Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

OTVORENA IZLOŽBA

MAS je domaćin izložbe koja prikazuje uporabnu i estetsku vrijednost staklenih predmeta

Autor: Đurđa Baljak

03.10.2024. 18:20
MAS je domaćin izložbe koja prikazuje uporabnu i estetsku vrijednost staklenih predmeta

Foto: MISLAV KLANAC



U Muzeju antičkog stakla Zadar otvorena je gostujuća izložba pod nazivom »Diskretni šarm ljekarničkog stakla: staklo iz hrvatskih ljekarni u zbirkama Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU« o primjeni stakla u povijesnim hrvatskim ljekarnama. Riječ je o postavu uporabnih staklenih predmeta koji su bili u funkciji u mnogim poznatim hrvatskim ljekarnama u razdoblju od 17. do 20. stoljeća, ponajprije u Zagrebu, zatim u Velikoj Gorici, Lipiku, Valpovu, Jastrebarskom, Virovitici, Rovinju, Šibeniku te ostalim hrvatskim gradovima. Autorice izložbe su profesorica dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i profesorica Silvija Brkić Midžić, muzejska savjetnica iz Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Kustosica izložbe je dr. sc. Vedrana Jović Gazić, muzejska savjetnica u MAS-u, koja je na početku otvaranja kazala više o ovoj međumuzejskoj suradnji.


Jubilarna izložba


– Na našu inicijativu upitali smo kolegice iz Muzeja pri HAZU za suradnju. Naime, njihov Muzej postoji već desetak godina, ali još uvijek čeka svoje prostore, postav i jedno pravo otvorenje. Stoga nam se činilo zgodnim upitati ih za suradnju, budući da su orijentirani prema farmaciji koja obiluje staklenim uporabnim predmetima, započela je kustosica Jović Gazić.


Zamjenica voditelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije u Zagrebu pri HAZU, profesorica dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, istaknula je kako je važno prikazati i uporabnu, ali i estetsku vrijednost staklenih predmeta, posebno kada se to događa u Muzeju antičkog stakla Zadar, zbog čega su, kako ističe, iznimno počašćeni.




Vjekoslav Jerolimov, akademik i voditelj Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, u svom je obraćanju istaknuo kako je muzej nastao 2014. godine u okrilju Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, koji danas osobno ima čast voditi.


– Idejna i intelektualna začetnica je profesorica dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, najveći autoritet za povijest medicine i farmacije u Hrvatskoj, ali i autoritet na međunarodnoj razini. Ona je ujedno i upraviteljica ranije spomenutog Zavoda i moja najbliža suradnica, koja s vrsnom muzejskom savjetnicom i kustosicom, profesoricom Silvijom Brkić Midžić, čini kreativni i iznimno uspješan stručni dvojac. Kako voditelji muzeja i Zavoda u HAZU moraju biti akademici, tako je akademik Marko Pećina imenovan voditeljem ovoga muzeja, ali zbog bolesti nije mogao doći. Fond muzeja je u početku sadržavao 3.000 predmeta, a zahvaljujući mnogim donacijama danas broji više od 6.000 raznovrsnih predmeta vezanih uz povijest medicine i farmacije, raspoređenih u petnaest zasebnih zbirki. Pripreme za stalni postav teku od 2015. godine te muzej ima odobrenu muzeološku koncepciju, arhitektonski projekt, scenarij stalnog postava i idejno rješenje likovnog postava. Nadamo se da ćemo nakon toga realizirati i stalni postav Hrvatskog muzeja medicine i farmacije. Za to vrijeme postavlja se izložba u gostima, u prostorima drugih ustanova. Do sada je tako organizirano devet izložbi, a ovo je jubilarna 10. izložba koja predstavlja dio vrijedne farmaceutske baštine iz fonda našeg muzeja i to baš u mom rodnom gradu Zadru. Stoga zahvaljujem, u ime HAZU, Muzeju antičkog stakla Zadar na ovoj suradnji, kazao je akademik Jerolimov.


Respektabilna zbirka


Silvija Brkić Midžić je u svom govoru podijelila kako imaju respektabilnu zbirku koja se prikuplja i čuva dugi niz godina, a do muzeja je stigla, kako kaže, posrednim putem.


– Sve je započelo sa zbirkom koja je osnovana 1937. godine zahvaljujući entuzijazmu farmaceuta zainteresiranih za baštinu i povijest struke. Neko vrijeme brigu o zbirci vodilo je Hrvatsko farmaceutsko društvo, a zatim je Hrvoje Tartalja​, naš prvi profesionalni povjesničar farmacije, osnovao Institut za povijest farmacije sa zbirkom. I upravo zahvaljujući tom Institutu od 1951. do 1960. godine prikupljen je velik broj predmeta iz hrvatskih ljekarni. Imamo sačuvan inventar iz kojeg saznajemo više o podrijetlu tih predmeta. Zbirka je bila integrirana u Odsjek za povijest medicinskih znanosti, pa je tako Odsjek vodio brigu sve do osnutka muzeja, objasnila je Brkić Midžić i podijelila neke zanimljivosti.


– Znamo da se otrov čuva u malim bočicama, pa je tako najmanji eksponat na ovoj izložbi upravo bočica jedne od prvih hrvatskih farmaceutskih tvornica koja je visoka svega 4,5 centimetara i na njoj piše »OTROV«. Najveći predmeti ove zbirke zapravo su monumentalne ukrasne stojnice na kojima piše »SULPHUR« i »RHUBARB«. Potječu iz splitske ljekarne Frankini, a dopremljene su iz Švicarske. One su visoke 92 centimetra, ne znam ima li itko u Hrvatskoj tako velike eksponate iz ljekarne, kazala je, dodajući kako posjetitelji iz tekstova na izložbenim panelima mogu saznati nešto više o povijesti ljekarništva i farmaceutske industrije.


– Što se tiče laboratorijskog i industrijskog dijela donijeli smo jedan manji izbor koji ipak reprezentativno pokazuje za što je sve staklo služilo. Najstariji eksponati su iz 17. stoljeća sa zlatnim dijelovima, dok su najnoviji ambalaže proizvoda jednog laboratorija iz 1993. godine, objasnila je Brkić Midžić, nakon čega je pročelnica Odjela za kulturu i šport Grada Zadra Dina Bušić proglasila otvorenje izložbe koja je postavljena u velikoj izložbenoj dvorani MAS-a, a koja se može razgledati do 15. prosinca.