Utorak, 1. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

(NE)BRIGA GRADA

[FOTO] Obišli smo gradska dječja igrališta. Neka su uredna, a na nekima iz tobogana vire brukve

Autor: Nina Vigan

30.09.2024. 11:42
[FOTO] Obišli smo gradska dječja igrališta. Neka su uredna, a na nekima iz tobogana vire brukve

Foto: Luka Jeličić



Nema ništa ljepše od graje djece, kad razigrano uzimaju zalet na ljuljačci ili se spuštaju toboganom dok roditelji sjede u nadzoru na kupici pored. Tu idiličnu sliku želimo vidjeti na svakom igralištu u gradu, da roditelji mogu bez pretjerane brige uživati. U gradu Zadru, gotovo svaki kvart ima svoje igralište, a to nam je potvrdio i Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.


Misli se na Meladu


– Grad Zadar upravlja s ukupno gotovo 60 dječjih igrališta. Gotovo svaki kvart ima svoje dječje igralište, a izgradnja novih i obnova postojećih je uvijek u planu i u kontinuitetu. Blokada proračuna je samo usporila, ali ne i zaustavila nastavak realizacije zacrtanih ciljeva.


Tako smo, primjerice, samo u 2022. godini projektirali i izgradili 6 dječjih igrališta na lokacijama koje su građani odabrali kroz projekt Kvart ipo.




I dok su nam bila ograničena sredstva (za projektiranja i potpuno blokirana) pokušavali smo kroz temeljite obnove razveseljavati najmlađe građane pa smo tako u blizini vrtića na Smiljevcu postavili veliko kombinirano igralo s rive što ih je iznimno razveselilo, kazao je Dujela.


Iako Grad Zadar održava te svojom ili na inicijativu mjesnih odbora i pojedinih građana, uređuje nova dječja igrališta, ipak se iznova otkriju ona igrališta koja s vremenom počnu predstavljati opasnost za njihove korisnike, ponajviše djecu i njihove roditelje.


Provjerili smo zato neke lokacije u gradu, bez obzira na to u čijoj su nadležnosti. S nekim građanima smo razgovarali o stanju igrališta na kojima najčešće borave. Većina roditelja zadovoljna je stanjem igrališta, a posebno su pozitivno ocijenili ona u Vruljici, na Višnjiku i Novom Bokanjcu, izuzev grafita koje se svugdje nađu.



Mi smo također posjetili i ona manja igrališta, uvučena među stambene zgrade. Upravo smo na jednoj takvoj lokaciji, na igralištu u parku na Meladi započeli naš obilazak.


Na ovom igralištu, djeci je na raspolaganju tobogan, ljuljačke, pješčanik s igračkama i sprava za penjanje. Do nedavno, na ovom igralištu stajala je jedna derutna klackalica i stara ljuljačka, ali je srećom nismo imali priliku dokumentirati.


Naime, ove nesigurne sprave su uklonjene, a postavljena je jedna nova ljuljačka. Na igralištu smo sreli Silvu i Sonju, dvije prijateljice na klupici su razgovarale dok su se unuke igrale na toboganu.


– Ja nemam nikakvih primjedbi, djeca dođu pa se igraju. Ali ova starija djeca nekad dođu, pa nekad nešto unište i bude baš loše, išarano i potrgano. Ali nakon izvjesnog vremena netko iz Grada dođe, popravi se i to govori da se ipak netko brine o ovom.


Dođu nam i iz Nasada, pokosi se i uredi. Tu je bila i jedna klackalica u lošem stanju, ne znamo hoće li novu staviti, ali ona je bila jako loša.


Skinuta je i jedna ljuljačka, nju su maknuli jer je bila jako loša, opasna, i sad su opet vratili novu za manju djecu. Sve se to nedavno dogodilo, vidim da se radi, kazala je Sonja dodavši kako nekad pođu i na Višnjik gdje je jako dobro uređeno. Jedino što joj se ne sviđa je kad krene prema Višnjiku i prođe Teslinom ulicom gdje još uvijek nema ničeg za djecu.



Čikovi na Vidikovcu


Naša sljedeća lokacija bilo je igralište na Vidikovcu, gdje smo sreli tatu Mladena Džeparovskog sa sinom koji nam je pokazao sve mane ovog mjesta. Za početak, popeli smo se na najvišu točku, s koje smo mogli vidjeti dosta smeća na igralištu.


– Super da ga imamo, ali u kakvom je stanju? Ovo je katastrofa, puno čikova, ali pretežno su roditelji ti koji su krivi. Da, nekad dođu starija djeca pa se nešto uništi, ali više me smeta to što neki donesu hranu i ne pokupe kad dijete baci.


Onda se nakupe čikovi okolo…dite kad uzima kamenčić, uzme i par čikova. Nažalost, čini se da je to ljudima normalno. A, iako je dosta igrališta u tartanu, dijete ne možeš pustiti da slobodno istražuje. Isto tako, igralište je bilo zaraslo u travu, pa smo zvali Nasade da se pokosi.


Nakon što su pokosili, opet ih se zvalo da je maknu jer su travu ostavili, a tu između igrališta i nogometnog terena nisu ni pokosili do kraja. Napola su obavili posao. Ovo igralište je relativno novo, ali evo na ovom toboganu vire brukve. Svakako, super je to što su uložili i napravili nam igralište.


