Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PRESJEK GODINE

Glazbeni studio Libreto i dalje niže uspjehe: 'Kada ostave djecu kod nas, znaju da su u dobrim rukama'

Autor: Đurđa Baljak

02.10.2024. 16:14
Glazbeni studio Libreto i dalje niže uspjehe: 'Kada ostave djecu kod nas, znaju da su u dobrim rukama'

Foto: GS LIBRETO



Prošla je godina, baš kao i ova, donijela niz uspjeha talentiranim mladim pjevačima iz zadarskog Glazbenog studija Libreto. Štoviše, neki od njih su nastupali na televizijskom glazbenom showu natjecateljskog karaktera Superstar, što im je, kako ističe umjetnička voditeljica studija, Ivana Begović, svakako donijelo nove perspektive, a istaknula je i koje su sve aktivnosti imali od rujna prošle godine pa do sada.


– Prošle godine održano je glazbeno televizijsko natjecanje Superstar koje se emitiralo na RTL-u, a u kojem su sudjelovala naša tri učenika – Arijan Đemajlji, Mary Radić i Hana Grubić. Arijan i Mary ušli su među prvih četrdeset, dok je Hana skoro dospjela u live emisije jer se plasirala među prvih petnaest. Bit će tu u budućnosti još emisija i imat ćemo još Zadrana u televizijskim glazbenim natjecanjima, započela je Begović dodajući kako su se polaznici Libreta prvi put okušali u televizijskom showu takvog formata i sve sami pripremali.


Snimanje obrada


Osim toga, prošle godine su snimali i obradu kultne božićne pjesme Feliz Navidad portorikanskog glazbenika Joséa Feliciana, koja je prvi put objavljena davne 1970. godine.




– Snimali smo s Dječjim zborom Libretići i Libreto TEENS-ima u kući jedne od majki naše učenice, Simone Pucar. Mama se pobrinula za uređenje interijera, što je cijelo iskustvo učinilo zabavnim i slatkim. Produkciju smo odradili sami, dok smo audio snimali kod Marina Ćute, koji također ima i video studio, podijelila je Begović.


Potom su tijekom drugog polugodišta, točnije u ožujku i travnju, snimili i tri covera s Dječjim zborom Libretići te s Libreto TEENS-ima.


– Riječ je o obradi pjesme s albuma Bajke u pjesmama zadarske pjevačice Ivane Radovniković na kojem je uglavnom interpretirala bajke kroz glazbu. Taj album je, rekla bih, prošao poprilično ispod radara jer su tekstovi stvarno lijepi i kvalitetni. Preslušali smo ga s djecom i jako im se svidjelo. Uskoro smo nabavili matricu za pjesmu Trnoružica i snimili cover za nju u dječjoj igraonici Dvorac snova, priča nam Begović.


Uz to, sa skupinom Libreto TEENS snimili su i obradu pjesme popularnog zagrebačkog benda Jinx pod nazivom Smijem se.


– Htjela sam da djeca slušaju malo kvalitetniju glazbu, a djeci se bend svidio. Osobno volim Jinxe, a pjesma Smijem se nije osobito zahtjevna za zborsku izvedbu. Napravili smo obradu u dvije verzije – u jednoj imamo soliste, dok u drugoj svi pjevaju unisono ili u isti glas, kazala je ova voditeljica, dodavši kako su tu obradu snimali i u videoformatu u njihovoj učionici.


Nakon snimanja obrada, jedna njihova solistica, Mary Radić, okušala se u natjecanju na glazbenom showu Novog Radija, gdje je na koncu i osvojila titulu »Novi Glas Novog Radija!«.


Nove prilike


– Nakon pobjede na Novom Radiju naša Mary je osvojila vrijednu nagradu – snimanje autorske pjesme i videospota. Tako je početkom svibnja predstavila svoju novu pjesmu Ljubav tu ne stanuje. Premijera videospota prikazana je na CMC televiziji, a pjesma se ubrzo počela emitirati na radijskim postajama, istaknula je Begović.


Također, tijekom svibnja su se neke od solistica uputile na Duga Resa Fest, gdje su Libreto solistice ponovno briljirale.


