Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Košarkašice Zadra

S puno optimizma i opreza u povratničku sezonu

Autor: Šime Ćurko

27.09.2024. 09:21
S puno optimizma i opreza u povratničku sezonu

Foto: Luka Jeličić



Nakon tri sezone košarkašice Zadra sutra će odigrati utakmicu u Premijer ligi. U 17 sati u 1. kolu u dvoranu 3 ŠC Višnjik stiže riječka ekipa FSV.


– Iza nas je izazovno ljeto, koje je dodatno otežano neizvjesnošću oko donošenja gradskog proračuna – kaže Valentina Jačan, koja je na početku treće godine mandata na dužnosti predsjednice kluba. A izazovi su bili slaganje ekipe i novi trener.


– Bilo je jasno da se za Premijer ligu moramo pojačati, što smo i napravili. Počeli smo od igračica s kojima smo prošle sezone bili prvaci Prve lige, i to bez poraza. Djevojke koje nisu otišle na studij su baza, na koju smo nadogradili četiri nove igračice. Doveli smo iskusnu Emiliju Podrug, koja je prošle sezone bila MVP Kupa, a godinu dana ranije MVP Premijer lige. Došla nam je i Tea Turić, iz Šibenika smo vratili Mihaelu Dobrić, a iz Gospića doveli Karlu Milković.




Nakon dvije sezone Josipa Zanki više nije trenerica prve ekipe, a naslijedio ju je Luka Bujas.


– Zanki smo zahvalni na svemu što je dala u radu prvog sastava. Raduje nas da je ostala u klubu i nastavlja predano raditi sve što treba. Sada je angažirana u Školi košarke, koja je krenula jako dobro. U hodu smo dogovarali pojačanja i tražili trenera. Luka Bujas se odlučio vratiti u Zadar i u njemu smo dobili mladog, ali i iskusnog trenera. Upravo zahvaljujući njegovom dosadašnjem kvalitetnom radu u muškoj košarci nismo smatrali da je prepreka to što nije trenirao ženski sastav – istaknula je Jačan.


Dobre pripreme


Trener Bujas je zadovoljan pripremama, koje su počele 19. kolovoza.


– Dio igračica se pridružio naknadno, nakon 1. rujna. Imali smo dovoljno vremena za odraditi sve što smo planirali. Odigrali smo pet trening utakmica, nastupili na dva turnira, na kojima smo osvojili treće i prvo mjesto. U četiri utakmice s konkurenticama iz Premijer lige pobijedili smo Šibenik, KAŽL i Medveščak, a izgubili smo od Raguse, koja je zadnje tri sezone bila prvak. Mogu zaključiti da je iza nas dobar posao.



Ipak, oprezan je Bujas kad govori o Premijer ligi.


– Imali smo do sada iskustva pobjeda u pripremnim utakmicama, pa lošeg početka sezone, i obrnuto. Dakle, ne zavaravamo se onim što je iza nas, ali istina je da smo optimistični i da smatramo kako s ovom ekipom možemo imati uspješnu sezonu. Polusezonu ćemo odigrati u ovom sastavu, a onda ćemo vidjeti trebamo li se i na kojim pozicijama pojačati.


Donja granica rezultatskih očekivanja je ostanak u ligi.


– Od toga polazimo, a nadamo se i većem ostvarenju. Cilj je stabilizirati se u Premijer ligi i afirmirati mlade igračice, na koje bi klub mogao računati u budućnosti. Možda će nam problem biti nešto kraća rotacija, ali snaći ćemo se. Treba vidjeti kako će proći početak, koji bi mogao puno toga odrediti. Podrug nam je veliko pojačanje. Osim kvaliteta kao igračica ima i ljudske vrline važne za svaku ekipu. Od nje će mlade djevojke moći puno toga naučiti.


Poziv publici


Splićanki Josipi Zovko ovo će biti treća godina u dresu Zadra. Ekipu će povesti u sezonu kao kapetanica.


– Složili smo dobru ekipu, koja je nadograđena na onu iz pošle sezone. Nedostajale su nam visoka igračica i razigravačica i to smo riješili dolaskom Podrug i Turić – rezimira Turić, koja se također osvrnula na ambicije u novoj sezoni.
– Vjerujem da neće biti problema oko ostanaka u ligi. Spremne očekujemo ono što je ispred nas, a prvi izazov nam je FSV. Nadam se da će nas publika podržati i da ćemo uz njihovu pomoć uspješno krenuti u sezonu – zaključila je Zovko.



 


U sezonu bez Valerije Prtenjače


U zadnjem tjednu pred početak sezone Zadranke su ostale bez Valerije Prtenjače, igračice koja je ovo ljeto bila na Europskom prvenstvu do 20 godina. Prtenjača je »bijelo-plavi« dres odjenula u siječnju 2023. i bila jedna od predvodnica sastava koji je izborio povratak u Premijer ligu.
– Neugodno smo iznenađeni Valerijinom odlukom da iz osobnih razloga neće igrati za nas ove sezone. Na nju smo ozbiljno računali – kaže Jačan.


Trener Bujas ističe da je Prtenjača bila članica prve petorke.
– Odradila je jako dobre pripreme, mogu reći i najbolje u odnosu na ostale igračice. Bila je redovita na treninzima i u odličnoj formi i sigurno da je trebala biti važan oslonac. Jedan od razloga zbog kojih nismo dovodili igračice iz inozemstva je i bio taj da se Prtenjači ostavi puno prostora za minutažu. Pogodila me, a malo i povrijedila ta njena odluka budući da se dogodila na završetku priprema, pet dana prije početka sezone. Na kraju mogu samo reći da joj želim sve najbolje na poslovnom i privatnom planu – rekao je Bujas.