Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

europska noć istraživača

Učenicima održana radionica "Upoznajmo se što u Znanstvenoj knjižnici rade znanstvenici?"

Autor: Helena Hoić

26.09.2024. 18:56
Učenicima održana radionica

Foto: Mislav Klanac



Ususret Europskoj noći istraživača u Znanstvenoj knjižnici Sveučilišta u Zadru održana je radionica za osnovnoškolce pod nazivom “Upoznajmo se što u Znanstvenoj knjižnici rade znanstvenici?”. Radionici su prisustvovali učenici 4. razreda Osnovne škole Petra Preradovića koji su iz prve ruke mogli vidjeti i naučiti što znanstvenici rade u knjižnici.


Ravnateljica Znanstvene knjižnice Marijana Senkić-Klapan pozdravila je učenike na početku i poželjela im da shvate kako je lijepo biti u znanstvenoj knjižnici i da se nada da će jednog dana netko od njih biti znanstvenik koji će dalje prenositi znanje djeci.


Radionicu su vodili knjižničar Tomislav Blažević i doc. dr. sc. Ana Šitina Žepina s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru koja je učenicima opisala kako uopće dolazi do istraživanja, koje su sve predradnje potrebne da bi se jedno znanstveno istraživanje provelo.




Opisala je kako je ona došla do materijala neophodnih za istraživanje i kako joj je jedan stari rukopis iz trezora Znanstvene knjižnice bio inspiracija za znanstveno istraživanje.



Zatim je Tomislav Blažević učenicima pokazao sam rukopisni Časoslov Blažene Djevice Marije te su učenici mogli vidjeti sve njegove posebnosti.


Osim samog rukopisa učenici su mogli vidjeti u koje su se sve svrhe koristili crteži iz rukopisa od motiva za tiskanje razglednica, do motiva u kalendaru, a učenicima su prikazane i stare fotografije, stakleni dijapozitivi i negativ filmovi što se čuvaju u Fototeci Knjižnice s različitim motivima iz rukopisa.


Za djecu je pripremljena i edukativna društva igra memory u kojoj su trebali prepoznati motive iz Časoslova.


– Ovo je prvi put da se Knjižnica priključila obilježavanju Europskoj noći istraživača. Svako istraživanje pa tako i ono znanstveno započinje od informacija, odnosno od knjiga, časopisa, baza podataka, a sve to skupljeno znanje čuva se i organizira u knjižnicama.



Knjižnice su bile i ostale mjesto učenja, istraživanja i širenja znanja te neophodno mjesto ako se bavite znanstvenim radom.


Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru samim svojim imenom govori kako je između ostalog namijenjena znanstvenicima i istraživačima koji pretražujući, prikupljajući i čitajući knjižnične jedinice iz raznolikog i bogatog fonda Knjižnice pristupaju bazama podataka koje su dostupne hrvatskoj akademskoj zajednici, dolaze do novih spoznaja, to znanje sažimlju i pretvaraju u svoja znanstvena djela, istaknula je ravnateljica knjižnice.


Jedna od aktivnosti ovogodišnje Noći istraživača je i “Postani znanstvenik na jedan dan” te kroz ovu aktivnost želimo polaznicima radionica prikazati kako znanstvenik istražuje, što sve koristi u svom istraživanju i kako Znanstvena knjižnica pomaže znanstvenicima u njihovom istraživanju.


Prorektor za znanost i informacijsku infrastrukturu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić istaknuo je kako se cijelu godinu odvijaju aktivnosti popularizacije znanosti, a za Noć istraživača interes raste iz godine u godinu.



– Prije dvije godine je bilo oko 800 djece, prošle godine je bilo nekoliko tisuća, a ove godine očekujemo još više. Djeca koja su bila prethodnih godina svake godine pitaju kada će biti Noć istraživača, rekao je prorektor te otkrio i koja je ovogodišnja glavna nagrada.


– Za sve roditelje koji dovedu djecu pripremljene su nagradne igre s različitim poklonima, a glavna nagrada ove godine je bicikl, a svi koji dođu će dobit neki suvenir i prilika je za djecu i roditelje da se podruže u popodnevnim satima.


Europska noć istraživača predstavlja dugogodišnju inicijativu Europske komisije u području znanosti usmjerenu povećanju i razvijanju svijesti opće populacije o pozitivnoj ulozi i važnosti istraživanja u društvu te na povećanju interesa mladih za istraživačku karijeru.


Ovogodišnje izdanje počinje u petak 27. rujna od 17 sati u parku Citadela (Kapetanski park) i u zgradi Sveučilišta u Zadru, a istraživači sa Sveučilišta su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, eksperimente, izložbe, kvizove i igre.