Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

alarmantno stanje

Popušta zečji nasip na Uni! Rijeka teče neprirodnim kaskadama nastalim u radovima i devastaciji

Autor: Nikolina Lucić

27.09.2024. 07:30
Popušta zečji nasip na Uni! Rijeka teče neprirodnim kaskadama nastalim u radovima i devastaciji

Foto: Udruga Una Srb



Nakon što su poslije mjesec dana prosvjeda i borbe protiv bagera zaustavili devastaciju vrela Une zbog početka izgradnje male hidroelektrane, mještani sela oko izvora suočeni su s novim problemom, jer Una je u posljednjih nekoliko dana ubrzala i prijeti puknuće zečjih nasipa, koji su postavljeni tijekom radova.




Iz Udruge Una danima prate vodostaj Une na vrelu, koji je dugo vremena bio stabilan na 50 centimetara, no primijetili su je Una porasla na 67 centimetra vodostaja. Važan faktor je povećanje brzine rijeke koje ukazuje na moguću katastrofu, a to je puknuće zečjeg nasipa.


Kako nam je kazala Tanja Rastović iz udruge, rijeka se već prelijeva preko zečjeg nasipa, a zbog povećanja brzine uskoro možda može i cijeli nasip odnijeti, noseći sa sobom smeće i mulj s gradilišta dalje u rijeku Unu.


Paralelna rijeka


– Velika voda je došla do samog puta stvarajući novu, paralelnu rijeku. Ako nasip pukne, a mogao bi, jer rijeka i dalje konstantno raste i ubrzava, čitava Una krenut će ovim putem umjesto svojim koritom. Voda teče novim, neprirodnim kaskadama, nastalima uništavanjem prirode i radovima koje smo na jedvite jade uspjeli zaustaviti.




Već je prešla preko zečjeg nasipa, a zbog siline protoka oni će uskoro popustiti, što će biti još katastrofalnije za samu rijeku, istaknula je Rastović. Mještani su, nakon borbe za vlastitu opstojnost i zaštitu bisera uz koji žive, sada ponovno suočeni s inertnošću institucija, kojima preča potreba očito nije započeti sanaciju devastiranog područja.


– Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, a potom DIRH, posebno Građevinska inspekcija, nisu naložili hitnu sanaciju brane na vrhu makar je to prvo što su trebali napraviti nakon posjeta gradilištu. Pravi krimen je nedjelovanjem uzrokovati širu devastaciju Une.





Situacija je postala alarmantna. Ova hitna situacija dodatno naglašava koliko je neophodno odmah riješiti naš zahtjev za sanaciju uništenog dijela rijeke. Pripremni radovi za izgradnju male hidroelektrane »Una-mlin« prouzročili su ozbiljna oštećenja.


Uništena je vegetacija uz vodotok – stabla, grmlje i zeljaste biljke koje su ključne za zaštitu rijeke i njenog ekosustava. Promijenjeni su prirodni kanali rijeke, uklonjene su kaskadne pregrade, a staništa zaštićenih vrsta su teško narušena, ističe Rastović te dodaje kako s nadolazećim jesenskim kišama rijeci prijeti potpuni kolaps.


Voda dostiže cestu


– Uz sam je izvor obiteljska kuća, do koje se, sve do početka radova na hidroelektrani, normalno moglo ući. Sada je ona zbog vode potpuno odsječena i ne može joj se normalno pristupiti. Posljedica je to rušenja stare mlinice koja je kontrolirala protok vode.


Osim toga, žitelji okolnih sela, koji se iz Une napajaju vodom, od početka su obilnijih kiša i jačanja vodotoka imali problema sa zamućenjem vode, koje se još uvijek povremeno javlja, upozorila je Rastović.


Ono što je još alarmantnije jest da velika voda već dostiže cestu koja vodi do samog izvora Une, onemogućujući turistima i posjetiteljima pristup ovom prirodnom blagu svjetskog značaja.


– Zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih institucija! Sanacija mora početi odmah kako bi se spriječila dalja devastacija i očuvala prirodna ljepota rijeke Une.


Ova rijeka zaslužuje potpunu zaštitu, a odgađanje akcije može imati katastrofalne posljedice, poručila je Rastović, zaključivši kako će urušavanje nasipa na Uni dovesti do velike prirodne katastrofe i daljnje devastacije ovog zaštićenog bisera prirode.