– S obzirom na to da je naša Hana Grubić prošle godine bila pobjednica Duga Resa Festa, nekako je bilo logično poslati ponovno jednu-dvije solistice. Vodili smo Ninu Vujević, koja je nastupala u mlađoj kategoriji s pjesmom I See Red te je bila dobitnica malog Grand prixa u svojoj mlađoj kategoriji, dok je Katarina Mikulec nastupila u starijoj kategoriji s francuskom pjesmom Derniere danse. Katarina je osvojila ukupni Grand Prix, što nam je posebno drago jer je konkurencija ove godine zaista bila velika, priča Begović, kazavši kako je uz to bila još jedna, treća kategorija, u kojoj su se mogla natjecati samo djeca i mladi koji su iz Karlovačke županije.


Festival u Dugoj Resi otvorio je djevojkama nova vrata za druge prilike.


– Budući da je u žiriju bila Brigita Šuler iz Slovenije, biralo se između svih natjecatelja koji će biti pozvani na festival u Brežice; a uručila je baš našim curama direktnu pozivnicu. I od tada kreće naša priprema za Brežice, istaknula je ova umjetnička voditeljica.


Dodala je kako je konkurencija u Sloveniji bila jača od bilo koje druge gdje je bila do sada, s obzirom na to da su sudjelovala djeca iz raznih zemalja, od Hrvatske, Srbije, Slovenije, Estonije, Litve, Malte, Italije i tako dalje.


– Natjecanje je imalo međunarodni karakter, a natjecalo se u tri kategorije – od šest do devet godina, od deset do trinaest godina, i od trinaest nadalje. Naša Nina Vujević natjecala se u drugoj kategoriji, ujedno i najbrojnijoj, dok je Katarina bila u trećoj, a čitavo je natjecanje bilo podijeljeno u 2 polufinalne te jednu finalnu večer. Unatoč velikoj konkurenciji, naša Katarina je uspjela doći u finalnu večer i osvojiti drugo mjesto u svojoj kategoriji, a pobijedila je jedna djevojka s Malte. S druge strane, naša Nina je osvojila prvo mjesto u svojoj kategoriji te Grand Prix čitavog festivala, kazuje Begović, dodajući kako se djevojke nakon ovoga natjecanja spremaju za sljedeće koje će biti održano na Malti.


Mali Split


Polovicom godine, u lipnju, održali su tradicionalnu završnu produkciju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, gdje su nastupali svi.


– Pored našeg Dječjeg zbora Libretići, Libreto TEENS-a i solistica, imali smo i goste, poput plesača iz Plesnog kluba Bellus, s kojima dugi niz godina često surađujemo, istaknula je Begović.


Tijekom srpnja sudjelovali su na Dječjem festivalu Mali Split na Prokurativima, gdje su osvojili Nagradu za najbolje ispisane stihove i dobili kipić svetog Duje.


– Riječ je o natjecanju na koje dolaze solisti i zborovi iz cijele Hrvatske, a mi smo vodili Libretiće i TEENS-e te smo za pjesmu Sve je šareno osvojili nagradu za Najbolje ispisane stihove i dobili kipić svetog Duje. Stihove i glazbu potpisujem ja, dok je aranžman radio Marin Ćuto. Također, nastupila je naša solistica Eva Faričić s pjesmom Male radosti čiju glazbu i tekst potpisuju Jacques Houdek i Andrea Čubrić, nekadašnja pjevačica E.T.-a. Nažalost, tada nije ništa osvojila. Međutim, potrebno je istaknuti kako su ona i njezina obitelj tijekom pandemije bili više orijentirani prema sjeveru, budući da joj je majka iz Rijeke, pa su se okušali na nekoliko masterclassova kroz koje su proširili suradnju s glazbenicima. Primjerice, Jacques se ponudio da joj napiše pjesmu Male radosti. Također, Eva je prošle godine imala jednu od glavnih uloga u mjuziklu West Side Story, koji je premijerno izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u travnju. Ta produkcija je nastala kao rezultat suradnje Zadra i škotskog grada Dundeeja, a riječ je o adaptaciji Shakespeareove drame Romeo i Julija. Međutim, radnja je smještena u New Yorku tijekom 1950-ih godina. Uz to, gostovala je u lipnju u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska, gdje je između ostalog zapjevala i oduševila publiku. Zaputila se i na natjecanje Angel Voice u Beogradu, gdje je osvojila dvije nagrade u dvije zasebne kategorije: prvu nagradu za izvedbu pjesme Make You Feel My Love u verziji Adele, koja je izvorno napisana od strane Bob Dylana i objavljena na njegovom albumu Time Out of Mind iz 1997. godine. Osim toga, osvojila je drugu nagradu za autorsku pjesmu Male radosti u engleskoj verziji, istaknula je Begović, najavljujući s ponosom kako je Eva dobila poziv na međunarodno natjecanje u Latviji, dok se Nina i Kata spremaju za Maltu.


