Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

razne radionice

»ZBIRKA 74« Festival stripa ugostio je nagrađivane strip autore

Autor: Đurđa Baljak

03.10.2024. 17:36
»ZBIRKA 74« Festival stripa ugostio je nagrađivane strip autore

Foto: MISLAV KLANAC



Ovogodišnje izdanje Festivala stripa Gradske knjižnice Zadar pod nazivom »Zbirka 74« ugostilo je troje strip crtača – Damira Ercegovića, Korinu Hunjak i Antonia Filipovića. Damir Ercegović je započeo dan druženjem s učenicima OŠ Zadarski otoci u Ogranku Bili Brig, dok se u Multimedijalnoj dvorani održala radionica pod nazivom »Bajka u stripu«. Tijekom radionice, publici su predstavljeni dječji stripovi iz fonda GKZD-a, a sudionici su imali priliku slušati pripovijedanje bajki te izrađivati vlastite stripove na temelju onoga što su čuli. Gosti su bili učenici drugog razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje, a program je vodila Željana Buljat. Nakon toga, u Ogranku Grada održana je radionica »Crtanje u hodu«, gdje su Ercegović, Hunjak i Filipović kreirali strip-kadrove ad hoc, bez unaprijed zadanog scenarija, a polaznici radionice nastavili su niz na temelju čega je nastao zajednički strip. U poslijepodnevnim satima, Korina Hunjak i Antonio Filipović predstavili su svoje radove, a nakon toga su podijelili svoja iskustva i inspiraciju koja stoje iza njihovih djela.


Fantasy i mitologija


Knjižničar Ante Kolanović istaknuo je da Festival stripa održavaju kontinuirano od 2016. godine, uključujući i online verziju tijekom pandemije.


– Ugostili smo prvi put poznate i nagrađivane strip autore Damira Ercegovića, Korinu Hunjak i Antonija Filipovića. Filipović je nedavno izdao svoj prvi strip album i osvojio nagradu, dok su Hunjak i Ercegović također međunarodno nagrađivani, rekao je Kolanović, naglašavajući kako se učenici tijekom festivala, osobito oni iz ŠPUD-a, imaju priliku upoznati s pravim strip autorima i njihovim radom.




Antonio Filipović, ilustrator i strip autor iz Rijeke, stripom se počeo baviti još u srednjoj školi, dok se profesionalno time bavi posljednje četiri godine. U razgovoru je podijelio da su glavne teme njegovih stripova fantasy, ZF i mitologija.


– Kroz ove žanrove nastojim istražiti osobna razmišljanja i emocionalne preokupacije svojih likova, s posebnim fokusom na njihovu unutarnju karakterizaciju, pojasnio nam je Filipović, naglašavajući kako su njegova djela više usmjerena na emocionalni svijet likova.


FOTO: MISLAV KLANAC


Kratki stripovi


Mladi Filipović je do sada objavio nekoliko svojih stripova u časopisu »Strip PREFIKS«, a nedavno je izdao zbirku kratkih stripova pod nazivom »Sinestezija«.


– To je zbirka kratkih autorskih stripova koje sam stvarao tijekom posljednje četiri godine, rekao je Filipović.


Korina Hunjak, strip-crtačica, ilustratorica i edukatorica iz Rijeke, otkrila nam je kako se ozbiljno posvetila stripu u posljednjih nekoliko godina. Prekretnica u njenom profesionalnom putu dogodila se nakon jedne umjetničke rezidencije posvećene ilustraciji i stripu, koja ju je ohrabrila da se ozbiljnije okuša u tom polju.


– Do sada su to uglavnom bili kratki stripovi s protagonistima koji se bore s nekom formom »drugosti« – bilo da je riječ o identitetu, empatiji prema ljudima koji su različiti od nas, ili o ljudima u našoj zajednici, pojasnila je Hunjak.


Također je istaknula svoj najnoviji rad – dugometražni strip album pod naslovom »Kaleidoskop«, koji je nastao u suradnji s piscem Zoranom Žmirićem, kao vizualna adaptacija njegove istoimene zbirke priča.


FOTO: MISLAV KLANAC


Nove generacije


Damir Ercegović, veteran autorskog stripa, bavi se ovim medijem već tridesetak godina. Prve radove počeo je objavljivati tijekom studija Likovne kulture u Splitu, u različitim fanzinima. Njegov alter ego, Fabijan Puh, predstavlja glavni lik njegovog stripa.


– Nedavno je izašao moj strip album u izdanju udruge Hrvatski autorski strip pod nazivom »Doživljaj Fabijana Puha«, koji okuplja epizode koje sam stvarao od 2005. do 2024. godine. Lik Fabijan Puh bavi se svakodnevicom, nezaposlen je, živi s roditeljima i suočava se s ljubavnim problemima. Njegov humor je društveno angažiran, inspiriran kultnim stripom »Alan Ford«, ili pak serijom »Mućke« na kojima sam i sam odrastao, otkriva nam Ercegović, dodajući kako na suvremenoj hrvatskoj strip sceni primjećuje sve veći interes među mladima, a napose među djevojkama.


– Kada sam bio mlađi, znao sam sve na sceni, a sada, s dolaskom novih generacija, ne poznajem sve, ali vidim da se puno cura bavi stripom. Ima mnogo mladih ljudi koji unose novi senzibilitet, ideje i stilove, često pod utjecajem japanskih manga, uviđa Ercegović.