističe ravnatelj Renato Švorinić, započinje 14. listopada gostovanjem šibenskog ansambla s predstavom »Dođi gola na večeru« u režiji Nine Kleflin, poznatim vodviljem koji se već godinama igra na svjetskim pozornicama.


– Radi se o nagrađivanoj predstavi i, iznad svega, briljantnoj komediji punoj tempa koja će vas nasmijati do suza u izvedbi šibenskih kolega. To će ujedno biti i hrvatska praizvedba istoimenog teksta, najavljuje Švorinić, dodajući kako će zadarske predstave ići na put. Tako će predstava »Oporuka« gostovati u Sisku 24. listopada, a predstava »Kamo idemo tata« izvest će se u Karlovcu 19. listopada.


Južnoafrički zbor


Osim predstava, ravnatelj Švorinić je najavio i koncertne večeri.




– U subotu, 16. studenog stiže nam južnoafrički zbor, dok će na samu »Noć kazališta« nastupiti Sterptet kvintet iz Pule, koji će nas počastiti jazz klasicima, kazao je.


Prva premijera na repertoaru predviđena je za prosinac, a odnosi se na predstavu »Laž« Floriana Zellera u režiji Nenni Delmestre. U njoj će glumiti Alen Liverić, Tamara Šoletić, Mia Zara Burčul i Dominik Karakašić, a o tom komadu je više kazala redateljica Nenni Delmestre.


– Uvijek mi je iznimno drago raditi u Zadru, gdje vlada sjajna atmosfera i suradnja s izvrsnim glumcima. Ovaj put radimo predstavu Floriana Zellera »Laž«. Znam da se u njoj krije i »istina« jer je Zeller trenutno možda najizvođeniji francuski dramatičar, ako ne čak i jedan od najizvođenijih europskih dramskih pisaca. No, to nije razlog zbog kojeg smo se odlučili postaviti ovu predstavu. Pravi razlog je iznimno zanimljiva tema – laž. Zapravo, radi se o tome kako kroz laži, muljanja i nesporazume ljudi ipak dolaze do istine, podijelila je Delmestre.


Dječje radionice


Glumica Žana Bumber, koja i ove godine vodi kazališne radionice, podijelila je kako s djecom i mladima pripremaju nove projekte kroz tri predstave koje tematiziraju sukob, a pripremaju i demonstracije plesnih vještina, u čemu će pomoći Patricija Gospić iz Zadarskog plesnog ansambla.


– Polaznici kazališnih radionica surađuju s Gradskom knjižnicom Zadar i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, a mladi će ići u Zagreb gledati predstavu »Jadnici«, najavila je Bumber.


Nena Ninčević Mandić podsjetila je na mogućnost pretplate, kao i na suradnju s OTP bankom, od čega najviše koristi imaju studenti.


– Do 23. listopada studenti mogu ugovoriti paket OTP Indeks u poslovnicama Zadar, Biograd, Benkovac, Obrovac ili Preko, te osvojiti godišnju člansku iskaznicu u GKZD u vrijednosti od 10,62 eura; ali i studentsku pretplatu za HNK Zadar za kazališnu sezonu 2024./2025. u vrijednosti od 40 eura. Vaučeri studente čekaju odmah nakon ugovaranja paketa, a nagrade mogu iskoristiti do 30. studenog ove godine, kazala je Ninčević Mandić, dodajući kako se ulaznice za pojedinačne predstave mogu kupiti na blagajni HNK Zadar ili online putem sustava Eventim.