Ono gore igralište je isto super, ali mi se čini da se ovo ne održava kako bi se trebalo, kazao nam je Džeparovski te dodao kako ipak pusti dijete da se igra, samo brukvu pokrije rukom da se ne ozlijedi.



Između ostalog, Džeparovski nam je pokazao i ogradu između ova dva igrališta, mreža je oštećena i već neko vrijeme viri potrgan metal.


Dalje smo se uputili na susjedno igralište na Novom Bokanjcu. Novi je to gradski park zamišljen s brojnim sadržajima koji će građanima omogućiti da im boravak u prirodi bude ugodniji, ali i zanimljiviji.


Osmišljen je s nizom sadržaja za aktivni boravak u prirodi, igru i rekreaciju, edukaciju, te za odmor uz meditaciju, čitanje i slične aktivnosti. Iako novi park još u cijelosti nije završen (predstoji pošumljavanje i uređenje zadnjih detalja, poput postavljanja javne rasvjete i dvije javne špine), ovo igralište, a osobito dio gdje je skate park, popodne vrvi djecom i rado ga posjećuju ljudi iz svih dijelova grada.


Mi smo kroz jutro zatekli prazno igralište, ali smo zato mogli bolje vidjeti sve kreativne i nimalo kreativne natpise i crteže koji »krase« ovaj novi park. Za sljedeću lokaciju, htjeli smo se vratiti opet u neko manje igralište u kvartu.


Krenuli smo na Petriće da provjerimo u kakvom je stanju igralište unutar dvorišta zgrada, koje nam nije ostalo u dobrom sjećanju. Kad smo stigli, na naše iznenađenje igrališta ni nije bilo, već samo radnici koji već dva tjedna rade na izgradnji novog.



Ričine u korovu


Na Uskoku se nalazi još jedno od većih igrališta u gradu. A prilikom našeg posjeta, susreli smo Karlu koja je pohvalila trud koji se ulaže u veća i dobro posjećena igrališta poput Vruljice i Višnjika, ali neovisno o tome tko je vlasnik, postoje i igrališta koja već dugo čekaju obnovu.


– Ovdje se dosta dugo nije ništa obnavljalo, ove klackalice, vrtuljci… Šteta jer je lokacija odlična, velik je prostor. Sve u svemu, moglo bi puno bolje.. Ne samo ovdje, nego općenito, čini mi se da bi se moglo malo više održavati igrališta.


Tamo na Relji je igralište isto u lošem stanju, na onaj tobogan koji se dosta dugo klimao i nitko ga nije popravio bilo me je strah pustiti dijete, kazala nam je Karla dodavši kako se nada da će biti i manje grafita i šaranja po igralištima, ali to, kako i sama kaže, dolazi iz kućnog odgoja.


Na Ričinama pak, na igralištu smo također imali priliku vidjeti malo tog kućnog odgoja. Točnije, nedostatka istog. Na putu do igrališta pseći izmet, a na igralištu opušci i plastična ambalaža. Nasred igrališta stablo je drače, koje svojim tek izraslim bodljikavim granama strši u prostoru.


Ljuljačka je stara, karike hrđave, a nismo mogli ne zamijetiti i neku staru željeznu napravu za koju smo pretpostavili da služi za ravnanje pijeska na obližnjem zogu, a koja se nalazi isto nasred igrališta tako da roditelji moraju budno motriti djecu, doslovno paziti svaki njihov korak ili jednostavno poći na Višnjik.



U planu novi zahvati


S obzirom na sve viđeno, upitali smo Dujelu tko je odgovoran za kontrolu igrališta, barem onih koja su u nadležnosti Grada. Također smo ga upitali i za novosti vezano uz dječje igralište ispred starog dijela robne kuće City Gallerije o kojem se već vodila rasprava prije mjesec dana.


– Trgovačko društvo Nasadi ima preuzetu obvezu, i osigurana proračunska sredstva za pregled i evidentiranje stanja svih dječjih igrališta tjedno, o čemu podnosi mjesečno izvješće Upravnom odjelu, a po potrebi izvještava i odmah ukoliko uoče veće nepravilnosti koje je potrebno hitno ukloniti.


Poslovi održavanja građevina, uređaja i predmeta javne namjene, koji obuhvaćaju i dječja igrališta povjereni su tvrtki Marex – elektrostroj d.o.o. koji također imaju obvezu dodatne mjesečne kontrole stanja i poduzimanja mjera zaštite. Igralište kod Trgovinskog centra je pregledano od spomenutih službi te su uklonjene opasnosti za djecu, što je uvijek prioritet.


Potrebni su daleko veći zahvati na igralištu nakon što izvršimo prethodno preuzete obveze za projekte koji su čekali u ladici usvajanje proračuna pa je tako, primjerice, u punom jeku gradnja novog dječjeg igrališta u Petrićima, a bit će ih u nadolazećem periodu, ispred ostalih MO-a Kožino.


Također, povratne informacije nam govore kako su građani iznimno zadovoljni sadržajima, kao i o reakcijama na eventualna oštećenja ili primjedbe koje uvijek promptno analiziramo s ciljem rješavanja na zadovoljstvo korisnika, naših sugrađana, istaknuo je Dujela dodavši da, primjerice, igralište na Ričinama vandali opetovano uništavaju iako su u više navrta prijavljivani nadležnim državnim institucijama, te je najavio ponovne intervencije, sanaciju i obnovu prostora.