“Prije godinu dana, zapaljen je fitilj mržnje; nije pucketao, već je eksplodirao u spiralu nasilja”, poručio je u otvorenom pismu katolicima na Bliskom istoku.


“Izgleda da veoma malo ljudi mari za ono najpotrebnije i najpoželjnije: dijalog i mir. Nasilje nikada ne donosi mir. Povijest to dokazuje, a ipak se čini da nas godine i godine sukoba nisu poučile ničemu”, napisao je papa.




Franjo, koji je ponedjeljak učinio danom posta i molitve za katolike u svijetu, proteklih tjedana otvorenije govori o sukobu između Hamasa i Izraela te sve više kritizira izraelsku vojnu kampanju.


Osamdesetsedmogodišnji papa je 29. rujna osudio izraelske zračne napade na Libanon u kojima je ubijen vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah kao i neborbeno stanovništvo, kazavši da zračni napadu idu “onkraj morala”.


Franjo je ranije u rujnu izraelske postupke u Libanonu nazvao “neprihvatljivima” te je pozvao međunarodnu zajednicu da učini sve što može kako bi se zaustavile borbe.


U svom pismu u ponedjeljak, Franjo se izravno obratio stanovnicima Pojasa Gaze: “S tobom sam, narode Gaze, (koji si) dugo okružen borbama i mukama. Svakoga si dana u mojim mislima i molitvama”, napisao je.


“S vama sam, koji ste bili prisiljeni napustiti svoje domove, napustiti školovanje i posao te pronaći sklonište od bombardiranja. S vama sam, koji se bojite pogledati prema gore zbog straha od vatre s neba”, kazao je.