Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

poznat i datum

The Cure nakon 16 godina objavljuje novi album

Autor: T.I.

26.09.2024. 18:01
The Cure nakon 16 godina objavljuje novi album

Foto: Reuters



Kao što smo već pisali, recentne promjene dizajna na društvenim stranicama i web stranici grupe The Cure, zaista su značile da je iza ugla novi album slavne goth alternativne skupine. Više nema sumnje, danas objavljeni singl „Alone“, prva nova snimljena pjesma benda u dugih 16 godina, prva je najava 14. albuma u karijeri „Songs Of The Lost World“ koji će se pred publikom naći za nešto više od mjesec dana, 1. studenog. Datum izlaska – slučajno ili ne – je znakovit, novo djelo izlazi na Dan mrtvih, odnosno dan nakon Noći vještica.


Što se tiče pjesme „Alone“, ona nije nepoznata fanovima benda, posebno za onih 1,3 milijuna koji su svjedočili njihovoj 90 postaja dugoj turneji „Show Of A Lost World“, među njima i hrvatskoj publici kojoj su se ukazali u Areni prije točno dvije godine. Naime, s “Alone” su otvarali svaki koncert na turneji.


„To je pjesma koja je otključala album. Kad smo je snimili, odmah sam znao da će to biti uvodna pjesma; osjećao sam da je cijeli album dobio fokus. Samoća i osjećaj izolacije dominantne su teme pjesme, a inspiraciju za uvodni stih pronašao sam u pjesmi „Dregs“ engleskog pjesnika Ernesta Dowsona“ – izjavio je frontmen Robert Smith o upravo objavljenoj pjesmi.




Album je snimljen u Rockfield studiju u Walesu, sve pjesme autorski i aranžerski potpisuje Robert Smith, produkciju i miks također, ali u suradnji s Paulom Corkettom. Iza glazbe stoje Robert Smith (vokal, gitara, klavijature), Simon Gallup (bass), Jason Cooper (bubnjevi), Roger O’Donnell (klavijature) i Reeves Gabrels (gitara).


Ideju za naslovnicu albuma na kojem se nalazi skulptura „Bagatelle“ iz 1975. godine osmislio je sam Smith, a dizajnirali su ju dugogodišnji suradnici benda Andy Vella i Janez Pirnat.


„Songs of a Lost World“ bit će dostupan u raznim formatima, uključujući vinil, kazetu, CD i digitalne formate, a poseban deluxe CD paket dolazi uz Blu-ray s instrumentalnom verzijom albuma i Dolby Atmos miks.