Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Premijer liga, 1. kolo

Šuterskom rapsodijom Zadar lagano preko Alkara na otvaranju premijerligaške sezone

Autor: Andrija Dešpoja

28.09.2024. 19:36
Šuterskom rapsodijom Zadar lagano preko Alkara na otvaranju premijerligaške sezone

Foto: Mate Komina



Za otvaranje hrvatskog prvenstva košarkaši Zadra su dobili za protivnika sinjski Alkar koji se po očekivanju nije dobro proveo pred nekih 800 gledatelja u Krešinom domu. Oni su pak uz nadahnutu predstavu svojih ljubimaca imali priliku prisustvovati i svečanom podizanju zastave prvaka Hrvatske pod strop dvorane, ukupno 22. u 79-godišnjoj povijesti kluba. Ispalo je na kraju da je taj trenutak zapravo bio zanimljiviji od same utakmice koja je izuzev prvog napada u kojem je Alkar poveo s 2:0, sve ostalo bilo u znaku domaćeg sastava koji se na koncu obračunao s momcima iz Dalmatinske zagore s visokih 47 razlike (94:47), potvrdivši ogroman nesrazmjer u kvaliteti između ova dva dalmatinska premijerligaša.





Proleta i Wahl


Jusup je na parket poslao petorku u kojoj za razliku od prethodna dva abaligaška susreta nije bilo mjesta za kapetana Marka Ramljaka koji je ujedno dobio i potpunu poštedu te Karla Žganeca, dok su njihova mjesta zauzeli Krševan Klarica i Domagoj Proleta. Upravo je rezervni Jusupov centar zabio prvi ubačaj za svoju momčad i to s njemu jako drage vanjske pozicije, dok mu se ubrzo pridružio Amerikanac Tyler Wahl serijom poena iz reketa za laganih 12:2 na samom otvaranju. Visoki tandem Zadra napravio je velike probleme Sinjanima koji su se malo trgnuli nakon minute odmora. Zaredali su s nekoliko ubačaja Vito Porobić, Mladen Tomašević te Noah Gurley za spuštanje Alkara na jednoznamenkasti minus (20:12), no kratko je trajalo njihovo veselje jer je brzi odgovor stigao preko raspoloženog Prolete pa se kraj prve dionice dočekao na najvećih dotad 13 plusa (25:12). Time su Zadrani naznačili da će se pitanje vlasnika prvih bodova u novoj premijerligaškoj sezoni riješiti brže od očekivanog. Muke gostujućeg stratega Damira Milačića postale su još i teže početkom druge dionice, ništa čudno jer igrači kao da mu nisu ni stigli na utakmicu, a posebno se to odnosilo na obrambeni kraj terena gdje se kao na streljani pozicionirao Krševan Klarica, ali i najmlađi član Jusupovog sastava Toni Torbarina. Odvelo je to Zadar u 13. minuti na okruglih 20 razlike (32:12), a nizbrdica Sinjana pokazala se još i strmijom kako se bližio odlazak prema svlačionicama. Ubrzo su se domaćim mladim snagama preciznošću izvan perimetra pridružili iskusni Karlo Žganec i Amar Gegić, dok su do laganih realizacija stigli Vladimir Mihailović te Lovro Mazalin. Zapravo je trpao tko god je stigao u redovima domaćina, dok je na drugoj strani jedini put do mrežice uspijevao pronaći Amerikanac Gurley koji je zabio 12 od ukupnih 19 koševa svoje momčadi u prvih dvadeset minuta.



Nastavak formalnost




Zadar je zabio ni manje ni više nego 52, pokazavši da je iznimno ozbiljno shvatio prvu prepreku na dugom putu prema obrani naslova. Potvrdit će to i 20 njihovih skokova, kao i izvrstan šuterski učinak sa sedam pogođenih trica iz deset pokušaja. Nastavak se stoga pretvorio u puku formalnost, no indikativno je da Jusup nije naredio spuštanje noge s papučice gasa. Prebacili su polovicom treće dionice njegovi štićenici marginu od 40 razlike (69:28), dok se prema završnoj četvrtini zakoračilo s plus 43 (81:38). Katastrofi Sinjana nije se pak nazirao kraj, posebno je našpanan bio Proleta koji je nastavio svoju šutersku rapsodiju ubacivši sveukupno pet trica iz šest pokušaja, a na svoje je došla i publika koja je u imala priliku nekoliko minuta popratiti što to mogu poletarci Torbarina i Manuel Dundović u petorci. U utakmici u kojoj su se u listu strijelaca upisali gotovo svi koji su kročili na parket, najviše se istaknuo Proleta s 18 ubačaja, Mihailović i Klarica su sudjelovali s 14 svaki, dok su 13 i 12 poena zabili Gegić i Wahl. Kod gostiju jedini dvocifreni su bili Gurley i Noa Svoboda s 14 i 13 poena.