Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

izbori

Miro Bulj najavio kandidaturu za hrvatskog predsjednika

Autor: Dražen Ciglenečki

03.10.2024. 08:26
Miro Bulj najavio kandidaturu za hrvatskog predsjednika

Foto: Patrik Maček/PIXSELL



Most je jedina veća hrvatska politička stranka koja se još nije odredila prema predstojećim predsjedničkim izborima, ali još samo zakratko. Mostovci će imati svog kandidata i to će vjerojatno biti sinjski gradonačelnik Miro Bulj. On sam je o tome jučer govorio, u sklopu konferencije za novinare koju je sazvao kako bi ponovio svoj stav da se Hrvatska ni na koji način ne smije vojno uključivati u rat u Ukrajini.


– Vrijeme je da netko preuzme odgovorne funkcije jer ovo je više nepodnošljivo. Mislim na sukobe predsjednika i ministra obrane oko ključnih stvari. Da sam ja predsjednik Republike, isto bih govorio sada i na summitu NATO-a, a očito da Zoran Milanović jedno igra tu za javnost, dok je drugo tamo.


Debelo razmišljam koji je moj idući korak, ovakvo ponašanje predsjednika, premijera, ministra obrane, ispod je svake razine ozbiljne države. Moguće je da za nekoliko dana objavim kandidaturu za predsjednika, vrijeme je da čovjek iz naroda uleti u šesnaesterac, rekao je Bulj.




Nakon što je Nikola Grmoja na izborima za Sabor bio premijerski kandidat Mosta, Božo Petrov bio nositelj izborne liste za Europski parlament, na red je, dakle, došao Bulj. Ranije se spekuliralo da bi Most mogao podržati predsjedničku kandidaturu Marije Selak Raspudić, koja je u prošlom sazivu Sabora bila zastupnica te stranke, ali Bulj je ipak logičniji odabir.


Most se nastoji politički pozicionirati kao konzervativna, ali i nacionalna desnica, i u tom kontekstu bi Bulj mogao privući birače kojima, primjerice, imponira njegova zabrana izložbe fotografija u Sinju koje je suorganizator trebalo biti Srpsko narodno vijeće.


No, u HDZ-u doživljavaju Bulja kao Milanovićevog igrača na ovim izborima.


– On je kao i Raspudićka, svi će oni raditi za Milanovića. Vi znate da je i Raspudićkina kandidatura u korist Milanovića, a mogu se pojaviti i takvi nekakvi poput Bulja koji su ujutro u koaliciji s komunistima, dok su popodne za dom spremni.


Sve možemo očekivati od ovakvih populista i prevaranata, komentirao je jučer predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ante Sanader.