Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ZAŠTITNIK GRADA ZADRA

BLAGDAN SV. ŠIME Ispred škrinje nađu svoj mir svi tražitelji smisla i radosti

Autor: Nina Vigan

08.10.2024. 08:58
BLAGDAN SV. ŠIME Ispred škrinje nađu svoj mir svi tražitelji smisla i radosti

Foto: LUKA JELIČIĆ



U povodu današnjeg blagdana sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, važno je prisjetiti se kakvo blago čuva crkva sv. Šime. Naime, na glavnom se oltaru nalazi srebrna i umjetnički iznimno vrijedna srednjovjekovna škrinja i u njoj svečevo neraspadnuto tijelo. Sv. Šime je na svoje ruke primio Dijete Isusa i četrdeseti dan od Isusovog rođenja, u njemu prepoznao Mesiju. Crkva sv. Šime jedna je od stanica brojnih posjetitelja našeg grada, a za vrijeme našeg boravka u crkvi ponizno su, i domaći i stranci, u mislima pristupali škrinji jer je u povodu Sv. Šime, škrinja otvorena.


U crkvi nas je dočekao čuvar svetišta don Damir Šehić koji kao župnik obavlja sve službe i poslove koji se odnose na službu župnika. A, kao čuvar svetišta brine se da kult sv. Šimuna ne ostane samo lokalna priča već da sv. Šimun dođe do svih koji Boga traže i koji žele upoznati ovog svetca. Kako nam je kazao, čuvar svetišta je služba svakog župnika koji se nađe na ovom mjestu jer je svetište prethodilo nominalnom osnivanju Župe sv. Šimuna koje se dogodilo tek u 19. stoljeću. Prije toga ova crkva je bila zborna crkva u kojoj su boravili kanonici koji su bili čuvari promotori ovog svetišta.


Dolazak u grad


– Sveti Šime za Zadrane prije svega predstavlja omiljeni lik sveca i zaštitnika grada Zadra kojemu Zadrani rado dolaze i kojem se rado mole. Njegova povijest boravka u ovom gradu na obali jadranskog mora je duga i iznosi nešto više od osam stoljeća. Možemo slobodno reći da je on građanin koji je vidio najviše promjena i metamorfoza našega grada, kako onih arhitektonskih tako i onih socioloških. Njegov kontinuitet na ovome mjestu nas upućuje i na jednu bitnu činjenicu Zadra kojeg možemo zajedno sa C.F. Biannchijem nazvati Zara Christiana – Kršćanski Zadar koji kao nekakav brod plovi vremenima, a na palubi su njegovi zaštitnici, Stošija, Krševan, Zoilo i Šimun Jeruzalemski ili kako ga volimo zvati Bogonosac. Priča o sv. Šimunu nas vodi u jeruzalemski hram u kojemu je boravio i iščekivao Mesiju. Za njega možemo reći da je bio običan i skrovit čovjek u poodmakloj dobi koji je svoj život usmjerio na ono najvažnije – traženje smisla i počela života. Život u hramu dao mu je priliku da bude blizu obredu i kultu onoga vremena. Svakako dao mu je i milost da ima otvorene oči i da iščekuje Spasitelja kojega je prepoznao u Isusu. To je ono što imamo zapisano u Sv. pismu u Evanđelju po Luki. Također, tamo je zapisan i njegov Hvalospjev kojega je izrekao tom prigodom kao i jedno proroštvo koje je izgovorio Blaženoj Djevici Mariji, objasnio nam je don Damir dodatno opisavši put svečeva tijela preko Jeruzalema, Carigrada pa do Zadra.




– Priča kaže kako je njegov dolazak u grad bio anoniman jer je predstavljen kao pokojni prijatelj te se tek kasnije otkriva da se radi upravo o svetom Šimunu Jeruzalemskom te mu se daje počasno mjesto u crkvi sv. Marije velike svećeničke na današnjoj tržnici. Tek kasnije biva prenesen u crkvu sv. Stjepana gdje se nalazi do danas. Danas ga možemo gledati u bogato ukrašenoj škrinji koja je rad majstora Franje iz Milana, a dar je kraljice Elizabete koja je odlučila za zavjet napraviti velebnu škrinju ovom svecu. Škrinja je trijumf njezinog povjerenja, ali i raskoš tadašnjeg zlatarstva koja nam daje odgovor o našem gradu Zadru u tom vremenu. Grad u kojem su boravili takvi majstori bio je zasigurno središte kulture i umjetnosti, ali i pobožnosti prema svojim zaštitnicima. Škrinja na sebi sadrži i cijeli likovni putopis koji nas vodi kroz čuda sv. Šimuna, ali nam pokazuje i utisnute povijesne elemente, poput grbova, likova i prikaza iz kojih možemo analizirati odjeću, stil, kult itd, kazao je don Damir.


