Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

šef sdp-a

Hajdaš Dončić za šefa Glavnog odbora stavlja svog protukandidata

Autor: Tihana Tomičić

05.10.2024. 10:04
Hajdaš Dončić za šefa Glavnog odbora stavlja svog protukandidata

Foto: Davor Kovačević



Iako svog starog prijatelja Gordana Marasa i dalje nisu primili u stranku, niti razmatrali zasad njegov najnoviji dopis, u vrhu SDP-a odlučili su pokazati da ipak jesu uključivi – ideja novog predsjednika Siniše Hajdaša Dončića koju je izložio svojim suradnicima jest da predsjednik središnjeg tijela stranke, Glavnog odbora, bude njegov donedavni konkurent za mjesto predsjednika stranke, Zoran Paunović.


Prijedlog je to koji je potpredsjednik Ranko Ostojić, koji je i »izmislio« Paunovića te stajao iza njegove nedavne kandidature, neslužbeno iznio Hajdašu Dončiću i njemu se svidjela ideja da na taj način uključi Paunovića, pa bi Predsjedništvo idućeg tjedna, uoči prve sjednice Glavnog odbora, moglo i formalizirati taj prijedlog.


Taj je prijedlog zasad na stanovitoj neslužbenoj javnoj raspravi u stranci, preciznije rečeno, pušten je taj probni balon da se vidi kako stranka na tu ideju reagira do idućeg tjedna kad bi se to moglo i izglasati.




Jednako tako, prijedlog Hajdaša Dončića bit će da za novog političkog tajnika SDP-a bude izabran aktualni izvršni tajnik za Rijeku, Istru i Liku, Saša Đujić. Na tom mjestu dosad je bila Mirela Ahmetović, koja je sada potpredsjednica, pa Đujić sada napreduje na tu poziciju.


Prvotna ideja bila je da Đujić bude predsjednik Glavnog odbora, no nakon što je nađeno rješenje kako pokrenuti inkluzivnu politiku i stišavati razlike u stranci s grupacijom Ostojića i Paunovića, odlučeno je da se Đujiću ponudi mjesto političkog tajnika. Pritom glavni tajnik stranke, što je operativna funkcija, ostaje Marko Krička, bar prema sadašnjoj zamisli.


No, novi predsjednik Hajdaš Dončić došao je s još jednim zanimljivim kadrovskim rješenjem – na konstituirajućoj sjednici novog Predsjedništva SDP-a održanoj u četvrtak poslije podne izglasano je da za predsjednika SDP-ova savjeta za obranu i nacionalnu sigurnost bude imenovan bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranj.


Novi predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić obrambenu je politiku stavio među prioritete i zato mu treba stručna podrška, kako kažu u SDP-u.


Hranj je, kako je poznato, nedavno umirovljen, a predsjednik Zoran Milanović, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, višekratno mu je bio produžavao mandat, te je on čovjek od povjerenja ne samo Milanovićevog, nego sada očito i SDP-ovog.