Utorak, 8. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

MATEMATIČARI

Župan Longin primio darovite učenike: "Naše ste najveće bogatstvo..."

Autor: Nikolina Lucić

07.10.2024. 19:13
Župan Longin primio darovite učenike:

Foto: Mislav Klanac



Da matematika nije znanstvena fantastika, dokazali su daroviti učenici polaznici dodatnih matematičkih radionica, koji su tijekom prošle školske godine prvi put u županiji imali priliku svoj omiljeni predmet učiti na nešto drugačiji način. Za darovite učenike osnovnih i srednjih škola koji su tijekom prošle školske godine pohađali radionice za darovitu djecu iz područja matematike, Zadarska županija prvi je put tijekom prošle školske godine provela identifikaciju darovite djece iz područja matematike.


I sanja matematiku


Profesorica matematike Anita Šimac iz OŠ Petra Preradovića kazala nam je kako rad s nadarenom djecom zahtijeva puno truda.


– Plan i program smo dugo vremena istraživali i htjeli realizirati na njima zanimljiv način. Djeca su to koja stalno žele učiti, napredovati i jako su kreativna i marljiva. Učenici su to s kojima je jako izazovno raditi plan i program rada zato što obuhvaća terenski rad, istraživanja i općenito drugačiji pogled na matematiku, u odnosu na uobičajeni nastavni proces, naglasila je Šimac te dodala kako je važno učenike zaintrigirati.


Ivan Šimunić, Anita Šimac i Božidar Longin/Foto: Mislav Klanac




Darovita djeca, 19 učenika 5. razreda osnovne škole i šest učenika 1. razreda srednje škole pohađala su tijekom prošle školske godine radionice svake druge subote. Svoje su nam impresije ispričali Sukošanci Ivan Dijan i Jakov Vidaić.


– Radionice su mi bile jako zanimljive i jako sam puno toga naučio. Radili smo raznovrsne projekte, učili s mlađim učenicima, pa čak i imali izlet na otok. Svakako ću nastaviti pohađati radionice, rekao je Ivan, dok je Jakov dodao kako toliko voli matematiku da je čak i sanja.


Ivan Dijan/Foto: Mislav Klanac


Važna uloga mentora


– Otkad sam bio mali najdraže mi je brojiti i baviti se računskim operacijama, toliko da sam ponekada znao mamu gnjaviti usred noći da mi postavlja zadatke iz matematike. Kroz godine postalo je jasno da mi matematika jako dobro leži, a potom smo i otkrili ove radionice. Iako u početku nisam htio pored cijelog školskog tjedna još i subotom ići na dodatnu nastavu, s vremenom su mi radionice postale jako zabavne. Što sam ih dulje pohađao, to sam više želio ostati u programu, ispričao je Jakov.


Prilikom identifikacije učenici su testirani univerzalnim mjernim instrumentom koji je Županiji ustupio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a utvrđeno je da imamo 3,9 posto darovite djece iz ovoga područja što se uklapa u nacionalni prosjek.


– Napravili ste veliki iskorak za vlastiti boljitak, prvenstveno gledajući talent koji je u vas prepoznat kao nebrušeni dijamant. Vaši mentori kao dobri majstori s vama rade na brušenju tog talenta. Ulaganje u znanje jedino je što vam nitko neće uzeti. Matematika nije lagan predmet. Tim više je i vrijednost vašeg rada još veća. Dodatno usavršavanje u ovom predmetu donijet će vam brojne benefite, a naša će se ulaganja u vas u budućnosti isplatiti. Naše ste najveće bogatstvo, a bez mentora ne bi danas bili tako uspješni, poručio je župan Božidar Longin.


Zaslužili zahvalnice


Zahvalnice su primili osnovnoškolci Ivan Dijan, Hrvoje Jordan, Luka Karimović, Šimun Nakić, Matija Paripović, Toma Perić, Oliver Perić, Tamara Peša, Lucija Protić, Ivano Sorić, Marcela Stulić, Frane Surijan, Ana Šimunić, Tina Škoda, Filip Vasiljevski, Ante Veršić, Jakov Vidaić, Luka Zupan i Šimun Žuanić te srednjoškolci Lucija Fuzul, Adrijan Kolanović, Marin Mlinarić, Tome Sikirić, Mate Šarić i Marino Vranić, kao i mentorice Anita Šimac, Renata Bešić, Natalija Zwelf, Ivana Matanović i Marina Vladović