Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

SVEČANA SJEDNICA

[FOTO] Dodijeljene plakete "Zlatna kuna" najuspješnijim poduzećima u županiji

Autor: Nikolina Lucić

26.09.2024. 13:23
[FOTO] Dodijeljene plakete

Foto: Mislav Klanac



Na 6. svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Zadar dodijeljene su plakete “Zlatna kuna” najuspješnijim trgovačkim društvima Zadarske županije za poslovanje u 2023. godini. Plaketa “Zlatna kuna” dodjeljuje se u tri kategorije; za najuspješnije malo, srednje i veliko trgovačko društvo Zadarske županije za proteklu poslovnu godinu.


“Wod software solutions d.o.o.” Zadar pobjednik je u kategoriji malih poduzetnika; najbolje srednje trgovačko društvo je “TP line d.o.o. Zadar”, dok je najbolje veliko trgovačko društvo “LTH metalni lijev d.o.o. Benkovac”.



Najbolji zadarski poduzetnici




“Wod software solutions d.o.o.” Zadar od male je tvrtke za razvoj softwerskih rješenja vrlo brzo narasla do 17 zaposlenih, koji iza sebe imaju neke od najpoznatijih zadarskih projekata u svojoj branši.


Mate Bogović, direktor tvrtke “Wod” kazao je kako ova nagrada, pristigla u kratkom roku od osnivanja, dokaz dobrih strateških odluka i dobrog odnosa s klijentima.


– Svi naši zaposlenici zaslužni su za rast tvrtke, jer svojim su izvrsnošću i kvalitetnim radom doveli do toga da naš posao prirodno raste. Zahvaljujem se i svim našim klijentima na ukazanim povjerenju, kao i Komori koja prati naš rad, dodao je Bogović.



“TP line d.o.o. Zadar” – tvrtka za obalni prijevoz unutar grupe “Tankerska plovidba” u nepunih je pet godina narasla od statusa malog brodara sa jednim brodom i linijom do tvrtke sa pet katamarana, koja parira drugim brodarima na Jadranu. 275 tisuća putnika bilanca je prošlogodišnjeg prometa, a ove godine očekuju porast na 350 tisuća prevezenih putnika. Ivan Malik, direktor tvrtke kazao kako bez “Tankerske plovidbe” i zaposlenika, te putnika koji im vjeruju nijednog uspjeha ne bi bilo.



Društvo “LTH metalni lijev d.o.o. Benkovac” gotovo cjelokupnu proizvodnju namijenjenu prvenstveno za automobilsku industriju plasira na tržište EU. Oko 620 djelatnika marljivo radi s fokusom na tehničkoj struci. 53 milijuna eura dobiti uz rastući trend u ovoj godini planiraju povećati rastom od 20 posto. Iztok Planatarič, direktor tvrtke kazao je kako je ova pobjeda plod marljivog rada svih djelatnika.



– Korektna i otvorena komunikacija uz najvišu razinu kvalitete krajnjeg proizvoda osnove su naših uspjeha. Fleksibilnost uz dozu hrabrosti naša je odlika, naročito u sektoru inovacija i novih proizvoda. Tvrtka kontinuirano raste, a dobra suradnja sa strukovnim školama prioritet nam je u nuđenju dinamičnih, ali sigurnih radnih mjesta, poručio je Plantarič.


Kristalna kuna dodijeljena je “Tankerskoj plovidbi”, koja je tri godine zaredom proglašena najboljim velikim poduzetnikom u regiji.


Mario Pavić, predsjednik Uprave “Tankerske plovidbe”, jedne od najdugovječnijih i najuspješnijih zadarskih tvrtki tako je kazao kako je “Zlatna kuna” doprinos svih uključenih u poslovanje tvrtke. Iza “Tankerske plovidbe” turbulentna je godina u kojoj su svojoj grupi aktivizirali “Turisthotel” – najpoznatije zadarsko turističko poduzeće i dubrovačkog brodara “Atlantsku plovidbu”.


