Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

EU NOĆ ISTRAŽIVAČA

[FOTO] Središte Zadra pretvoreno u veliku učionicu za sve uzraste

Autor: Antonia Vodan

27.09.2024. 19:46
[FOTO] Središte Zadra pretvoreno u veliku učionicu za sve uzraste

Foto: Mislav Klanac



Vjerojatno nikada nije bilo ni veselije ni dinamičnije na Sveučilištu u Zadru. Stari kampus i obližnji park Citadela postali su na jednu večer omiljeno odredište svih malenih, ali i velikih istraživača i radoznalaca. U sklopu projekta Noć istraživača, koji se održava diljem Europe, pripremljeno je mnoštvo radionica, s ciljem popularizacije znanosti, prvenstveno među djecom i mladima. Posjetitelji su imali priliku obići nekoliko desetaka punktova te na svakom pronaći aktivnost, radionicu, maketu, igru koja im je otvarala čudesni svijet znanosti. Aktivnosti su bile usmjerene na sva osjetila: promatralo se, slušalo, dodirivalo, čak i kušalo.


Foto: Mislav Klanac


Kako bi se najmlađe potaknulo da, uz stvaranje dojmova, upijaju i znanje, osmišljena je zanimljiva aktivnost koja potiče djecu da obrate pozornost na sadržaj kojeg primaju prilikom posjete štandovima.


– Ovo je štand “Postani superjunak – potraga za čarobnim ključevima”. Cilj je djecu potaknuti da, kroz pet tema koje Sveučilište promovira u Noći istraživača, na simboličan način, postanu junaci grada Zadra. Teme su: oceani i mora, klimatske promjene, znanje i mir, pametni gradovi i zdravlje. S ovoga punkta se kreće, dobiju listić i idu po štandovima. Dobiju tragove koji ih vode do određenih štandova gdje će dobiti naljepnice. Kada skupe sve naljepnice, kod mene će dobiti malenu simboličnu nagradu kao superjunaci grada Zadra. Cilj je ove aktivnosti potaknuti dublje razumijevanje samog sadržaja. Kada dobiju tragove, poanta je da ih pročitaju pa kada dođu na štand, već imaju ideju zašto su, na primjer, pčele korisne i zašto su ugrožene, što je periska i zašto je zaštićena, što je atmosfera i tome slično. Na taj način mogu kvalitetnije sudjelovati u radionicama, ispričala je sudionica Noći istraživača Đina Jakir.


Foto: Mislav Klanac




U mnoštvu štandova, suvremenom opremom plijenio je pozornost štand Centra za geoprostorne tehnologije Sveučilišta u Zadru na kojem su se mogle proučiti različite bespilotne letjelice.


– Posjetitelji mogu vidjeti svu opremu koju posjeduje Centar za geoprostorne tehnologije. To je najmlađa sastavnica Sveučilišta koja je osnovana prije godinu dana. Tu možete vidjeti svu opremu koju smo nabavili u sklopu projekata koje provodimo. Imamo opremu u vrijednosti oko 450 000 eura. To je oprema koja sadrži sedam bespilotnih letjelica. Na te letjelice se montiraju različiti senzori, laserski sustav, RGB kamere. Imamo i podvodne dronove, terestričke laserske sustave, ručne 3D skenere, georadar, GPS… širok spektar geoprostornih tehnologija. Sve što obuhvaća vodu, zemlju i zrak možemo snimati s dobrom preciznošću, otkrio je sudionik manifestacije Ivan Marić.


Foto: Mislav Klanac


Nije tu bio kraj otkrivanju novih tehnologija. Posjetitelji su imali priliku testirati svoje letačke sposobnosti na simulatoru letenja te naučiti više o osnovama robotike. Za one koji su skloniji otkrivanju prošlosti, pripremljene su radionice pisanja antičkih tekstova i arheološka radionica u pješčaniku. Ljubitelji živog svijeta na svoje su došli kroz upoznavanje s morskim stvorenjima, poput školjaka i morskog crva te kroz otkrivanje života pčela. Entuzijasti za bespuća svemira mogli su prisustvovati astronomskoj radionici, dok su oni koje više privlači tajanstven podzemni svijet, upoznali se sa speleolozima i njihovom opremom. Govora je bilo i o zdravom životu i zdravoj prehrani, a članovi Hitne medicinske službe održali su radionicu reanimacije.


Uz različite odjele Sveučilišta u Zadru, svoj su rad predstavile i brojne škole, udruge i društva iz Zadra i okolice koji su, na zanimljiv, inovativan i ilustrativan način, široj javnosti približili relevantna znanstvena dostignuća.


Foto


Europska noć istraživača 2024.


avatar

Snimio: Mislav Klanac


27.09.2024. 19:38












































Galerija

Foto: Mislav Klanac