Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uzbuna na Gubavici

PROSVJED TINJANA 'Na mjestu za koje smo prolijevali krv, privatni investitor sad diže repetitor!'

Autor: Nikolina Lucić

09.10.2024. 07:30
PROSVJED TINJANA 'Na mjestu za koje smo prolijevali krv, privatni investitor sad diže repetitor!'

Foto: Andrej Brašnjić



Što je Ražovljeva glavica za Škabrnju, a Srđ za Dubrovnik, to je brdo Gubavica za Tinj. Pozicija s koje se četiri godine žestoko borilo za Ravne kotare sada je pod opsadom radnih strojeva, jer započeli su radovi na gradnji komunikacijske antene jedne telekomunikacijske tvrtke. Ogorčeni su se mještani zato spontano okupili na Gubavici i kazali nam kako će se boriti protiv postavljanja antene na mjestu koje je od ogromne sentimentalne važnosti za Tinj, ali i za sve borce iz cijele regije koji su se tamo borili.




Samostojeći antenski stup s elektroničkom komunikacijskom opremom, koji bi se trebao graditi, zauvijek će, kažu nam, nagrditi ovo mjesto, u koje se vraća sve više mladih i dolazi sve više turista.


Uzbuna u Tinju


Vedran Erlić, predsjednik Mjesnog odbora Tinj kazao nam je kako je gradnja započela a da se MO i seljane o projektu uopće nije obavijestilo. Da se nešto događa, signalizirao im je dolazak radnih strojeva i buka koju se s Gubavice čulo.





– Iz Grada Benkovca kazali su nam kako gradonačelnik i njegov zamjenik o gradnji ništa ne znaju, mada iz Obavijesti o prijavi početka građenja za jednostavne građevine koju je donio nadležni Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, a koji imam u posjedu, jasno piše da je Grad Benkovac među primateljima obavijesti o početku gradnje, kazao nam je Erlić, s kojim se na Gubavici okupilo 30-ak sumještana.


Ispričao nam je koliko je ovo brdo bilo važno za obranu i povijest Tinja.




– Gradu Benkovcu investitor treba isplaćivati komunalni doprinos i grad bi kao takav trebao biti upoznat s ovim projektom. Brojni su se mještani godinama na ovom položaju borili u ratu.


Žalosno je da danas privatni investitor na mjestu odakle smo mi prolijevali krv i gdje su ginuli naši suborci, želi postaviti antenski stup. To je naš glavni problem. Selo je ovo s preko 600 stanovnika i drugo je najveće u benkovačkoj upravi.



Mi ga želimo revitalizirati, a ne ljude tjerati iz njega. Zujanje antene narušilo bi kvalitetu života u Tinju i zaustavio turistički napredak koji selo proživljava, upozorio je Erlić, kazavši kako upravo u Tinju živi najviše mladih obitelji.


Uspomena na obranu


– Mještani su složni da antene neće biti u našem selu. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica obećao nam je da će stati uz nas i mi ga držimo za riječ, dodao je Erlić, a mi smo za komentar kontaktirali i benkovačkog gradonačelnika Tomislava Bulića, koji nam je također kazao da stoji uz Tinjane.


– Spremni smo ići i u Zadarsku županiju, dodao je Erlić, dok se Nikica Mitrović osvrnuo na važnost Gubavice u Domovinskom ratu. Iza Ražovljeve glavice bila je najjača fortifikacijska utvrda suparničke strane, odakle su se četiri godine vodile borbe.



– Nakon četiri godine borbi osvojena je odmah na početku Oluje i mi bismo je sada jednostavno trebali, a da nas se ništa ne pita, predati u ruke privatnog investitora.


U obrani Tinja poginulo je 14 branitelja, a njima četvorici spomenici su u podnožju brda. Ranjena su 24 branitelja. Ovo je jedino mjesto pod upravom Grada Benkovca koje nije bilo osvojeno.


Selo je tijekom rata bilo prepolovljeno između dvije strane, prisjetio se Mitrović, kazavši kako su svi branitelji, ali i seljani vezani uz brdo, na kojem je lokalna braniteljska udruga željela u budućnosti podignuti spomen-obilježje i urediti dom u čast poginulim braniteljima.


– Cilj nam je uz centralni križ podignuti spomenik svim braniteljima, odakle god bili, koji su sudjelovali u obrani Tinja. Tu su se rame uz rame borili boduli i vlaji.


Mi se nadamo kako će naše molbe čuti u Benkovcu, iako se osjećamo zaboravljenima. Očito je da nas ne slušaju, jer tko bi želio vidjeti antenu usred sela, rezignirano nam je kazao Mitrović.


Srce sela


– Brdo zapravo ima simboliku doma, kako za tinjske branitelje, tako i za sve koji su se borili. S jedne se strane vide Vransko jezero i more, s druge Zemunik. Pozicija je ovo koja je savršena za razvitak sela, izgradnju obiteljskih kuća i memorijalnog doma za branitelje.


Antena će, koliko god nas uvjeravali, polako dovesti do stagnacije sela, poručio je Poldo Erlić, dok je Mitrović dodao kako je ideja memorijalnog doma još uvijek u idejnoj fazi jer su, unatoč željama da se skrase upravo na Gubavici, dozvolu za gradnju dobili na drugoj lokaciji. Na Gubavicu će se, kažu nam, vraćati sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.


Gradonačelnik Benkovca kratko nam je kazao kako u benkovačkoj Gradskoj upravi nisu bili obavješteni o početku radova na postavljanju antene.



No, Grad je primatelj odluke o početku gradnje, koju je Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije poslao na njihovu, te adrese Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Zrmanja – Zadarsko primorje HV-a, Službe građevinske inspekcije DIRH-ovog Područnog ureda u Splitu te Odjela za inspekcije Službe civilne zaštite Zadar.


Iako nam je Bulić kazao kako su Grad trebali obavijestiti prije donošenja odluke, za zahvat ovakve vrste Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, građevinska dozvola, pa tako ni odobrenje lokalne samouprave, nisu potrebni.


– Zamjenik me tek jučer ujutro upoznao s činjenicama. Nije nam čak niti stigla odluka o obračunavanju komunalnog doprinosa, kazao je Bulić, kojeg smo pitali namjerava li stati uz mještane Tinja u njihovu naumu da obustave postavljanje antene.


– Apsolutno se slažem s njima. Ne znam na koji bi im način mogao pomoći, ali suglasnost ću im dati, zaključio je Bulić, kazavši kako su se i oni našli pred gotovim činom.