Nakon Malog Splita u suradnji sa Zdenkom Sarađenom, vlasnikom tvrtke Melodija koja organizira festivale po Zadarskoj županiji i šire, odradili su svoju ljetnu turneju, gdje su djeca i mladi pjevali uživo uz pratnju benda. Pritom je umjetnička voditeljica Begović istaknula kako su osvojili više od dvadeset nagrada u različitim kategorijama.


Počeci studija


– Naša Nikica je osvojila 2. mjesto od strane stručnog žirija na 13. Benkovac Festu. Nina je pobijedila na 2. Teen Festu Plitvice, dok je Nika Marinković osvojila 2. nagradu publike na Skradinskim zvjezdicama. U revijalnom dijelu programa, gošće su bile naše starije solistice – Matea Mandić i Nina Vujević, koja je prošlogodišnja pobjednica ovog festivala. Na 12. Vir Festu, Sofia Lovrić osvojila je 3. nagradu publike, Nika Marinković 3. nagradu žirija, a Vita Zorica nagradu za najbolji scenski nastup. Greta Veleslavić nagrađena je kao najbolji debitan. U revijalnom dijelu programa nastupile su Matea Mandić i Nika Vujević, pobjednica istoimenog festivala u prethodne dvije godine. Na 25. Stankovci Festu, Nika Vujević osvojila je 1. nagradu stručnog žirija, dok je Nika Marinković dobila 1. nagradu publike. Vita Zorica osvojila je 2. nagradu stručnog žirija, a Sofia Lovrić 3. nagradu publike. Izvođačice u revijalnom dijelu programa bile su Matea Mandić i Hana Grubić. Na Teen Festu u Vodicama, Nika Vujević osvojila je Grand Prix u starijoj kategoriji, a Sara Dundović 1. nagradu publike u mlađoj kategoriji. Nika Marinković osvojila je drugu nagradu stručnog žirija u drugoj kategoriji, dok je Sofija Lovrić dobila nagradu za najbolji scenski nastup. Sudjelovale su i Vita Zorica i Greta Veleslavić. Na 1. Teen Festu Posedarje, Nina Vujević ponovno je osvojila Grand Prix kao pobjednica festivala. Greta Veleslavić dobila je 3. nagradu publike, Nika Marinković 3. nagradu žirija, a Sofija Lovrić nagradu za najbolji scenski nastup. Izvođačica u revijalnom dijelu programa bila je Matea Mandić, podijelila je Begović, ne skrivajući ponos, te se nakon pregleda godine osvrnula i na njihove početke. Tako je podijelila da službeno postoje od 2015. godine, a svoj prvi nastup imali su 5. svibnja te godine u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.


