Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

organizirani susret

Nin po 15. put obilježio Svjetski dan prebrojavanja ptica

Autor: Portal ZL

03.10.2024. 14:10
Nin po 15. put obilježio Svjetski dan prebrojavanja ptica

Foto: TZG Nin



 


Već petnaestu godinu zaredom Turistička zajednica grada Nina obilježila je Svjetski dan prebrojavanja ptica. Projekt je proveden u suradnji sa Solanom Nin i Osnovnom školom Petar Zoranić Nin te s Natura Jaderom, javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Zadarskoj županiji.


Organizirani susret ljubitelja prirode i promatrača ptica bio je na poljima Solane Nin, a projekt je edukativnog karaktera, otvoren za turiste, građanstvo i za školsku djecu. Učenici trećeg razreda naučili su nešto novo o biljno i životinjskom svijetu na poljima njihove solane, a saznali su sve o ekološkoj proizvodnji soli. Sudionici su imali jedinstvenu priliku dalekozorom promatrati ptice koje trenutno tamo obitavaju.


Okupljeni su putem izlaganja saznali mnoge detalje o jedinstvenom ninskom eko staništu koje je s plitkim obalama i močvarnim staništima izuzetno vrijedno za Hrvatsku, Europu i svijet.


TZG Nin


Školska djeca i okupljeni turisti slušali su i o pticama koje se trenutno zadržavaju pri selidbi, te o zimovalicama i onim gnjezdaricama koje redovito poput vlastelice i morskog kulika upravo na ninskom području povećavaju svoju malobrojnu populaciju.


Od vrsta koje je bilo lako uočiti bila je bijela čaplja, galeb klaukavac te morski vranac. Promatranje ptica organizira se tijekom proljeća i jeseni na poljima solane i Kraljičinoj plaži te u ostalim mjesecima kada su prigodne selidbe ptica.


Ninska laguna dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama i jedno od malobrojnih i jako važnih močvarnih staništa za ptice močvarice. Od ptica močvarica najpoznatije su uz spomenute vlastelicu i morskog kulika, mala bijela čaplja, vodomar, siva čaplja i dr.


Na tako malom prostoru Ninske lagune pronalaze se neobična ekološka područja koja pripadaju u svjetsku bioraznolikost, a sa svojim osobinama pružaju dom za više od 240 vrsta ptica koliko je evidentirano na godišnjoj razini širem području Nina.


TZG Nin


Zbog bioraznolikosti, ali i mnogih prirodnih obilježja te turističkih sadržaja uz vodu Nin nosi titulu EDEN – europske destinacije izvrsnosti i pogodan je za razvoj ekoloških oblika turizma, a posebno za promatranje ptica – Birdwatching.


Turistički proizvod koji uključuje tu vrstu turizma oblikuje se u Ninu već petnaest godina.


Ovo događanje je polučilo uspjehom jer podučavanje najmlađih o bogatom ptičjem svijetu te o staništima koje Nin ima svrhu i budi nadu da se buduće generacije uz brigu o okolišu na poseban način brinuti i o ptičjem svijetu.


Uz brigu o očuvanju prirodnih staništa koja su izrazito ugrožena na svjetskoj razini Nin putem ovog projekta promovira specifični oblik birdwatching turizma koji se odvija izvan glavne sezone, a pripada u grupu održivog razvoja turizma.