Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sastojke već imate

Buketi uz nekoliko jednostavnih načina mogu trajati puno dulje

Autor: Lucija Sučić

05.10.2024. 13:51
Buketi uz nekoliko jednostavnih načina mogu trajati puno dulje

Foto: Pexels



Ako uživate u svježe odrezanom cvijeću ili ste na poklon primili divan buket, životni vijek možete im produljiti hranom za cvijeće. Hrana za cvijeće osigurava bitne hranjive tvari i pomaže u sprječavanju rasta bakterija, omogućujući vašem buketiću cvijeća da ostane svježe i zdravo – bez da već drugog dana uvene.


Super je stvar kod ovog recepta što su to sve sastojci koje već zasigurno imate kod kuće.


Jedan od njih je šećer, a upravo glukoza biljkama služi kao izvor energije i daje odrezanom cvijeću hranjive tvari. Drugi je bijeli ocat, koji održava optimalnu razinu pH cvijeća i vode.


Važna je priprema




Prije nego što vašem cvijeću date hranu u vidu dodatka vodi čiji recept donosimo u nastavku, pripremite vazu u kojoj ćete držati cvijeće tako što ćete ju temeljito očistiti.


Operite ju toplom vodom i sapunicom te dobro isperite kako na stjenkama ne bi ostale bakterije.


Prije nego što svoje cvijeće posložite u vazu, odrežite oko dva i pol centimetra dna svake stabljike pod kutom od 45 stupnjeva. To će stvoriti svježi rez i poboljšati upijanje vode.


Sastojci


Za izradu hrane za cvijeće biti će vam potrebno:


  • 2 žlice bijelog octa
  • 2 žlice šećera
  • 1 litra tople vode

Priprema


U mjerici ili maloj posudi pomiješajte toplu vodu, bijeli ocat i šećer te miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ulijte mješavinu u čistu vazu i pobrinite se da je čitave otopine dovoljno tako da su stabljike potopljene, ali da se otopina ne prelijeva iz vaze.


Stavite svježe obrezano cvijeće u vazu s pripremljenom otopinom.


Pronađite prikladno mjesto za buket, što znači da biste trebali izbjegavati mjesto s izravnom sunčevom svjetlosti, velikom toplinom ili propuhom, jer ti čimbenici mogu skratiti životni vijek rezanog cvijeća.


Svaka dva do tri dana ispraznite vazu, bacite staru otopinu hrane za cvijeće i temeljito isperite vazu. Pripremite svježu količinu hrane za cvijeće prema istom receptu i vratite cvijeće u vazu s novom otopinom.