– Prošla je godina za nas bila kompleksna sa dva preuzimanja uz rat u Ukrajini, koji je u mnogočemu poremetio brodarske običaje i sigurnost na moru. No, jako smo zadovoljni iako ne očekujemo ništa mirnije more u godinama pred nama. Spremni smo na oluje, no težiti ćemo zavjetrini. Bonaca je za nas ipak preveliki luksuz, poručio je Pavić.


Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe d.d. sa priznanjem “Kristalna kuna”


Kontinuirani rast gospodarstva


Denis Ikić, predsjednik HGK – Županijske komore Zadar na početku je kazao kako ovom višedesetljetnom feštom, poduzetnici odaju priznanje najboljim kolegama.


– Velika potvrda i nagrada vašem zajedništvu služi nam na čast. 2023. godinu mimoišlo je stanje šokova iz prijašnjih godina, pa su rezultati prekrasna kruna dosadašnjih rezultata županijskih poduzetnika. 3, 5 milijardi eura prihoda i dobit veća za 40 posto sa 838 milijuna u vanjskotrgovinskoj razmjeni i preko 6400 subjekata, pokazatelji su te godine, započeo je Ikić. Dostignuta je zaposlenost od preko 70 tisuća, a u turističkom su prometu ove godine nadmašeni prošlogodišnji rezultati.


Direktor HGK – Županijske komore Zadar Denis Ikić


– Očekivanja za ovu godinu bila su i više nego optimistična. Muči vas sve naravno nedostatak radne snage, a potom i pravna stabilnost i regulativa poduzetništva. Tri reprezentativne tvrtke dobitnice dolaze iz različitih sektora, sa stalnim organskim rastom usmjerenim na izvoz. Tvrtki “Tankerska plovidba, d.d.” koja je tri godine za redom bila najbolje veliko poduzeće dodjeljujemo posebnu kristalnu kunu za sav njihov uspjeh i renome koji donose našem gospodarstvu, poručio je Ikić.


Župan Božidar Longin tim je povodom kazao kako je iza Zadarske županije izvrsna gospodarska godina, a pozitivna očekivanja nastavljaju se i u ovoj.


– Pobjednici su iz različitih sektora. IT sektor, industrija i pomorstvo. Sve su gospodarske grane u našoj regiji zastupljene, a naše je gospodarstvo u uzletu sa nikad manje nezaposlenih. Mi nastojimo učvrstiti spone između gospodarstvenika i politike i kroz poticajne mjere i politike olakšati im pristup tržištu i svakodnevno poslovanje, poručio je župan Longin, dodavši kako su gospodarstvenici najžilaviji dio našeg društva.


Božidar Longin, župan Zadarski


– Među četiri smo najuspješnije regije u Hrvatskoj. Uspjesi su to svih nas koji zajedno radimo na postizanju tih uspjeha. Rekordne investicije koje nam pristižu produkt su dobrog partnerstva i vjere u naše poduzetnike, kazao je Longin.


Zvonimir Savić, savjetnik premijera za ekonomiju poručio je kako dobre gospodarske vijesti uvijek prate poduzetništvo zadarske regije.


– Odlično je čuti da preko 50 posto poduzetnika povoljno gleda na gospodarsku sliku u regiji, što doprinosi ukupnom boljitku i razvoju na nacionalnoj razini. Indeks raspoloženja gospodarstvenika na kratkoročnoj i dugoročnoj razini na europskom polju kaže kako u zadnjih 26 mjeseci u prosjeku svaki drugi mjesec Hrvatska bila na prvom mjestu po optimizmu. Nikada ne padamo ispod petog mjesta u zadnje dvije i pol godine, a taj je indeks najviši u EU u zadnjih 26 mjeseci, istaknuo je Savić.


Foto


Dodjela plakete Zlatna Kuna najuspješnijim poduzećima u Zadarskoj županiji


avatar

Snimio: Mislav Klanac


26.09.2024. 13:18































Galerija

Foto: Mislav Klanac