Kao uragan 4. kategorije, Helena je pogodila Floridu u 23:10 sati po lokalnom vremenu i ostavila za sobom kaotičan krajolik prevrnutih brodova u lukama, srušenih stabala, nasukanih automobila i poplavljenih ulica.


Policija i vatrogasci izveli su tisuće operacija spašavanja iz vode diljem pogođenih saveznih država, uključujući Atlantu gdje je zbog poplava morao biti evakuiran cijeli stambeni kompleks.




Helena je stigla na Floridu s vjetrovima od 225 kilometara na sat, a oslabila je na tropsku oluju dok se kretala prema Georgiji u petak ujutro.


Nastavile su se po život opasne oluje, vjetrovi i obilne kiše, objavio je NHC. Nacionalna meteorološka služba izdala je u petak ujutro upozorenja na poplave za nekoliko okruga u Georgiji, Južnoj Karolini i Sjevernoj Karolini.


“Ovo je POSEBNO OPASNA SITUACIJA. ODMAH POTRAŽITE VIŠE TLO!”, upozorila je služba.


U zapadnoj Sjevernoj Karolini, dužnosnici okruga Rutherford pozvali su stanovnike blizu brane Lake Lure da se odmah evakuiraju na uzvisinu, pošto je, upozorili su, “puknuće brane neizbježno”.


Kevin Guthrie, šef za upravljanje izvanrednim situacijama na Floridi, pozvao je stanovnike pogođenih područja da se klone cesta.


“Preklinjem vas, ne izlazite”, rekao je Guthrie na jutarnjem brifingu za novinare. “U pogođenim područjima raspoređeno je 1500 ljudi koji obavljaju operacije potrage i spašavanja. Molimo vas da se maknete s puta kako bismo mogli obavljati svoj posao”, rekao je.


Ured šerifa u okrugu Taylor objavio je na društvenim mrežama da stanovnici koji se ne žele evakuirati trebaju napisati svoja imena i datume rođenja na svojim rukama neizbrisivim markerima “kako bi vas se moglo identificirati i obavijestiti obitelj”.


Neki stanovnici su tvrdoglavi i ne žele se skloniti na sigurno.


Guverner Georgije Brian Kemp potvrdio je dosad 11 smrtnih slučajeva povezanih s olujom u toj saveznoj državi. Najmanje dvije osobe poginule su u Južnoj Karolini kad su se stabla srušila na njihove domove, objavili su lokalni mediji. Osmero je smrtno stradalo na Floridi, a još dvoje u Sjevernoj Karolini, javljaju američki mediji. Strahuje se da će broj mrtvih rasti.