Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

RADIONICE

Održane radionice filcanja u Pagu i Kolanu

Autor: Portal ZL

03.10.2024. 16:16
Održane radionice filcanja u Pagu i Kolanu


Jučer, 2. listopada, Udruga Volim Vlašići organizirala je posljednju radionicu filcanja u OŠ A.G. Matoša – područnoj školi u Kolanu u sklopu projekta Vratimo vuni sjaj. Učiteljice i učenici od 1-4 razreda savladali su dvije različite tehnike filcanja. Mlađi uzrast izrađivao je kuglice tehnikom mokrog filcanja od kojih su nastale unikatne ovčice dok su stariji radili ovčice od vune suhom tehnikom filcanja. Voditeljica radionice bila je Nikol Jakopic Donadić iz Woolly Handmade koja je strpljivo objašnjavala i demonstrirala tehnike filcanja pružajući im priliku da nauče osnove filcanja te izrađuju jedinstvene rukotvorine od domaće vune.


Par dana prije ove radionice, udruga je organizirala i radionice u Pagu u Dječjem vrtiću Paški mališani i OŠ Jurja Dalmatinca. Radionica u vrtiću održana je u susret Danima Plodova zemlje u suradnji sa Jasminkom Gršković s otoka Krka. Odgajateljica Marijana Šuljić i djeca predškolskog uzrasta tehnikom mokrog filcanja izrađivala su kruške i jabuke. Cilj radionice bio je savladavanje tehnike filcanja, razvijanja motorike i didaktike te da ih upoznamo sa vunom – novim materijalom za oblikovanje. U OŠ J. Dalmatinca, učiteljica i učenici 5 razreda u sklopu likovnog odgoja, usvojili su tehniku mokrog filcanja te iskazali svu svoju kreativnost. Radionicu izrade cvjetova od filcane vune držale su zaposlenice udruge Prospero iz Gračaca koje imaju veliko iskustvo u radu s vunom.


„Ovim putem zahvaljujemo dječjem vrtiću i osnovnim školama što su se uključili u projekt i na taj način podržali našu namjeru da se vuna na otoku Pagu koristi u kreativnom izražavanju djece i učenika. Oblikujući vunu djeca su bila usredotočena i prisutna, a vjerujemo da će daljnjim istraživanjem i upoznavanjem s procesom nastajanja vune ostvariti duboku povezanost s prirodom, tradicijom i svojom okolinom. Do kraja godine organizirat ćemo izložbu radova s radionica filcanja koje smo u sklopu projekta „Vratimo vuni sjaj” organizirali u Pagu, Kolanu i Novalji, a sljedeći tjedan organiziramo studijsko putovanje u tvornicu Soven u Sloveniju za predstavnike lokalne uprave, tvrtki i udruga s otoka Paga kako bi ih informirali i educirali o preradi vune te mogućnostima koje pruža ova izvanredna sirovina.” – rekla je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.




Radionice filcanja održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zadarske županije, UO za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.