Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

popularizacija znanosti

U OŠ Starigrad uskoro će stići - STEM kombi

Autor: Iva Bucić

30.09.2024. 09:09
U OŠ Starigrad uskoro će stići - STEM kombi

Foto: OŠ Starigrad

Nova školska godina u Osnovnoj školi Starigrad započela je svečanom priredbom dobrodošlice za prvašiće kojih je ove godine ukupno jedanaestero – desetero u matičnoj školi i jedan u područnoj školi. Priredbu su uveličali učenici starijih razreda svojim plesnim točkama, a potom je učenicima puno sreće poželio i načelnik Općine Marin Čavić koji je prvašićima, osim riječi ohrabrenja, uručio i prigodne poklone.


Načelnik je pritom istaknuo da će se Općina Starigrad i ubuduće uključivati u sve projekte vezane uz školstvo i poboljšanje uvjeta školovanja, a sve sukladno proračunskim mogućnostima.


Doprinos Općine


Općina Starigrad tako i ove godine nastavlja s praksom sufinanciranja radnih materijala što uključuje radne bilježnice, zbirke zadataka, geografski atlas te materijale za tehničku kulturu i ostale obavezne i izborne predmete, a osim toga sufinanciraju i učenje drugog stranog jezika za sve učenike od prvog do osmog razreda, što ravnateljica Osnovne škole Starigrad Jadranka Marasović smatra osobito vrijednom inicijativom. Osim drugog stranog jezika, Općina podršku OŠ Starigrad pruža i financiranjem niza projekata.


– Prošla je godina bila izrazito uspješna, realizirali smo 26 projekata, mnoge od njih uz podršku Općine, Turističke zajednice i Nacionalnog parka Paklenica, a velika će ih se većina nastaviti i ove godine.


Djeca će, između ostalog, uz pomoć Crvenog križa naučiti kako se pruža prva pomoć, učit će i o sustavu recikliranja, pa će tako tijekom čitave školske godine raditi svoj kompost.


Ponovo ćemo se uključiti u obilježavanje Dana medijske pismenosti te Festival prava djece.



Potom treba spomenuti i projekt Šafran zahvaljujući kojem se djeca na zanimljiv i dinamičan način upoznaju s temom holokausta, uči ih se primjerenom ponašanju i empatiji te o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti, nabraja ravnateljica samo neke od projekata.


Učenje igrom


U novoj školskoj godini, kazuje, ima i nekoliko novosti, od kojih ističe STEM kombi, kojemu je cilj prije svega popularizacija znanosti i poticanje na odabir karijera iz STEM područja, u kojem, kako ističe ravnateljica, kontinuirano raste potreba za radnom snagom.


– Taj nam projekt u potpunosti financira Nacionalni park Paklenica, u povodu njihove 75. godišnjice osnivanja, a kombi stiže 18. listopada.


Zanimanje za znanost kod učenika pokušavamo potaknuti i nizom drugih projekata, uključujući i Mobilni park znanosti, koji je u OŠ Starigrad stigao 16. rujna. Učenici su sudjelovali u nizu edukativnih radionica koje uključuju učenje, aktivno istraživanje i kreativno izražavanje kroz zabavu i igru.


Osim toga, imamo i meteorološku stanicu, pa će učenici i ove godine s nastavnicima geografije i fizike pratiti i analizirati prikupljene podatke, kaže Marasović.



Sadržaj je sponzoriran te je nastao u suradnji s Općinom Starigrad.