– Naša prvotna ideja bila je da ono što pišemo ne ostaje unutar četiri zida, nego da to netko izvodi. S obzirom na to da dolazim iz obitelji učitelja i profesora, a i moj suprug Dinko je u takvom okruženju, nekako nam je prirodno i spontano došlo da radimo s djecom. Radila sam kao zamjena u jednoj glazbenoj školi, a kada mi je isticao ugovor, već sam imala u glavi Libreto. Sjećam se da tada u Zadru uopće nije bilo dječjih zborova, dakle, postojala je potreba za tim. Jedna majka u Facebook grupi Mame iz Zadra raspitivala se o dječjim zborovima, no tada ih nije bilo. Tako smo spontano krenuli; proučila sam što rade moji kolege iz drugih gradova i kako se organiziraju, s tim da i ja osobno od malih nogu pjevam u raznim zborovima i ansamblima, a uz svoj primarni instrument, klasičnu gitaru, dugo sam godina pohađala i satove klasičnog solo pjevanja. Jedna majka mi je rekla da postoji dječja televizija koja ima veliki broj gledatelja i gdje se pjevaju autorske pjesme. Pomislila sam, zašto ne bih i ja probala? Tako smo snimili našu prvu pjesmu Prva ljubav to je kod Renčija, Dinkovog kolege iz Postolara Trippera, kojem je to također bio prvi (zborski) rad s djecom. Nakon toga, kontaktirali smo Croatia Film u Zagrebu koji su došli u Zadar snimiti videospot i s tom smo pjesmom te godine, odnosno 2016., osvojili sve moguće titule »Top liste Dječje televizije!«.


U dobrim rukama


Kako su godine odmicale, Glazbeni studio Libreto iz Dječjeg zbora Libretići razvijao se i spontano uveo nove kategorije – Libreto TEENS i soliste.


– Budući da djeca iz dječjeg zbora Libretići odrastaju, prirodno su se pojavili Teensi, a na kraju i solisti. Kada djeca uđu u pubertet, ne žele više pjevati pjesme takve tematike, a jako se vežu za nas jer im je lijepo, formiraju prijateljstva i ne žele otići. Tako su te kategorije nastale iz tih potreba. Što se tiče solista, to je posao koji je pronašao mene, a ne obratno, čak i prije Libreta. Naime, Nena Jurišić, voditeljica plesne udruge Gesta, zamislila je 2014. godine svoju božićnu dramsko-plesnu predstavu Hotel Otom-potom. Odabrala je zadarski bend Postolar Tripper, gdje je svirao i moj suprug Dinko, da svira i glumi svojevrsni »terasa bend«. Nena je imala listu pjesama koje je željela da se izvedu i sjetila se mene preko Dinka te me upitala bi li mogla mentorirati jednu njezinu djevojčicu – Niku, koja je tada imala dvanaest ili trinaest godina, da ih otpjeva s bendom uživo. Pristala sam, rekavši kako mogu pokušati, budući da sam i sama godinama redovno pohađala satove osnova vokalne tehnike u okviru osnovne i srednje glazbene škole i kasnije. Nika mi je bila prva učenica, zajedno smo išle i na neke edukacije, a posjetile smo čak i Školu pjevanja Husar & Tomčić u vidu jednoga masterclassa i sve je prošlo odlično, priča Begović opisujući kakve su povratne reakcije roditelja polaznika i polaznica Glazbenog studija Libreto.


– Roditeljima dođe kao da idu doma kada dođu kod nas. Stvarno smo opušteni, lijepo komuniciramo, a kada ostave djecu kod nas, znaju da su u dobrim rukama i da se ništa loše neće desiti ako i zakasne. Imamo uzajamni odnos s puno poštovanja. Štoviše, s mnogima smo razvili prekrasna prijateljstva. Primjerice, Katarina me pitala hoću li joj biti krizmana kuma, što je bio zaista lijep trenutak. Katarina je imala samo sedam godina kada nam se pridružila, dok sada pohađa srednju školu. Tijekom ovih devet godina zaista su se izrodili i mnogi lijepi privatni odnosi. Volimo dugotrajne suradnje jer tako lakše pratimo njihov napredak. Znamo dobro njihove jake strane i kako ih potencirati, kao i koje su slabosti i kako ih usavršiti. Upoznajemo ih kao vlastitu djecu, što svakako olakšava rad. Iskustvo pokazuje da su najuspješnija ona djeca koja su s nama odrasla, koja nisu bila ovdje samo godinu-dvije. Zato jako volimo s njima putovati. Evo, na međunarodnom natjecanju u Brežicama, nekoliko dana su tri obitelji bile zajedno od jutra do sutra – sve smo zajedno proživljavali. To je najveća ljepota u cijeloj ovoj priči – druženje, zajedništvo i međusobna podrška, zaključuje Begović.