ponedjeljak, 7. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NOVOST

Osniva se Bratovština sv. Šime u svetištu sv. Šime u Zadru: 'Promatrajući te ljude vidio sam pobožnost...'

Autor: Portal ZL

07.10.2024. 09:06
Osniva se Bratovština sv. Šime u svetištu sv. Šime u Zadru: 'Promatrajući te ljude vidio sam pobožnost...'

Foto: ZADARSKA NADBISKUPIJA



U svetištu sv. Šime u Zadru osniva se Bratovština sv. Šime. To je duhovna i pastoralna novost u životu toga svetišta, grada Zadra i Zadarske nadbiskupije, piše Zadarska nadbiskupija.


Članovi te bratovštine će svečano pristupiti u nju za vrijeme Svečane Večernje, u ponedjeljak, 7. listopada, koju će na uočnicu svetkovine sv. Šime u crkvi sv. Šime u Zadru predvoditi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Ideja za osnivanjem te bratovštine potekla je od don Damira Šehića, čuvara svetišta sv. Šime u Zadru.


„Promatrajući dolazak ljudi u svetište i njihovu želju da se približe sv. Šimi, svake nedjelje i svakog osmog u mjesecu kad je otvorena Škrinja sv. Šime, mnogi dolaze u tišini, pobožnosti i obilaze njegovo tijelo. Promatrajući te ljude, vidio sam pobožnost koju ne možemo susresti svaki dan u odnosu prema sv. Šimi, koji nas povezuje s jeruzalemskim hramom. Smatrao sam da ta gesta hodočasnika mora dobiti artikulaciju u sadašnjem vremenu, među građanima Zadra i Zadarske nadbiskupije, koji trebaju biti nositelji laičke duhovnosti“, rekao je don Damir, prenosi Zadarska nadbiskupija. Zadaća Bratovštine će biti da čuva, promiče i dogovara događaje u životu svetišta sv. Šime.