Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Dragutin Antun Parčić

U Preku održano predavanje o svjetloslikaru značajnom za Hrvatsku

Autor: Vesna Benić

23.09.2024. 20:29
U Preku održano predavanje o svjetloslikaru značajnom za Hrvatsku

Foto: Vesna Benić



U organizaciji Fotokluba KRK, u Pučkom otvorenom učilištu »Dom na žalu« u Preku održano je predavanje pod nazivom »Dragutin Antun Parčić kao pionir hrvatske fotografije«. Ovaj događaj okupio je brojne zaljubljenike u fotografiju, među kojima su bili otočni fotografi poput Maje Dešpoje i Jasne Marcelić, članovi Fotokluba Kornat, te drugi zainteresirani posjetitelji.


Predavanje o svjetloslikaru Dragutinu Antunu Parčiću, pioniru fotografije, održala je Mirna Lipovac, tajnica Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba, koja je istaknula da je Dragutin bio jedan vrlo svestrani franjevac trećoredac glagoljaš koji je najviše djelovao u drugoj polovici 19. stoljeća.


– Bavio se ne samo svojim svećenićkim poslom, već i leksikografijom, tiskarstvom, a bio je i pionir fotografije u Hrvata. Kasnije je živio kao kanonik u Papinskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, gdje je priredio posljednji hrvatsko-glagoljski misal. Osim ovog predavanja, imali smo i slična predavanja u Foto kino klubu Zadar, a prije dvije godine je na otočiću Galevac uz veliko predavanje bila održana i izložba edukativnih panoa o glagoljici i o Parčiću, izjavila je Lipovac.




Lipovac je podsjetila na brojne aspekte Parčićeva djelovanja, naglašavajući njegov izniman doprinos hrvatskoj kulturi, baštini i tehnici fotografije.


– Parčić je, nažalost, još uvijek nedovoljno poznat u hrvatskoj javnosti. Ovim projektom želimo mu vratiti mjesto koje mu pripada među velikanima hrvatske povijesti, rekla je Lipovac.


Prisutnima se obratila i predsjednica Fotokluba KRK, Marijana Kirasić-Nekić, izrazivši zadovoljstvo velikim interesom za predavanje. Istaknula je kako je Fotoklub KRK autor projekta »Putevima svjetloslikara Dragutina Antuna Parčića«, koji se provodi u suradnji s Društvom prijatelja glagoljice iz Zagreba, a uz potporu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Turističke zajednice Općine Preko, Osnovne škole Valentina Klarina Preko i Pučkog otvorenog učilišta »Dom na žalu«.


U sklopu projekta organizirane su i radionice starih fotografskih tehnika za učenike trećih i četvrtih razreda osnovne škole u Preku. Učenici su imali priliku sudjelovati u radionicama cijanotipije, anthotipije i camere obscure. Cijanotipija, tehnika koja se temelji na izradi fotografija pomoću sunčeve svjetlosti, posebno je privukla pažnju najmlađih. Učenici su uz pomoć posebne tekućine premazivali papire, postavljali biljke i druge predmete, te nakon izlaganja suncu ispirali papir u vodi kako bi dobili zanimljive plave otiske.


Radionica anthotipije pružila je djeci priliku da stvaraju slike pomoću fotoosjetljivih materijala iz prirode, poput latica cvijeća, voća i bobica. Ova metoda, čiji naziv potječe iz grčkog jezika (antho – cvijet), omogućava stvaranje slika koje su istovremeno prirodne i umjetničke, a izazov djeci je bio raditi s materijalima koji se danas rijetko koriste u modernoj fotografiji.