FOTO: LUKA JELIČIĆ


Vjera generacija


Zadrani se za proslavu ovog blagdana pripremaju Velikom devetnicom u kojoj kroz devet dana mole pobožnost ovom velikom svecu i svakodnevno dolaze pred njegov lik slaviti sv. mise. Don Damir nam je kazao kako se svakim danom moli i pobožnost krunice te prigodna devetnica ovom velikom zaštitniku. Nakon priprave dolazi sam dan proslave 8. listopada, te se taj dan slavi pet sv. misa za hodočasnike. Nakon svetkovine slavi se sv. misa za bolesnike te se uzastopno osam dana slave zahvalne sv. mise koje završavaju 16. listopada s molitvom Te Deum i zahvalom za sve uslišane milosti tijekom proslave.


– Građani poznaju sv. Šimu i mole mu se. Svakodnevno dolaze brojni hodočasnici i zastaju pred njim u molitvi. Kao onaj koji promatra dolaske i odlaske vjernika vidim veliku potrebu za popularizacijom pobožnosti prema sv. Šimunu. Pobožnosti prethodi informiranje i edukacija, a tek onda poziv na kult. Možda ponekad pretpostavljamo da se neke stvari znaju i da o njima ne treba progovarati. Imamo činjenicu da se pred sv. Šimunom izmjenjuju generacije i da sad pred sobom imamo doslovno bake koje dovode svoje unuke i s njima se mole. Važno je upravo biti prisutan na tom putu prenošenja vjere i pobožnosti i shvatiti da je vjera ona koja se prenosi i predaje novoj generaciji. Šimun je skrovit za života, skrovit kroz povijest i skrovit u Zadru. Volim reći kako Šimun voli samozatajnost i tišinu. Ponekad mi se čini kako sveci uistinu oblikuju svoj ambijent u kojem žive. Šimun nas poziva u dostojanstvenu tišinu svoje crkve da tu pronađemo mir i utjehu, kazao je don Damir dodavši kako je on je moćan zagovornik sviju koji mu dolaze u susret.


FOTO: LUKA JELIČIĆ


Hedvigin lik


– Vjernici dolaze iz naše nadbiskupije, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Hodočasnička sezona započinje na prvu subotu korizme i traje do kraja osmine sv. Šime a to je do 16. listopada kada je spomendan sv. Hedvige poljske. Zašto nam je ona zanimljiva, upravo zato jer je ta svetica ujedno kći kraljice koja je dala izgraditi ovaj sarkofag. Njezin lik je utisnut sa stražnje strane ovog sarkofaga. Iako je nakana da se slavi zahvala osmine nakon svetkovine, lijepo se poklopilo da osmina završava baš na dan sv. Hedvige koja je kao djevojčica bila uz svoju majku koja joj je vjerojatno govorila o sv. Šimi. Govorimo o 14. stoljeću. Divno je imati takvu dugu i lijepu tradiciju i osjetiti je živom i danas, kazao je don Damir a mi smo ga upitali što bi poručio vjernicima u povodu ove velike svetkovine.


– Vjernicima mogu poručiti da ih sv. Šime očekuje u ovom svetištu. Prisutnost ovoga svetca je osobita jer nas povezuje sa svetom obitelji Isusa, Marije i Josipa. On je svjedok novorođenog Isusa i na neki način nas povezuje s misterijem spasenja i pokazuje nam pravi put i u sadašnjem vremenu. Moja poruka je usmjerena prema svim građanima našeg grada koji su tražitelji smisla i radosti u vlastitom životu, a to smo svi, da dođu na ovo mjesto i da potraže svoj mir i zagovor kod ovog divnog svetca. Ovo mjesto je mjesto molitve za život i blagoslov, jer je sv. Šime zagovornik majki koje mole za djecu. Također odraslih koji mole za milost smisla i providnost u vlastitom životu. Vjerujem da svi možemo pronaći smisao u susretu sa sv. Šimunom u njegovom hramu u koji nas poziva, istaknuo je don Damir.