Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

JESENSKI ROK

PORAZNI PODACI Čak je 49 maturanata naše županije palo hrvatski jezik!

Autor: Doris Babić

28.09.2024. 15:31
PORAZNI PODACI Čak je 49 maturanata naše županije palo hrvatski jezik!

Foto: Arhiva NL



Maturanti Zadarske županije polagali su ukupno 499 ispita na jesenskom roku državne mature, a prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja samo su dva učenika dobila ocjenu odličan, i to za osnovnu razinu engleskog jezika.


Hrvatski jezik polagalo je najviše maturanata, njih 189 od čega je njih čak 49 ocijenjeno jedinicom, 83 dovoljnim, 50 ocjenom dobar te sedmero ocjenom vrlo dobar. Velik broj maturanata, 164 polagalo je i osnovnu razinu matematike, a 37 nije zadovoljilo za prolaz, 92 ocijenjeno je dovoljnim, 29 je trica te šest četvorki.


Višoj razini matematike pristupila su 24 učenika, taj ispit nije prošlo njih devetero, 12 je dobilo dovoljan, a troje trojku, dok četvorku iz ovog ispita nije dobio nijedan učenik.


Zabrinjavajuće brojke




Kada je riječ o obveznim predmetima državne mature, na ispitu iz engleskog jezika, na objema razinama, zabilježeni su nešto bolji rezultati.


Naime, osnovnu je razinu polagalo 57 maturanata od čega ih je 23 dobilo ocjenu nedovoljan, 16 dovoljan, sedmero dobar, devetero vrlo dobar te su dvije petice, jedine na ovom roku državne mature kada je riječ o našoj županiji. Višoj razini engleskog jezika pristupilo je 20 maturanata, nitko nije dobio jedinicu, tri su dvojke, devet trojki te osam četvorki.


Dakle, obvezne predmete državne mature nije položilo čak 118 učenika čime su izgubili mogućnost daljnjeg obrazovanja. Imajući na umu broj pristupnika, jasno je da su ove brojke itekako zabrinjavajuće, a posebno brinu loši rezultati iz materinjeg jezika koji su iz godine u godinu sve lošiji.


Najveći broj pristupnika zabilježen je za izborni predmet fiziku, no valja napomenuti da ih je čak devetero palo navedeni ispit, a jedan je učenik dobio ocjenu dovoljan, drugi dobar. Osmero ih je polagalo politiku i gospodarstvo od čega ih troje nije zadovoljilo, četvero je dobilo dvojku te jedan učenik tricu.


Od šestero učenika koji su pristupili ispitu iz kemije palo ih je četvero, a drugih dvoje dobio je ocjenu dovoljan. Petero je polagalo psihologiju, jedan je dobio nedovoljan, jedan dovoljan, a troje ocjenu dobar.


Troje je polagalo biologiju od čega dvoje nije uspjelo proći ispit, a jedan je dobio ocjenu dovoljan.


Padali iz fizike


Po dvoje učenika polagalo je likovnu umjetnost, višu razinu njemačkog jezika, informatike i sociologije. Zanimljivo je da su informatiku pala oba učenika, oba su iz likovne umjetnosti dobila dvojku, a kada je riječ o sociologiji i njemačkom jeziku prošao je samo po jedan učenik.


Ispitima iz filozofije, geografije, glazbene umjetnosti i vjeronauka pristupio je po jedan učenik, a filozofiju pristupnik nije uspio položiti, iz geografije je zabilježena ocjena dovoljan, iz glazbene umjetnosti dobar, a i iz vjeronauka vrlo dobar.


Međutim, ni podaci o rezultatima maturanata na nacionalnoj razini nisu sjajni, obvezne je predmete, a time i cjelokupnu maturu, palo čak 38 posto maturanata strukovnih škola koji su na nju izašli te oko 12 posto gimnazijalaca. No, za razliku od zadarskih maturanata koji su jesenski rok najviše padali na ispitu iz hrvatskog jezika na nacionalnoj razini taj predmet nije bio toliko problematičan.


Na nacionalnoj razini najviše se padalo na višoj razini matematike, jer taj ispit nije prošao svaki drugi kandidat, a potom i na osnovnoj razini engleskog jezika, koju nije položilo 44 posto kandidata. Poražavajući rezultati bili su na izbornom ispitu iz fizike koju je palo čak 92,5 posto strukovnjaka i 57 posto gimnazijalaca na nacionalnoj razini.


Učenici strukovnih škola na nacionalnoj razini loš su rezultat ostvarili i na izbornoj biologiji, koju je palo njih čak 61 posto, na kemiji ih je negativnu ocjenu dobilo njih 59 posto, iz informatike 58 posto.


Kalendar za iduću godinu


Prijave za novi ljetni rok državne mature počet će već 1. prosinca i trajat će do 15. veljače. Prvi rok mature u ovoj školskoj godini započet će 2. lipnja iduće godine i tog će se dana pisati ispiti iz materinskih jezika nacionalnih manjina. Od obveznih ispita koje polaži najviše maturanata, prvi je na rasporedu prvi dio hrvatskog jezika, test i sažetak, koji se polaže 16. lipnja.


Dan kasnije, 17. lipnja, piše se esej iz hrvatskog. Slijedi engleski, obje razine polažu se 18. lipnja. Matematika će se i u 2025. godini pisati na dvjema razinama koje su na rasporedu 25. lipnja. Privremeni rezultati bit će objavljeni 9. srpnja, rok za prigovore je 11. srpnja, a konačni rezultati mature u ljetnom roku izlaze 16. srpnja.