ponedjeljak, 7. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

tomislav kos

Komunikator godine je profesor sa Sveučilišta u Zadru! 'Mi se moramo saživjeti s narodom'

Autor: Portal ZL

07.10.2024. 11:16
Komunikator godine je profesor sa Sveučilišta u Zadru! 'Mi se moramo saživjeti s narodom'


Aktivnosti izvanrednog profesora Tomislava Kosa na terenu i direktan pristup poljoprivrednicima pozitivan su primjer povezivanja struke i prakse, što ide u prilog popularizaciji agronomske znanosti te osnaživanja kohezije unutar sektora.




Priznanje Komunikator godine, kojega dodjeljuje Društvo agrarnih novinara Hrvatske (DANH), uručeno je izv.prof.dr.sc. Tomislavu Kosu na konferenciji Agrorocks 2024 koja je u Osijeku održana u petak, 4. listopada. Na javni poziv DANH-a za izbor najboljih članova akademske zajednice u domeni transfera znanja i popularizacije znanosti, zaprimljene su nominacije renomiranih hrvatskih znanstvenika i agronoma. Predloženi za nagradu dolaze sa studija poljoprivrednog predznaka, ali i instituta koji rade na oplemenjivanju važnih ratarskih kultura.


Stoga je stručni žiri sačinjen od urednika domaćih agrarnih medija i predstavnika Hrvatske agronomske komore imao zahtjevan zadatak, izdvojiti jedno ime među izvrsnima. A oni su na ovom javnom pozivu izabrali Tomislava Kosa s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru uz sljedeće obrazloženje.


Blizak poljoprivredniku i žiteljima sela


“Izvanredni profesor Kos je uz redovne aktivnosti na fakultetu aktivno na terenu popularizirao rezultate vlastitih istraživanja iz domene suzbijanja štetnih organizama, kao i primjene novih, digitalnih tehnologija u agronomiji”, naglasio je Vedran Stapić, predsjednik DANH-a te dodao kako je profesor čest akter savjetodavnih članaka u nacionalnim i lokalnim tiskovinama, a sudjelovao je i u brojnim radijskim i televizijskim emisijama. Podsjetio je i to kako je profesor suorganizator i sudionik znanstveno-stručnih okruglih stolova, a i voditelj više znanstvenih radova i projekata u domeni transfera znanja i tehnologija, temeljenih na uključivanju poljoprivrednih proizvođača u provedbu istraživanja.




“Smatramo važnim istaknuti i otvorenost na upite medija, ali i naglasiti da njegov način komunikacije, blizak poljoprivredniku i žiteljima ruralnih prostora donosi rezultat kada je transfer znanja u pitanju”, poručio je Stapić.


Dodao je, ne manje važno, kako su aktivnosti profesora Kosa na terenu i direktan pristup farmerima pozitivan primjer povezivanja struke i prakse, što ide u prilog popularizaciji agronomske znanosti te osnaživanja kohezije unutar sektora.


Tomislav Kos: Moramo se saživjeti s narodom




Naime, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru posljednjih osam godina intenzivno surađuje s poljoprivrednim proizvođačima, posebno u Ravnim kotarima.


“Sve to vrijeme pokušavamo biti afirmativni i pozitivni, podržati naše proizvođače hrane, informirati ih o dobrim praksama, ali i mogućnostima financiranja sredstvima EU fondova”, priča nam Kos dodajući kako do sada od same struke nisu dobili povratnu informaciju o svom radu. “Zato nam ovo priznanje, ne samo meni nego čitavom odjelu, jako puno znači. Naš je odjel zaista mali, nije razvikan i prepoznat u znanstvenoj zajednici. Tek nas je četvero agronoma u nastavnom zvanju, isto toliko asistenata i ljudi na projektima”, skromno opisuje laureat ipak naglasivši kako su kroz njihov pristup poljoprivrednici podigli svoju proizvodnju te došli do značajnih rezultata.


Budući da su im kapaciteti za znanstvena istraživanja skromni, koriste pristup parcipativnog istraživanja, što znači da su u njih uključili same proizvođače te rješavanjem njihovih problema dolaze i do određenih znanstvenih spoznaja.


Kos ističe kako znanost mora biti više usmjerena na praksu jer su za sada ta dva pojma u velikom raskoraku. “Znanstvena istraživanja se objavljuju u stručnim časopisima, što je svijet za sebe, a istovremeno praksa vapi za znanjem. Mi se moramo saživjeti s narodom, s proizvođačima hrane koji su opstali i koji su najžilaviji”, zaključio je.