Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

ABA liga, 2. kolo

Košarkaši Zadra nakon velike drame u Krešinom domu ostali praznih ruku

Autor: Andrija Dešpoja

25.09.2024. 21:25
Košarkaši Zadra nakon velike drame u Krešinom domu ostali praznih ruku

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra nisu uspjeli potvrditi pobjedu iz Draženovog doma u srazu drugog kola regionalne lige kontra Igokee na svom parketu. Nakon velike drame i čak 45 minuta igre boljom se sa 76:79 pokazala Igokea koja je u svojim redovima imala spremnog za odlučujuće ubačaje starog krvnika Zadra Marka Jeremića koji je s dvije trice u posljednjoj minuti produžetka odveo sastav iz Laktaša do dvostrukog slavlja u Dalmaciji u samo pet dana. Igrači Danijela Jusupa imaju za čim žaliti jer su unatoč lošoj igri većim dijelom utakmice imali sve u svojim rukama dostizanjem osam koševa minusa u drugoj polovici završne dionice kao i vodstvom od četiri koša na ulasku u odlučujuću 60 sekundi produžetka, no nisu to znali i kapitalizirati.





Rupa u drugoj četvrtini


Otvaranje je s jedne i druge strane proteklo u rastrganoj igri, potvrdit će to i niskih 8:8 nakon proteka polovice vremena u prvoj dionici, a u korak s tim vaterpolskim rezultatom išle su i brojne neforsirane pogreške, kako kod gostiju tako i kod domaćih aktera. Jedinim raspoloženim članom Zadra u tom uvodnom razdoblju pokazao se Marko Ramljak s pet koševa, no i na suprotnom kraju terena imao je kapetan Jusupove momčadi konkurenciju u Draganu Milosavljeviću koji je isporučio identičnu porciju. A prvi su se do malo osjetnijeg vodstva dočepali Zadrani koji su preko Lovre Mazalina otišli do 11:8, no nije im veselje dugo potrajalo. Ekspresno je uzvratila Igokea i to upečatljivom 18:3 serijom kojom je arhivirala ogromnih 12 viška (14:26) koncem prve četvrtine. Jusupova momčad spotaknula se na obrambenom kraju terena nakon više nego solidnih uvodnih pet minuta igre, a to je pak došlo kao naručeno najubojitijoj igli gostujućeg sastava Bryceu Jonesu koji je tricom pa onda košem i dodatnim bacanjem pokrenuo svoje suigrače, prvenstveno Nikolu Marića i Borišu Simanića koji su pogodili otvorene šutove i time poprilično snizili decibele u Krešinom domu.


Nalet Igokee nastavio se i u početnim sekundama druge dionice, vinuli su se gosti nakon druge trice Jonesa i do najvećih 15 plusa (14:29), a domaća škvadra se potom uspjela razbuditi i na dvije minute do odmora čak i prepoloviti zaostatak. Povukli su Dominic Gilbert i Ramljak, ubacio je i Vladimir Mihailović, pokazat će se kasnije, jedinu zadarsku tricu u prvom poluvremenu za obećavajućih osam minusa (28:36), međutim nije se uspio održati obrambeni intenzitet u preostalih 120 sekundi. Zahvaljujući razigranom Jonesu momčad iz Laktaša je zaključila prvi dio s popriličnih 13 koševa prednosti (30:43), a u domaćim redovima mnogo se upitnika nadvilo pred nastavak utakmice jer mnogo toga nije štimalo u njihovoj igri. Od obrane koja je puštala na sve strane, dok je još gori ispao napad u kojem su podbacili gotovo svi izuzev Ramljaka i Mazalina. Posebno je indisponiranu partiju pružio junak slavlja pod tornjem Amar Gegić koji je uspio ubaciti tek jedan koš iz igre, no općenito su Zadrani iskazali enormnu nepreciznost s tek devet pogođenih dvica iz 19 pokušaja, dok se trica našla na izrazito mršavih 1-11.





Ekspresni povratak


Zato je poput melema na rane domaćim navijačima stiglo furiozno otvaranje treće dionice od strane njihovih ljubimaca. Razigrali su se u punom smislu riječi Jusupovi momci te serijom 16:3 bacili gostima u lice rukavicu izazova. Rezultat je nakon pet minuta igre nastavka vraćen na početno stanje (46:46), s tim da je veliki doprinos u tom stizanju dao dužnik Gegić koji se pridružio Gilbertu i Ramljaku, i u egzekutorskoj i u defanzivnoj ulozi. Ludi ritam na oba kraja terena koji su uspostavili povratkom iz svlačionica Jusupovi igrači uspjeli su tricom i dvicom primiriti Vasilije Pušica i Terrell Carter, čime su se gosti dočepali pred završni čin ogleda u Krešinom domu novog vodstva, ovog puta konkretiziranog sa sedam koševa (46:53).  Isto odstojanje (51:58) ostalo je na snazi tijekom prve polovice odlučujuće dionice, dok je na pravi odgovor domaćeg sastava trebalo čekati sve do završnih 180 sekundi utakmice. Ubačaji Mazalina i Ramljaka vratili su nadu za novim preokretom koji se i ukazao pogođenom tricom Krševana Klarice (63:62) na minut i 24 sekunde do kraja. Ipak, na drugoj strani je spreman na vanjskom šutu bio i Jones (63:65), a Zadru je ostala prilika da se u preostalih 19 sekundi nađe u šansi, i dobo ju je odlaskom Mihailovića na liniju nakon prekršaja Milosavljevića. Crnogorski reprezentativac zabio je oba za poravnanje (65:65), da bi uslijedio šok nakon što je Jones pogodio iz okreta tricu sa zvukom sirene. Srećom po Zadrane suci su nakon pregledavanja snimke potvrdili da je Amerikanac uputio šut nakon isteka vremena te je utakmica otišla prema dodatnih pet minuta.




A u njima se pak puno bolje snašla gostujuća momčad unatoč tome da se Zadar preko Žganeca, Klarice i Mihailovića vinuo i do četiri koša prednosti (75:71). No, bez drame ipak nije išlo, ulaskom u završnom minutu Jeremić s dvije vezane trice ponovno dovodi svoje do vodstva (76:77), što se malo kasnije pokazalo presudnim po pitanje pobjednika. Mihailović i Mazalin nisu uspjeli zabiti u posljednjem napadu, a slavlje gostiju je potom s linije potvrdio Milosavljević. Ramljak je predvodio Zadar s 20 koševa, 13 i 11 su dodali Mazalin i Mihailović, dok je kod Igokee prednjačio Jones s 20 ubačaja.