Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

borba protiv raka dojke

[FOTO] Revijom obilježen Dan ružičaste vrpce, zvijezde hrabre žene koje su preboljele ili se bore s karcinomom

Autor: Nikolina Lucić

05.10.2024. 14:41
[FOTO] Revijom obilježen Dan ružičaste vrpce, zvijezde hrabre žene koje su preboljele ili se bore s karcinomom

Foto: Mate Komina



Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i 25. Ružičaste vrpce u Zadru u organizaciji Lige protiv raka Zadar i udruge “Europa Donna” još je jednom okupio zadarske dizajnerice te žene oboljele od raka i njihove liječnice u neizmjerno važnoj misiji poticanja preventivnih pregleda i samopregleda, jer, ako se rano otkrije, rak je izlječiv.


Tradicija začeta prošle godine ovog je puta okupila pet poduzetnica kreativki i hrabre modele u pratnji djelatnica Odjela za onkologiju Opće bolnice Zadar. Kao i uvijek, na Narodnom je trgu bio i štand Lige, gdje su svi zainteresirani mogli dobiti informacije o preventivnim pregledima.


Kako nam je u ime organizatorica kazala poduzetnica i dizajnerica Ivana Bičanić pet dizajnerica predstavilo se sa svojim najboljim komadima, a zvijezde revije bile su hrabre žene koje su preboljele ili se bore s karcinomom, koje su hrabro stale na modnu pistu.




– Naše su se hrabre dame posebno ogoljele na modnoj pisti, jer dijagnoza karcinoma pacijentice najčešće iz straha i nelagode tjera na izolaciju. Do zadnjeg trena nismo znale koliko ćemo modela imati, ali drago nam je kazati kako se na ovogodišnjoj reviji okupio veći broj sudionica.



Sve ovo radimo s ciljem da ukažemo na važnost preventivnih pregleda, kako kod žena, tako i muškaraca. Ovom revijom zapravo poručujemo da se karcinom ne događa nekom drugom, naglasila je Bičanić.


Kako bi sve podsjetili na važnost preventivnih pregleda reviju su hrabro nosile žene koje su se uhvatile u koštac s najtežom dijagnozom. Snaga, hrabrost i zajedništvo u fokusu su revije, a manekenke su nosile haljine dizajnerice Barbare Knez i torbice Ivane Bičanić, uz frizuru i šminku sa zadarskim potpisom Antonije Vanjak, Martine Pertić i Katarine Copak.


Iako se na godišnjoj razini najviše dijagnoza karcinoma dojke otkrije kod žena iza 50 godina, sve je više mladih žena, a redoviti samopregledi i mamografije od ključne su važnosti za rano otkrivanje, a time i uspješnije liječenje karcinoma.


Osim toga, žene su revijom obilježile i Nacionalni dan hodanja, jer istraživanja pokazuju kako samo sat hodanja svaki dan smanjuje mogućnost za karcinom, te kod oboljelih pomaže u boljem izlječenju.


Na važnost podrške i prevencije upozorila je i Mirka Batur iz Lige protiv raka Zadar, naglasivši kako se kod Zadranki i Zadrana čim prije treba promijeniti svijest o potrebi preventivnih pregleda.



– Svaka je akcija, koliko naizgled mala ili velika bila od neizmjerne važnosti, jer karcinom je izlječiv ako se na vrijeme otkrije, poručila je Batur.


I gradonačelnik Branko Dukić, predsjednik Lige protiv raka Zadar pridružio se mnogobrojnoj publici i još jednom naglasio kako je hrabrost koju si modeli pokazali dokaz da je karcinom dijagnoza koja ne zaustavlja život i svakodnevicu i da se može preboljeti.


– Ovo je još jedna prilika da kao grad zajedno ustanemo, pomognemo oboljelima i ukažemo na činjenicu da preventivni pregledi spašavaju živote, dodao je Dukić.


Zora Sumina završila je sa zračenjem prije 10 dana, u liječenju je jednu godinu, a na preventivnom joj je pregledu otkriven karcinom.


– Cijeli sam život sportašica i živjela sam zdravim životom, tako da me dijagnoza jako pogodila. Važnost preventive ne podrazumijeva samo samopreglede, već i sve preglede na koje stručnjaci pozivaju. Besplatno zato pripremamo treninge za žene koje su oboljele, tako da o ovoj temi ne govorimo samo u listopadu, već cijele godine, zaključila je Sumina.


Foto


25. Dan ružičaste vrpce - Modna revija


avatar

Snimio: Mate Komina


05.10.2024. 14:22











































Galerija

Foto: Mate Komina