Četvrtak, 3. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PH u sportskom ribolovu

Tea Sikirić po deseti put državna prvakinja

Autor: Šime Ćurko

02.10.2024. 10:04
Tea Sikirić po deseti put državna prvakinja

Foto: ŠRD ZUBATAC



Prvenstvo Hrvatske u sportskom ribolovu s obale za seniorke održano je na otoku Braču. Domaćin je bio KŠR Arbun iz Supetra, a natjecanje su obilježile članice zadarskog Zubatca, koje su osvojile prvo, drugo i treće mjesto u pojedinačnoj, dok su u ekipnoj konkurenciji bile zlatne i brončane.


Zlato je osvojila Tea Sikirić, koja je dominaciju potvrdila pobjedama u oba natjecateljska dana. Bila joj je to deseta titula državne prvakinje u kategoriji seniorki, a u toj disciplini lovi od 2011. Prvi put u povijesti na pobjedničkom postolju na državnom prvenstvu za seniorke našle su se sve tri članice Zubatca, budući da je srebro osvojila Estera Bajlo, a broncu Ela Galzina.


Teški uvjeti


– Prvog dana natjecanja po prognozi je bilo jako jugo i kiša, koja nas je srećom poštedjela i počela padati tek u popodnevnom satima, ali zato nam je jugo »dalo papra«. Zbog juga, organizator je bio prisiljen natjecanje organizirati u rezervnoj ribolovnoj zoni kako bi se barem malo ublažili udari juga. Samim time i ulovi su bili mnogo slabiji od onoga što se očekivalo prema zonama koje su bile naznačene u propozicijama u slučaju dobrog vremena. Riba koja je prvog dana prevladavala bila je pirka, lumbrak, knez, pokoji fratar, glavoč – kaže Sikirić koja se najbolje snašla u tim uvjetima.





– Drugog natjecateljskog dana, najavljena je bila jaka bura, te se također lovilo u rezervnoj zoni. Srećom bura je krenula nešto kasnije nego što je bilo najavljeno, ali je nakon sat i pol ipak pojačala, te kasnije okrenula na tramontanu. Kada je počela bura, ulovi su bili daleko slabiji nego prvi dan kada je puhalo jugo. Lovile su se pirke, knezi, kanjci, glavoči, poneki fratar, podlanica, lumbrak. Za ješku, prvi put na državnom prvenstvu nije bila dagnja već je dagnju zamijenila kozica, uz koju se još lovilo na lignju i na korejske crviće – podvukla je Sikirić.


Svjetsko prvenstvo


Ekipno prvo mjesto osvojile su majka i kći Ardena i Estera Bajlo, a trećeplasirane su Galzina i Vesna Švenjak. Ardenu i Esteru uskoro očekuje Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, gdje će mlađa članica obitelji Bajlo braniti lanjsko srebro u pojedinačnoj konkurenciji. Potom slijedi državno prvenstvo 29. studenoga u Lumbardi na otoku Korčuli. Za Zubatac, koji brani lanjsku titulu prvakinja Hrvatske, nastupit će E. Bajlo, Sikirić, Galzina.


E. Bajlo je osigurala i plasman na Svjetsko prvenstvo 2025. u Portugalu, a priliku za izboriti izravan ostanak u reprezentaciji ima i Ardena. Ako bude razigravanja za popunu ženske reprezentacije, borit će se Sikirić i Galzina.